Lösemi hastası kadının kardeş şansı

Güncelleme Tarihi:

Lösemi hastası kadının kardeş şansı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 01:18

İZMİR, (DHA) - KÖK hücre naklinde hastanın kardeşlerinin uyumlu çıkıp donör olabilme olasılığı yüzde 30’u geçmezken, lösemi hastası Gülveşin Akar’a (50), yapılan ilk taramada, 8 kardeşinin en küçüğü Resul Demir (40) tam uyumlu çıktı. Kardeşinden kemik iliği kök hücre nakli gerçekleştirilen Akar, "Derdi veren Allahım dermanını da verdi" dedi.

Haberin Devamı

Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nde oturan 4 çocuk annesi Gülveşin Akar geçen aralık ayında hastalandı. Halsizlik, yürüyememe, iştahsızlık şikayetleriyle önce aile hekimine başvuran Akar, kan değerlerinin düşük çıkması üzerine önce Nazilli’ye ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Akar’a 26 Aralık’ta lösemi tanısı konuldu. Akar, yeni yıla kanser olduğunu öğrenerek, büyük bir üzüntü ve çaresizlik içinde girdi. Hematoloji Profesörü Gürhan Kadıköylü tarafından tedaviye alınan Akar’a kemoterapi tedavisine başlandı. Bu tedaviden yanıt alınması üzerine kemik iliği kök hücre nakli yapılmasına karar verildi. 8 kardeşi olan Akar’a can aşısı olmak için kardeşleri seferber oldu. İstanbul’da yaşayan 5 erkek kardeşten en küçüğü Resul Demir tam uyumlu çıkınca, kök hücreleri toplanıp donduruldu. Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü’nün Kent Hastanesi’ne geçmesi üzerine İzmir’e gelen Akar’a yeniden kemoterapi verildi. Gülveşin Akar’ın sağlık durumu nakil için uygun hale geldiğinde de Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ndeki dondurulmuş kök hücreler getirilip İzmir Kent Hastanesi’nde nakledildi.

Haberin Devamı

Lösemi hastası kadının kardeş şansı

’DERDİ VEREN ALLAH DERMANINI DA VERDİ’

Taburcu olmadan önce doktoru Prof. Dr. Kadıköylü ile mutluluk pozu veren Gülveşin Akar duygularını şöyle dile getirdi:

"O kadar halsizdim ki yarım bardak çayı zor içtiğim o gün hastaneye yattım, aylarca kaldım. Lösemi dendiğinde ne olduğunu bilmiyordum. Sadece çocuklarda görülen bir hastalık sanıyordum. Ne düşüneceğimi de bilemiyordum. Kanserin adı bile kötüydü, dünya başıma yıkıldı. Üniversite hastanelerinde çok araştırma yapılıyor ya, korktum. Hastanede çok yattım, çocuklarımı bile camın arkasından gördüm ama doktoruma çok güvendim. Bana kök hücre nakli olmam gerektiğini söylediğinde 3’ü kız 8 kardeşimin olması büyük şanstı. Önce erkek kardeşlerime bakılacaktı. Tekstilde çalışan, 4 çocuk babası en küçük kardeşim Resul Demir tam uyumlu çıkınca diğerlerine bakılmaya bile gerek kalmadı. Doktorum çok şanslı olduğumu söyledi. Derdi veren Allahım dermanını da verdi. Doktorumun peşinden İzmir’e geldim, Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde nakil gerçekleşti. Şimdi çok iyiyim, evime, eşime çocuklarıma kavuşmaya sayılı saatler kaldı. Doktoruma, kardeşlerime çok teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı

Bu zorlu tedavi sürecinde yengesinin yanından ayrılmayan Sevcan Akar, "Löseminin ne olduğunu bilmiyorduk, şimdi kitabını yazarız. Allah herkese yengem gibi şans versin. Tanısı kısa sürede konuldu, çok kardeşi vardı, donör çabuk bulundu, tedavi iyi sonuç verdi. Yengem çok şanslı" dedi.

Lösemi hastası kadının kardeş şansı

’YÜZDE 70 HASTANIN UYUMLU DONÖRÜ BULUNMUYOR’

Lösemi hastası kadının kardeş şansı

Kemik iliği nakillerinde kardeşlerden alınan kök hücrelerin ancak yüzde 30’unun uyumlu çıktığını belirten İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü şunları söyledi:

"Hastamızın tanısı akut miyeloid lösemi (AML). Bu kök hücre hastalığı. Hastamız Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nde çeşitli aşamalardan sonra 4 kür kemoterapi aldı. Ve remisyon dediğimiz tedaviden tam yanıt alınca, iyilik halinin devamını sağlamak, nüks riskini en aza indirebilmek ve bağışıklık sisteminin düzelmesi için nakil kararı aldık. Üç kür kemoterapinin ardından nakil gerçekleştirildi. Hastanın kemik iliği çalışmaya, kan değerleri yükselmeye başladı. Kemik iliği nakillerinde hastaların kardeşlerinden akrabalarından uyumlu donör bulma şansı yüzde 30. Yüzde 70’ine akraba dışı ya da yurt dışı donör aramak gerekiyor. Hastamızın çok sayıda donör adayı vardı, yüzde 30’a giren şanslı hastalardan biri oldu."

Haberin Devamı

Lösemi hastası kadının kardeş şansı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!