Toprak örtüsüz mısır silaji yapımı

Güncelleme Tarihi:

Toprak örtüsüz mısır silaji yapımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 01:10

MUĞLA’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılında alternatif yem bitkisi üretim çalışmaları aralıksız sürüyor. Çalışmalar kapsamında dane sorgum, tirinova, caramba, caramba mix, yem bezelyesi, lenox, silajlık mısır, sorgum sudan otu melezi, yonca, hayvan pancarı, şalgam, fiğ, triticale, yulaf çeşitleri ve silaj kalitesinin arttırılması hedeflendi.

Haberin Devamı

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce ’Silaj Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi’ kapsamında Menteşe İlçesi Doğanköy ve Yeniköy Mahalleleri’nde, topraksız mısır silajı yapımının gösterildiği Tarla Günü’ne ilçelerden ve çevre mahallelerden katılım büyük oldu.

Üretici Şaban Başoğlan ile Saim Tezcan’ ın tarlalarında yapılan çalışmalar sonucunda, yüksek verimli mısır çeşitlerinin, silaj katkısı ve topraksız silaj örtüsü kullanımı ile silaj kalitesinin arttırılması ve bozulmalarının önüne geçilmesi için çiftçilere tanıtımı yapıldı. Tarla Günü’nde İl Müdürü Nazif Ekici, müdür yardımcısı Muhammed Sevinç, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Resül Çoban, ilçe müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, muhtarlar, teknik personel ile üreticiler katıldı.

Haberin Devamı

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, "Tarımsal üretim ihtiyacını karşılamak ve hayvan sayısını arttırmak için kaliteli yem ihtiyacını karşılamak üzere yem bitkileri üretimini arttırmak zorundayız. Daha fazla yem üretimi elde etmek için hangi yöntemleri kullanmamız gerektiği önem arz etmektedir. Biz tüm bunları bağlantılı olarak yapıyoruz. Bakanlığımız ve diğer kuruluşların bu konuda destekleri bizim için önemli olup, bu çalışmada emeği geçen tüm teknik ekibe ve üreticilerimize teşekkürlerimi sunarım" diye konuştu.

Ziraat mühendisi Hakan Çağatay Başaran ise mısır silajının Muğla’da yerleşmesini sağladıklarını belirterek, şu ana kadar 80 bin dekarlık alanda ekildiğini kaydetti. Başaran, "Silaj kalitesini arttırmak için öncelikle mısırın iyi seçilmesi, daha sonra hasat zamanının iyi belirlenmesi, sıkıştırılması, içine koyulan katkıların yeterli miktarda olması ve üzerinin güzel bir şekilde örtülmesi gerekmektedir. Bizim çiftçilerimiz tamamen geleneksel usulle, çöp poşetleri ve toprak örterek silaj elde ediyordu. Bu uygulamayla hayvan ve insan sağlığı tehlikeye giriyor, ürününün yarısı boşa gidiyor, kullanılan örtü malzemeleri en fazla üç yıl dayanıyordu. Yeni başlattığımız çalışmayla bu tehlikeler ortadan kalkacak ve kullanılan örtü malzemeleri en az yedi yıl kullanılabilecek" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!