Merhaba
Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.

Hürriyet'i Takip Et

Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

İtalya’da şarap eşliğinde tarhana

Seyfi GÜL / FOÇA, (DHA)
11 Kasım 2012
    İtalya’da şarap eşliğinde tarhana

    HER pazar yerel ürünlerle kurulan ve geçtiğimiz mart ayında Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından dünyanın 28. Yeryüzü Pazarı (Earth Market) ilan edilen Foça Yerel Pazarı’nın kurucusu Slow Food Foça Zeytindalı grubu üyeleri, İtalya’nın Torino kentinde Türkiye’yi temsil etti. Açılan stantta tadımı yapılan tarhana ve Foça Karası şarabı, büyük ilgi gördü.

     

     


    Torino’nun tamamen kapalı olan Lingotto Fuar ve Konferans Merkezi’nde düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Fuar bölümünde, 20 İtalyan kentinin yanı sıra dünyada Yeryüzü Pazarı olarak ilan edilen Avusturya’dan Parndorf, Bulgaristan’dan Tcherni Vit, Hindistandan Mumbai, İsrail’den Tel Aviv, Lübnan’dan Beyrut ve Tripoli, Romanya’dan Bükreş, ABD’den Greenville, Porto Riko’dan San Juan ile Türkiye’den Foça Yerel Pazarı standları yer aldı. Değişik kıtalar ve çeşitli ülkelerden gelen 200 bin ziyaretçi açılan standlarda Foça’nın yerel ürünlerini tatma ve tanıma şansı buldu. Ziyaretçilere geleneksel yapım Foça Karası Şarabı, iç bakla ile yapılan fava, kuru domates, Karaburun’un Karabaş Otu reçeli, zeytin reçeli ve pekmez ikram edildi. Tadımların ücretli olduğu fuarda tarhana tercihte diğer ürünleri geride bıraktı.

    Kazan kazan dağıtıldı
    650 Kongre delegesinden konuşma yapan 90’ı arasında yer alan Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen, Foça’nın küçük bir kasaba olarak tanımlanabileceğini, ancak bölgede 136 değişik endemik bitki yetiştiğini, bunların 86 adedinin Foça’ya has olarak kayıtlı olduğunu belirtti. İlk yurtdışı tecrübeleri olmasına rağmen Türkiye ve Foça’yı layıkıyla tanıttıklarını anlatan Girişmen, “Komite 30 kilo tarhana istedi. Biz 40 kilo götürdük. Her gün kazan kazan dağıttık. Yetmedi. Bayıldılar. Nasıl yaptığımızı sordular. Pek çok ülke temsilcisiyle mutfakta birlikte tarhana kaynattık. İçeriğini anlattık, tarif ettik, pişirdik, tattırdık” dedi.

    Slow Food yönetiminin kendilerini desteklenecek projeler arasına dahil ettiğini anlatan Girişmen, “Bu kapsamda şimdiden yayınlarında, reklamlarında, her türlü tanıtımlarında Foça’yı da anlatmaya başladı. Görülmesi gerekli yerel pazarlardan biri olarak tanımladı. Geleneksel yapım Foça Karası şarabımızı Avrupa normlarına uygun, mayasız, starter konulmayan, kimyasal katkı olmayan, düşük asitli, yumuşak, tipik Akdeniz şarabı olarak nitelediler. 20 Euro karşılığı yapılan tadımı 150 etkinlik arasında Slow Food’a uygun tek şarap tadımı olarak seçtiler. Şişeler dolusu şarap tükendi. İlk defa bizim zeytinyağımızın duyusal analizini yaptılar. Diğer ürünlerimizi de standımızda sergiledik ve tattırdık. Foça adı, yiyecekleri ve ürünleriyle geleneksel yiyecekler anlamında dünya gıda turizminde tanınır oldu. Pek çok kişi yerinde görmek ve tatmak için ülkemize geleceklerini söyledi. Çok güzel şeyler söylendi. Çok mutlu olduk” dedi.

    Kuruluşundan beri Foça Zeytin-dalı Grubu’na destek veren Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da, Torino’da Foça ve Türkiye adına güzel şeyler olduğunu, Türkiye’nin tek Yeryüzü Pazarı’nın böyle bir işleve konu olmasından da gurur duyduklarını söyledi. Demirağ, “Hem pazarımızın emsalleri arasındaki eksiklerini görmek, hem yerel gıda turizmi kapsamında ülke gezenlere varlığımızı duyurmak, bunu da yerel ürünlerimizi İtalya gibi bir ülkede dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş insanlara tanıtmak açısından çok yararlı bir katılım olduğuna inanıyorum. Pazarımızı daha da güzel bir noktaya getirmek için destekle-rimize devam edeceğiz” dedi.

    hurriyetemlak.com - Yorumlarınızı Yazınız
    Bu haber hakkında henüz yorum yok. Yorumlarınızı Yazınız.
     ADnet  
    Reklam için
    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding