'Hiçbir şeye çengel atmadım'

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir şeye çengel atmadım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 01:18

İZMİR Valisi Mustafa Toprak, taşınmaz kültür varlıkları payını ödemeyen belediyelerden alacaklarının tahsili peşine düştükten sonra ödemelerin arttığını söyledi. Bu girişimleri için "Vali Bey her şeye çengel" atıyor söylemiyle karşılaştığını belirten Toprak "Çengel atmıyorum. Kanuni görevim gereği alacağın takibini yapıyorum" dedi. Toprak, İzmir'e gelen turist sayısındaki düşüşün kruvaziyer sayısının azalmasından kaynaklandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Vali Mustafa Toprak, Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında marka kentler arasına girmesi için İzmir'in siluetini koruması ve tarihi yapılara sahip çıkılması gerektiğini, bu amaçla Taşınmaz Kültür Varlıklarının Koruması Katkı Payı'ndan 2014-2015 yılında 61 eser için 60 milyon TL kaynak aktarıldığını açıkladı. Bu destekle birlikte 2006 yılından bugüne kadar 407 esere 210 milyon TL kaynak aktarılmış olacağını belirten Toprak, "Bu eserlerden 189'u proje çizimi 191'i restorasyon 27'si kamulaştırma işlemi olup halen 48 proje çizimi 55 restorasyon 5 kamulaştırma işlemi devam etmektedir" dedi. 2014-2015 yılını kapsayan destek paketindeki 61 projeden beşinin tamamlandığını, 56'sıyla ilgili sürecin de yeni başladığını dile getiren Vali Toprak, ilçelerdeki projeleri tek tek anlattı.

ÖDEMEYEN BELEDİYELERİN PEŞİNDEYİZ
Toprak, belediyelerin topladıkları emlak payının yüzde 10'nu katkı payı için aktarmakla yükümlü olduğunu ancak 7-8 belediyenin bazılarının ödeme yapmadığını gördükten sonra yaptıkları girişimlerde bulunduklarını söyledi. Toprak "Biz belediye bütçesinden pay istemiyoruz. Bizim adımıza tahsil ettikleri payı istiyoruz. Ödemeyenlerin peşindeyiz. Onları üzmeden tahsil etmek istiyoruz. 2007'den bugüne hiç ödemeyen belediyeler var. Üst üste ödenmediği için rakam yükselmiş. Yeni seçilen belediye başkanları sorunu çözmek istiyor. Ödemeyle ilgili yapılandırma da yapılıyor" dedi.

ÇENGEL ATMADIM
Vali Toprak, ödemeyen paylar için kamuoyuna yansıyan bazı söylemlerden şikayet ederek "Valilik bütçeye el koyuyor" diye basında haberlerin yeraldığını belirtti. Toprak "Borçların ödemeleri için yazı yazdık. 'Vali her şeye çengel atıyor' deniyor. Çengel atmıyorum. Tartışma da yapmıyoruz. Ödeyen belediyelere teşekkür ederiz. Yeni yatıranlara da. Rakam artışı bizim takibatımızla başladı. Kanuni görevim gereği alacağımızın takipçisiyiz. Bazı belediyeler bizim adımıza tahsil ettiği paraları ödemiyor. Soruşturma açmak önemli değil. Ceza soruşturması olabilir ama önemli olan tahsil etmek. Ödemeleri için yazışma yaptık. Ödemezlerse İller Bankası paylarından tahsil edilebilir. Üçüncü ve son şık icradır. Yasa alacağını takip et yoksa seni cezalandırırım diyor. Ancak, ikaz edici yazılardan sonra önemli ölçüde tahsilat başladı. Ödemeyen belediyeler arasında, katkı payından destek alan belediyeler de geçmişte olmuş" dedi.

HEDEF ÜÇ YILDA SEKİZ BİN YATAK
Vali Toprak, turizm yatırımcılarını teşvik amacıyla kamu taşınmazlarının tahsisi yoluyla İzmir'in tesis ve yatak kapasitesinin arttırılmasının hedeflendiğini açıkladı. 2014 yılı sonu itibariyle ilimizde Turizm İşletme Belgeli ve Turizm Yatırım Belgeli 5 yıldızlı otel sayısının 25, yatak sayısı 16 bin 481, dört yıldızlı otel sayısının 48, yatak sayısının 13 bin 472; üç yıldızlı otel sayısı 52, yatak sayısı 7 bin 37 olduğunu diğer tesislerle birlikte toplam yatak kapasitesinin 228 yatak kapasitesi ise 45 bin 808 olduğunu belirten Toprak "Gerek kamu taşınmazlarının tahsisi gerekse diğer turizm yatırımları ile önümüzdeki üç yıl içerisinde 8 bin yatağın daha İzmir turizmine kazandırılması hedeflenmektedir" dedi.

KRUVAZİYERLE GELEN TURİST AZALDI
Vali Toprak, İzmir'e gelen turist sayısındaki azalmanın planlı, programlı, konaklama için gelenlerden değil kruvaziyer yolcusundan kaynaklandığını söyledi. İzmir'e gelen turist sayısının 1,5 milyondan, 1 milyon 280 bine düştüğünü belirten Toprak "Geçmiş senelerde kruvaziyerle gelen turist sayısı 500 bine, daha sona 400'e, son olarak da 300 bine düştü. Bunu nedenleri arasında kruvaziyer şirketlerinin güzergahları da rol oynadı" dedi.
Toprak, turizmin gelişmesi için uygun altyapısın hazırlanması gerektiğini belirterek, "Bunu hazırlayamazsak İzmir turizminin hamle yapması mümkün gözükmüyor. 2013'de 160 bin yatak kapasitesine ulaşmaktır. Turistin gelmesi için cazip alanlar oluşturmalıyız. İzmir'de 30 bin olan nitelikli yatak kapasitesi 50 bin, 100 bine çıkartmalıyız. Oteller müşterisini otomatikman kendisi buluyor. Kent merkezinde, deniz ve termal turizm noktasında ciddi anlamda otele ihtiyaç var. Bugün yatak kapasitesinden fazla turist gelse nerede yatırıcağız. Özdere'de kültür turizm gelişim alanı olan bölgede bin-2 bin yataklı oteller yapılıyor. Pamucak'ta yapılacak" dedi.

İNCİRALTI'NDA UZLAŞMA OLMALI
İzmir'i rahatlatacak alanın İnciraltı olduğunu belirten Vali Toprak, "Planlar durdurulunca 6 ay 1 yıl geçiyor. İş gecikiyor. Yanlış mı yapılsın? Hayır ama uzlaşmayla çözüm üretebiliriz. Seferhisar planları tamamlandı ancak dava açılınca hayata geçemedi. Bitmezse yatırım yapılamayacak. İzmir'de kış turizmini canlandırmak için kongre ve tarih turizmini öne çıkartmalıyız. Müzeler çok önemli. Efes Müzesi yenilendi. Kent içindeki müzeler var. Yerel yönetimlerin müzeleri var" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Ege Medeniyetler Müzesi'nin eğitim alanı olan Sümerbank arazisine yapılması için önemli gelişmeler olduğunu belirten Toprak, müzenin oraya yapılacağını söyledi.

BERGAMA'DAN SONRA SIRA EFES'TE
Vali Toprak, Bergama çok katmanlı kültürel peysaj alanının UNESCO dünya mirası listesine girmesinin ardından Haziran ayında da Efes ören yerinin listeye girmesini beklediklerini söyledi. Bakanlık'ın Bergama'da Akropol, Asklepion, Kızılavlu ve Kuzey Kulenin proje ve restorasyon çalışmaları için yaklaşık 3 milyon TL. harcama yapıldığını belirten Toprak, Efes Ören Yeri; çevre düzenleme, yürüyüş güzergahı, alanın planlama çalışmalarının tamamlanması için 5 milyon TL.'lik harcama yapıldığını açıkladı. Toprak, Efes Müzesi'nin onarım, teşhir ve tanzim, çevre düzenlemesi için de 8 milyon TL harcandığını söyledi.
Ödemiş Müzesi, Birgi Çakırağa Konağı, Seferihisar'da Teos Ören Yeri ve Torbalı'da Metropolis Ören Yeri, İzmir Merkezde Tarih Sanat Müzesi'nde çalışmalar yapıldığını söyledi. Peterson Köşkünün hukuki süreci devam etmekte ve bu konu takip edildiğini belirten Toprak, sonuca göre Bakanlık veya başka bir formülle restorasyonun yapılacağını belirtti.

BORNOVA KÜLTÜR MERKEZİ İNŞAATI BAŞLAYACAK
Bornova'da yarım kalmış, yıllardır yapılamayan Kültür Merkezinin tamamlanması için gerekli 50 milyon TL'lik ödeneğin Valilik'e aktarıldığını belirten Toprak "2014 yılı Aralık ayında ihale yapıldı. İhale değerlendirmesi son aşamadadır. Önümüzdeki aylarda inşaat faaliyetinin başlaması ile Bornova Kültür Merkezi İzmir'e kazandırılacaktır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!