18. Mermer Fuarı kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

18. Mermer Fuarı kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2012 14:41

İzmir'in marka fuarı Marble- Uluslararası Doğal taş ve Teknolojileri Fuarı 18'nci kez kapılarını açtı.

Haberin Devamı

Kültürpark'ta İZFAŞ tarafından 21-24 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuara 265'i yabancı, 868'i yerli toplam bin 163 firma katıldı. Mermer ve doğal taş, fabrika makinaları, ocak-iş makinaları ekipmanları ve sarf malzemelerinin tanıtıldığı fuarda beş hol tamamen dolarken 7 bin 200 metrekarelik dört yeni hol daha inşa edildi. Toplam 201 bin 500 metrekare alan üzerinde düzenlenen fuarda 12 bin ton taş ve 575 tane blok mermer ve doğal taş sergilenmeye başladı. Öte yandan fuara 42 ülkeden 265 katılımcı yer alırken ilk sırayı 87 katılımcı ile İtalya aldı. Türkiye'den de 38 ilden katılımcı fuar için İzmir'e geldi.
Fuarın açılışı ise İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilirken, kum sanatçısı ve ressam Veysel Çelikdemir'in 18'nci Marble'a özel performansı da büyük beğeni topladı.

Haberin Devamı

Kocaoğlu, "Kafalar karıştırılıyor"
Toplantıda açılış konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yer konusunda taleplere yetişemediklerine ve sektörün haklı şikayetlerinin Gaziemir'de yapılacak yeni fuar alanı sayesinde son bulacağına işaret etti. Bu konuda kafaların karıştırıldığını dile getiren Kocaoğlu, “İzmir'in morali bozulmaya çalışıyor. Kendi öz evladımızı, mermer fuarını İzmir'de büyütüp geliştireceğiz. Geliştiriyoruz zaten. Türkiye'nin hem alan olarak, hem katılım olarak, hem de ekonomiye katkısı olarak birinci fuar yapma yönünde emin adımlarla ilerliyoruz. Bize destek veren sektör temsilcilerinin hiçbir şüphesi olmasın. Kafa karıştırıcı söylemlerden sektörden ekmek yiyen arkadaşlarımız da uzak dursun. Bunu hepinizden İzmirliler, İZFAŞ adına, bugüne kadar bu fuara emeği geçmiş insanlar adına talep ediyorum” diye konuştu.

19 Nisan'da zarflar açılacak
Kocaoğlu, 2005 yılından bu yana yeni fuar alanı için yer arama, planlama, kamulaştırma ve projelendirme çalışmalarını yürüttüklerini ve tamamladıklarını da anlatarak inşaat ihalesinin de 19 Nisan'da gerçekleştirileceğini söyledi. Kocaoğlu, “19 Nisan'da yükleniciler fiyat tekliflerini verecekler. Zarflarımız açılacak. Bundan sonra İzmirlilerin ve sektör temsilcilerinin yapacağı tek şey var, sağlıklı, işini bilen, iyi organize olmuş bir yüklenicinin kazanması için dua etmek. Biz buraya kadar getirdik” dedi. Kocaoğlu, Gaziemir'deki alana da 7 tane sergi holü yapılacağını, toplam inşaat alanının ise 240 bin metrekare olacağını söyledi. Sosyal donatı alanları ile birlikte fuarın cazibe merkezi olacağını söyleyen Kocaoğlu, “Yeni fuar alanı bittiğinde dünyanın en büyük mermer fuarı İzmir’de yapılacak. Sadece metrekare olarak değil ekonomik potansiyel olarak da dünyanın en büyüğü olmayı hedefliyoruz. Buna ulaşmamız için hiçbir engel yoktur” diye konuştu.
Kocaoğlu ayrıca madencilik yapılırken çevreyi de korumak gerektiğini vurguladı.
İzmir Valisi Cahit Kıraç da dünyada mermere olan talebin sürekli arttığını belirterek Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli daha etkin şekilde değerlendirilmesi için işlenmiş maden ihracatının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Sektör

Haberin Devamı

Sektör sorunlara çözüm istiyor
Türkiye Mermer Doğal taş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur da, yeni fuar alanının bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayarak “Türk doğal taşı marka olmaya devam edecek. Rezervlerimiz ve çeşitliliklerimiz çok fazla. Talep şu anda daha çok blok satışına yöneliyor. Talep edildiği sürece üretip satacağız elbette. Ama kesilmiş ürünlerde yeni pazarlar araştırmanız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda kesilmiş ürünlere talep artacaktır” diye konuştu. Onur ayrıca, üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğuna değinerek devletten de kolaylık istedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise sektörün en önemli sıkıntılarından birinin de işçi bulma konusunda yaşandığını anlatarak özellikle Mart-Ekim ayları arasında çalıştıracak eleman bulamadıklarını kaydetti.


MARBLE'A KATILAN ÜLKELER
ABD, Almanya, Belçika, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Filistin, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, Irak, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, KKTC, Kore, Makedonya, Mısır, Morityus, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Slovakya, Suriye, Tayvan, Tunus, Ukrayna ve Yunanistan.
GELEN ALIM HEYETLERİ
ABD, Afganistan, Arjantin, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Fas, Filistin, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Irak, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Tunus, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!