Denizli'de rant tartışması

Güncelleme Tarihi:

Denizlide rant tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 01:36

DENİZLİ'nin Merkezefendi İlçesi'ndeki 7 yıl önce kapanan Göveçlik İplik Fabrikası'nın geçen 13 Kasım'da Naturel Gayrimenkul tarafından satın alınan 98 bin metrekarelik arazisinin, sanayiden konut alanına dönüştürülmesi ve kat yüksekliğinin 2'den 8'e çıkartılması, tepkilere neden oldu. Denizli Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkan Vekili Avukat Yusuf Garip, bu düzenlemenin rant amacı taşıdığını belirtip, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Denizli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Bekir Çapar da kat artırımının 'kentleşme adaletine uygun olmadığını' savundu.

Haberin Devamı

Göveçlik İplik Fabrikası, 1972 yılında Denizli'de işadamı Ali Baysal tarafından kuruldu. Baysal Ailesi, 2001 krizinden sonra yaşanan ekonomik sorunları aşamadı. Bu nedenle 850 kişinin çalıştığı Merkezefendi Mahallesi'ndeki fabrikanın kapılarına 2008 yılında kilit vuruldu. İflas etmelerinin ardından Baysal Ailesi, uzun süre fabrikanın yerini satmak için uğraştı. 98 bin metrekarelik fabrika arazisini geçen 13 Kasım'da Naturel Gayrimenkul satın aldı. Bu satış ve ardından, yapılaşma yoğunluğunun arttırılması rant tartışmalarını da beraberinde getirdi. Arazinin Uygulama İmar Planı Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildi.

Denizlide rant tartışması

"RANTTAN BAŞKA İZAHI YOK"

Göveçlik İplik Fabrikası'nın arazisiyle ilgili ilk görüşmenin geçen 14 Temmuz'da yapıldığına dikkati çeken Denizli Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Garip, "13 Kasım'da Naturel Gayrimenkul'ün bu arazinin sahibi oldu. Menderes Tekstil ve Aktur Muayene İstasyonu da bu şirketin ortakları arasında. Fabrika arazinin bulunduğu yerdeki iki katlı yapılaşma Büyükşehir Belediye Meclisi'nin geçen ay yapılan toplantısında 8 kata çıkarıldı. Meclis görüşmesinden 3 gün sonra devir kararının alınması düşündürücü. Bunun ranttan başka izahı yok. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 20 Ocak 2015 tarihli oturumunda Göveçlik'te bulunan 98 bin metrekarelik sanayi alanlı taşınmazın vasfı da değiştirilerek yüzde 80 konut, yüzde 20 ticaret alanı şekline dönüştürülmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan oylamada Milliyetçi Hareket Partisi grubu olarak ret oyu kullandık. Plan değişikliği yapılan bu bölgede 8 katlı başka bir planlama bulunmamaktadır. Çevresindeki yapılar en fazla 2, 3 kat planlı alanlardır. Bu konuda yargıya başvuracağız ve birilerine rant sağlanmasına engel olacağız" dedi.
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nde söz konusu arazinin imar planı değişikliğiyle ilgili oylamada, 1/1000 ölçekli uygulama imar planının CHP'nin 17 ve MHP'nin 7 ret oyuna karşın AK Parti'nin 43 'evet' oyuyla kabul edildiğini vurgulayan CHP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Bekir Çapar ise, "Göveçlik Mahallesi'ndeki sanayi alanında yapılan yoğunluk artışı, kentleşme adaletine uygun değil. Yapılaşma yoğunluğunun 0.60'dan 1'e çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Bu durum kentleşme adaletine uygun değil" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!