Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi tamamlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi tamamlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 01:49

BORNOVA Belediyesi'nin Singapur'da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde dünyanın en iyi ilk 10 projesi arasına giren Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nin kısa süre içinde hizmete gireceği bildirildi.

Haberin Devamı


Bornova Belediyesi'nin prestij projeleri arasında yeralan ve aldığı iki büyük ödülle daha bitmeden Bornova'nın gururu haline gelen Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, yapımında kullanılan özel malzemeler ve tekniklerle de dikkatleri çekiyor. Bornova'nın tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan arkeolojik eserlerin bulunduğu Yeşilova Höyüğü'nün yanıbaşındaki Ziyaretçi Merkezi İzmir'in turizm potansiyeline de katkıda bulunacak.
Singapur'da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde mimari kültür projesi dalında dünyanın en iyi ilk 10 projesi arasına giren, Türkiye'de de Tarihi Kentler Birliği'nden “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda proje dalında ödül alan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, bir uçtan bir uca tam 155 metre uzunluğunda. Bina, güneşten en üst düzeyde yararlanmak amacıyla doğu-batı yönünde konumlandırıldı. Güneşin etkisinin daha az olduğu doğu yönünde bina dış yüzeyi şeffaf polikarbon malzemeyle kaplanarak gün ışığından daha çok yararlanılması amaçlandı. Batı yönünde ise özellikle öğleden sonra ve akşam güneşinin yatay ışınlarının yakıcı etkisini azaltmak için fiber beton kaplama kullanıldı. Binanın dış yüzeyine 3 metreye 6 metre ebatlarında 226 parça fiber beton plaka monte edildi. Doğu yönünde ise 194 adet polikarbon plaka kullanıldı. Bu mimari çözüm sayesinde ısıtma ve soğutmada önemli oranda enerji tasarrufu sağlanacak.

Haberin Devamı

Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi tamamlanıyor

CAM KOLON KULLANILIYOR
Toplam 4 bin 756 metrekare kapalı alana sahip olan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi binası tamamen çelik kolonlar üzerinde yükseliyor. 155 metrelik binanın tamamını 80 adet çelik kolon ayakta tutuyor. Binanın en dikkat çekici özelliklerinden biri de cam giydirme yapılacak olan yüksek ön cephede, kolonların da cam malzemeden kullanılması olacak. Cam parçalarının birleşme noktaları yine başka özel bir cam kolonla birbirine tutturulacak. Böylece ön cepheden bakıldığında tamamen cam bir yüzey görülecek.

Haberin Devamı

YAĞMUR SULARI TOPLANACAK
Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nin çatı ve bahçesindeki tüm dış yüzeyler yağmur suyunun toplanarak depolanmasına imkan verecek şekilde projelendirildi. Bu sayede toplanan sular depolanarak bahçe sulamasında kullanılacak. Diyarbakır'dan getirilen özel bazalt taşıyla kaplanan Ziyaretçi Merkezi girişindeki amfitiyatro, kafeterya, banklar ve çevre düzenlemesi canlılığı sağlayacak.

SEYİR TERASI
Yeşilova Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarını birebir görme imkanını oluşturmak için seyir terası düzenlemesi de yapılan Ziyaretçi Merkezi'nde arkeologlar vatandaşlarla görsel temas halinde olacak. 45 metrelik rampanın sonundaki seyir terasından bütün kazı alanı tepeden görülürken, binanın içinde kazı ekibinin çalışmalarını yaptığı odalar da cam bölmelerden izlenebilecek. Ayrıca seyir terasında bir meşale de bulunuyor.

Haberin Devamı

Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi tamamlanıyor

HER ŞEY BİR ARADA
Mimari projesini Umut Başbuğ ile Evren Başbuğ'un yaptığı ve yaklaşık 4 bin 756 metrekarelik kapalı alana kurulacak Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nde, arkeoloji araştırma laboratuvarı, eğitim alanları, kafe restoran, aktivite alanları, ofisler, sergi alanları, konferans salonu, teknik odalar, arkeologlar için misafirhaneler yeralacak. Bornova Belediyesi'nin de desteğiyle Ege Üniversitesi'nin yürüttüğü Zaman Tüneli Projesi için de geniş bir alan bulunacak.
Projenin en önemli ve özgün özelliklerinden biri ise uzun duvarıyla, Yeşilova Höyüğü Kazı Alanı'na gelenleri şimdiki zamandan ayıracak olması. Bu duvar aynı zamanda şimdiki zamanla eski zaman arasında bir geçiş sağlayacak. Proje alanında birebir ölçülerde bir neolitik dönem köyü de olacak. Kazı alanından çıkarılan eserler, Arkeoloji Araştırma Laboratuvarı'nda değerlendirilerek sergilenecek. Zaman Tüneli Projesi olarak da adlandırılan proje kapsamında, kazı alanına gelenler hem uygarlıkların kurulduğu alanı ziyaret edecek hem de eserleri çıkarıldıkları yerde görebilecek. Projenin kazı bölgesiyle aynı alanda kurulacak olması nedeniyle dünyada ilgili pek çok kuruluşun dikkatini çekiyor.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova'nın üniversitesi, sanayisi ve kültürüyle farklı ve öncü bir ilçe olduğunu belirterek, “İlçemizin bu niteliklerine uygun öncü bir eser ortaya koymak için elimizden geleni yaptık. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nin projesini yarışmayla belirledik. Umut Başbuğ ile Evren Başbuğ'un projesi yarışmayı kazandı ve uygulandı. Yanıbaşında çıkarılan tarihi eserlerin sergilenecek olması nedeniyle de çok özel bir proje olan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nin izmir'in turizm potansiyelini de artıracağına inanıyonrum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!