7/24 iyilik için vardiyalı iş gerek

Güncelleme Tarihi:

7/24 iyilik için vardiyalı iş gerek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 01:09

TÜRKİYE Serhat Aytan’ı Hürriyet EGE’nin haberiyle “Tek Kişilik Kan Merkezi” olarak tanıdı. Aytan, CNN Türk’te Mirgün Cabas’ın ‘Her Şey’ programına konuk oldu. Serhat Aytan, Cabas’ın ısrarlı soruları üzerine aylardır işsizlik maaşıyla geçinmek zorunda olduğunu söyledi, izleyiciler şaşırdı.

Haberin Devamı


Aytan ilk röportajında da temmuz ayından bu yana pek çok giderini işsizlik maaşıyla karşılamaya çalıştığını söylemiş, ancan bunun vurgulanmamasını dileyerek, “Ben kendim için bir şey istemiyorum. Daha önce çalıştığım çağrı merkezinde aldığım maaşın bir kuruş fazlasına ihtiyaç duymadan mütevazı bir şekilde geçinebiliyorum. Keşke o ücret ve sigortayı sağlayacak bir fırsat bulsam da bütün zamanımı sadece kan bulmaya harcayabilsem” demişti.

KAN ORDUSUNA DOĞRU
Aytan, Hürriyet Ege’deki haber ve CNN Türk’teki program sonrasını şöyle anlattı:
“Haberin ardından 36 saati aşkın süre neredeyse hiç uyumadım, telefonlarım susmadı. CNN Türk’te tüm çabamızı, amaçlarımızı, sorunlarımızı 15 dakikaya sığdıramadım ama program sayesinde de çok geniş kesime ulaştık. Daha önce bireysel Facebook hesabımdan yürüttüğüm kan ilanlarını ‘Kan Ordusu’ adlı gruba taşıdık ve gelen mesajlarla donör sayımızı 2’ye hatta 3’e katladık. Ben İstanbul yolundayken Antalya’dan bir çocuğa A RH pozitif kan lazım olmuş, Facebook grubu kendi içinde çözmüş. Bu da gösterdi ki biz İzmir Kan Ordusu olarak yola çıktık ama Türkiye Kan Ordusu olma yolunda ilerliyoruz.”

Haberin Devamı


UYKU 4 SAATE DÜŞECEK

Özellikle sabah gelen kan ilanlarına yetişebilmek için vardiyalı bir işte çalışmak zorunda olduğunu yineleyen Aytan, şöyle diyor:
“Bu koşullarda 70’i aşkın kişiye kadar yetebiliyorum. Ancak tüm Türkiye’yi düşünürsek vardiyalı iş de kurtaramayacak. (Gülüyor) Bir de bu konudaki titizliğimi anlatmıştım, bir trombosite bağışçı bulduysam ‘Trombositi verdim hastaneden çıktım’ diyene kadar yakasını bırakmıyorum. Arkadaşlarım da durumun farkına vardı. Türkiye’ye yayılınca ‘Zaten 6 saat uyuyordun, başka şehirlere bulaşacak olursan artık 4 saat uyuyacaksın’ diyorlar.”


ÜCRETLER KARŞILAYAMAZ
Bazı genç emeklilerden destek aldığını belirten Aytan, TV’de işsiz olduğunu söylemek zorunda kaldığını hatırlatınca, şunları söyledi:
“Açıkçası o konuda biraz mahcup oldum. Kendim için bir şey istiyormuş gibi bir durum ortaya çıksın istemem. Daha önce sözünü etmiştik, en hassas olduğum konulardan biri bu. Ben bu işe başlarken yine kendi yağında kavrulan bir insandım. Çağrı merkezinde çalışırken aldığım ücret geçinmeme yetiyordu. Hayalim 8 saatlik mesaiden kalan zamanda değil, tüm zamanımda insanlara kan bulabilmek. O ücretin bir kuruş fazlasını da istemem. Sigortam olsa, geçimimi sağlayacak bir meblağ olsa elbette çok daha iyi olur. Ancak bir çocuk küçük desteklerimizle yaşama dönebiliyorsa, bunu hiçbir ücret karşılamaz.”

Haberin Devamı

7/24 iyilik için vardiyalı iş gerek


AB PROJELERİNİ ARAŞTIRIYOR
İş konusundaki ısrarlı sorularımı da Aytan şöyle yanıtladı: “Geçen temmuz ayında çalıştığım şirketle sözleşmemizi karşılıklı feshettik. O zaman hastanedeki çocuklar için bebek şampuanı ve bez kampanyası başlatmıştık. 3 aydan fazla sürünce işsizliğimi zaten anlamadım. Başvurular yaptım ama tam olarak üstüne düşmediğim için sonuç almam sekteye uğradı. Keşke orta vadede vardiyalı, sabahları kan bulmaya ayırabileceğim bir işim olsa. Ama uzun vadede vaktimin tamamını bu işe ayırabilmek için Avrupa Birliği gibi kuruluşların sağladığı olanaklar olduğunu duydum, araştırıyorum.”

Haberin Devamı

DESTEK YAĞDI
Serhat Aytan’ın çabasını öğrenenler gönüllü donör sayısını katladı. Hem özel, hem de gruba kan gruplarını ileten gönüllülerden bazılarının mesajları şöyle:
Halit Eriköz: Ankara’daki hastalar için yardımcı olmak isterim. İzmir’den çıkmasına şaşırmadım böyle bir projenin. Helal olsun.
Alev Dönmez: Sizinle gurur duydum ve insanlık adına ümitlerim tekrar yeşerdi. Bursa’da yaşıyorum. Kan seviyem kan vermeye uygun değilmiş. Çok üzgünüm ama bir yerde mutlaka yolarımız çakışır.
Onur Uren: Çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Şubat 2014’den itibaren beyin tümörü (Grade 3) için kemoterapi alıyorum ama kan nakline ihtiyaç duymuyorum. 5 kür bitti 1 kür kaldı. Beni Şubat 2015’den itibaren gönüllü listesine
ekleyebilirsiniz.
(A rh+) Edit: 5 yıl içerisinde kan veremiyormuşum maalesef. 2019’dan once başka her türlü yardım için açığım.
Bekir Bakan: Sizinle bir vatandaş olarak gurur duydum. Ben Norveç’te yaşıyorum. Sizinle tanışıp nasıl katkı sunarım sormak isterim. Siz bir gönül dostusunuz. Sizi saygıyla selamlıyorum.
Beklan Öztoprak: Cape Town, Güney Afrika’dan size destek ve tesekkürlerimi iletmek istiyorum. Helal olsun size.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!