Halk sağlığıyla oynayanlara göz açtırmadılar

Güncelleme Tarihi:

Halk sağlığıyla oynayanlara göz açtırmadılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 01:18

İZMİR Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, ruhsatsız ekmek üreterek üyeleriyle haksız rekabete giren işletmelere göz açtırmayacaklarını söyledi. Belediyelerle yaptıkları görüşmeler sonucu ruhsatsız işletmelerin çoğunun mühürlenip kapatıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Ruhsatsız ekmek üreten işletmelerin İzmirli fırıncılara büyük sıkıntılar yaşattığına dikkat çeken İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, "Bir işletmenin ekmek üretebilmesi için Gayri Sıhhi Müessese (GSM) Ekmek Üretim Ruhsatını alması gerekiyor. Maalesef pek çok unlu mamül üreten işletme, GSM Ekmek Üretim Ruhsatı olmadan aynı işletmede ekmek de üretiyor. Bu da camiamızda haksız rekabet yaratıyor" dedi.

TÜKETİCİLERE ÇAĞRI
Ruhsatsız ekmek üretenlerin ekmek kalitesini de düşürdüğünü belirten Sırtı, "Bu işletmelerde üretilen ekmekleri alanlar sokaklarda, cami önlerinde açıkta ekmek satıyor. Ekmek patates veya domates değil ki hijyensiz ortamlarda satılsın. Bu ekmekler doğrudan toplum sağlığını tehdit ediyor. Halkımız bu sağlıksız ekmekleri ailesine, çoluğuna çocuğuna yediriyor. Ayrıca küçük bir dükkan kiralayan, elektrik bağlatan herkes ekmek üretmeye kalkıyor. Öncelikle tüketici şuna dikkat etmeli, ucuza satılan ekmek ya gramajdan, ya undan yani kalitesinden ödün vermiştir ya da o işletmede çalışanların sigorta primleri, vergileri yatmıyordur. Tüketicilerimizden ekmek alırken vatandaşlık bilinci içinde oda üyelerimizi tercih etmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Son 12 yılda ruhsatsız ekmek üretenlerin mantar gibi çoğaldığını kaydeden Sırtı sözlerini şöyle sürdürdü:
"2001 yılında oda başkanlığını bıraktığımızda ruhsatsız ekmek üreten işletme gibi bir sıkıntımız yoktu. Örneğin Buca'da 35 ruhsatlı fırınımız vardı. Geçen Şubat ayında göreve geldiğimizde Buca'da 38 ruhsatlı, 65 ruhsatsız ekmek üreten işletmenin bulunduğunu tespit ettik.
Ruhsatsız işletmelere karşı savaş açtık. Tüm ilçe belediye başkanlarımızı ziyaret ederek tespit ettiğimiz ruhsatsız ekmek üreten unlu mamulcüleri bildirdik. Bunların bir kısmı kapandı veya mühürlendi. Mühürlendiği halde mühürü söküp çalışanlar var, bunlarla da hukuki mücadele başlatıyoruz. Üyemizin hakkını yasal ortamlarda arayıp, camiamızda ikilik yaratan, üyelerimizin kazançlarıyla, mesleğimizin itibarıyla oynayanlara aman vermeyeceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!