Küçük arkeologlar işbaşında

Güncelleme Tarihi:

Küçük arkeologlar işbaşında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2014 12:32

ÇANAKKALE'de, tarihi eser ve tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla çocuklar için 'küçük arkeologlar' projesi uygulamaya konuldu.

Haberin Devamı


Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazılarının sponsorluğunu sürdüren İçdaş firması, sadece kazılarla tarihi değerlerin ortaya çıkmasına destek olmakla kalmayıp, genç neslin bu eserlere karşı bilinçlenmeleri için de katkıda bulundu. Bu kapsamda oluşturulan 'Küçük arkeologlar projesi' ile tarihi kazı alanlarında çocuk ve gençlerin tarihi miras ve tarihi değerlere karşı bilinçlenmelerine katkıda bulunuluyor.
İlki geçtiğimiz günlerde yapılan proje uygulamasına yaşları 7 ile 17 arasında değişen 100 çocuk katıldı. İki günlük etkinlikte önce Parion Antik Kenti'nde uygulama yapıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye'nin en büyük tarihi kazısının yapıldığı MÖ 8'inci yüzyıla ait Parion Antik Kenti'ndeki tiyatroda, küçük arkeologlar için kazı alanı oluşturuldu. Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri gün yüzüne çıkarmak için çabaladı. Ellerinde küçük çapa, mala ve fırçalarla tıpkı uzman arkeologlar gibi kazı yapmaya çabalayan küçük arkeologlar, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğrendi. Çocuklar, toprak altından çıkardıkları seramik parçaları, bakır eşyaları hassas bir şekilde taşıyacakları sandıklarda topladı. Ardından yıkayarak bu parçaların üzerinde yer alan yazı, sembol, işaretleri inceledi. Küçük arkeologlar, kazı yerlerinde hatıra için hazırlanan kartonetlerle bol bol hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Haberin Devamı

Küçük arkeologlar işbaşında

KAZI İKİNCİ GÜN DE SÜRDÜ
Parion Antik Kenti kazı başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, küçük arkeologlara tarihi kazılarda uyulması gereken kuralları anlatırken şöyle dedi:
"Sizlerin tarihi mirasa, kültürel değerlere bilinçli yaklaşımınızı şimdiden bu tür projelerle sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye toprakları arkeolojik değerlerle dolu. Belki de ileride bunları siz çıkaracaksınız. Ancak çıkarmasanız dahi onlara sahip çıkarak, korumanız daha önemli."


'BU MESLEK SEVEREK YAPILABİLİR'
Uygulamanın ikinci günü küçük arkeologlar Ayvacık ilçesi Gülpınar köyündeki Hellenistik döneme ait (M.Ö. 330-30) Kuzey Batı Anadolu'nun en önemli ve yerel tanrısı ile önde gelen kutsal alanlarından Apollon Smintheon Tapınağı'nı ziyaret etti. Kazı başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından bilgilendirilen çocuklar, burada da çalıştı. Prof. Dr. Özgünel "Arkeologlar çok para kazanmazlar. Bu meslek severek yapılabilir. Dolayısıyla sizler tarihi değerlerin kıymetini bilin ve anlayın. Bu konuda amatör olarak uzmanlaşın istiyoruz. Bu nedenle bu projeyi de gönülden alkışlıyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!