Şakran’da bu da oldu

Güncelleme Tarihi:

Şakran’da bu da oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2015 02:40

PEK çok tartışmalı uygulamayla gündeme gelen Şakran Cezaevi’nde bu kez de kadınlar bölümünde yönetmeliklerde dahi olmayan bir yöntem şikayete konu oldu.

Haberin Devamı

Marttan bu yana burada kalan Türkan Özen’in (38) avukatı Dinçer Çalım, “Geçtiğimiz aylarda bir kadının intiharı bahane edilerek geceleri neredeyse her saat başı gelip ‘İyi misin?’ diye soruyorlar, ‘Yaşıyor’ deyip çıkıyorlar” dedi. Çalım, müvekkili Özen’in bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi. Bu uygulamayı TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Cumhuriyet Savcılığı ve İzmir İl İnsan Hakları Kurulu’na şikayet eden ve işlem yapılmasını isteyen Türkan Özen, kendisiyle birlikte kalan ağırlaştırılmış müebbet hükümlü 9 kadının her gece işkenceye maruz kaldığını dile getirdi. Müvekkilinin iddialarını Hürriyet’e anlatan avukat Çalım, “Ağır hasta olduğu için 7 Mart’ta İzmir’e getirilen müvekkilim 10 Mart’tan bu yana Şakran’da yaşadıklarına karşı açlık grevinde. Bütün ilgili kuruluşlara başvuru yaptı ancak şu ana kadar net bir yanıt alamadı” dedi.

Haberin Devamı

‘Yönetmeliğe aykırı’
Kamuoyundan saklandığını tahmin ettikleri intihar olayından sonra hayata geçirilen “İyi misin?” kontrollerinin disiplin yönetmelikleri, ceza infaz kanunu ve onun yönetmeliklerinin hiçbirinde bulunmadığını vurgulayan Dinçer Çalım, “Bu kadınların hepsi ağır tecrit altında. İntihar eden ağırlaştırılmış müebbet hükümlü kadın da zaten bu yüzden canına kıymış. Günde güneşi sadece 2 saat görebiliyorlar. Benim müvekkilim ise bir 1 havalandırmaya çıkarılıyor. Bu hak ihlallerinin üstüne, gece kaldırmaları da tamamen keyfi bir uygulama. İntihar bahane ediliyor. Bu yöntemle insanların intihar etmesini engelleyemezsiniz ki! Onların intihara meyilleri ağır tecrit koşullarından. Cezaevi yönetimi inisiyatif kullanarak sağlık gerekçesiyle koşulları gevşetebilir” diye konuştu.

Protokole rağmen muayene olamıyor
ÖTE yandan, aynı hapishanede kalan emekli öğretmen Fatma Alan’ın da tedavi olamadığını belirten avukat Dinçer Çalım, 4 kez Aliağa Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’ne giden Alan’a hukuka aykırı biçimde kelepçeli ve kolluk kuvveti nezaretinde muayene dayatıldığını savundu. Çalım, 2-3 yıl önce çıkarılan üçlü protokolle hastanelerde güvenlikli odalar oluşturulması gerektiğini ve hasta mahkumların burada muayene edilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Burada tedavi hakkı da ihlal ediliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!