Özel yaşam evi

Güncelleme Tarihi:

Özel yaşam evi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2010 00:00

İZMİR’de, zihinsel, bedensel, ruhsal hastalığı olup parasız, sokaklarda yatan kimsesiz, bir başkasının yardımı olmadan yaşamını sürdüremeyen insanlara, onlara acıyıp “Nerede bu devlet” diyen ama ellerinden bir şey gelmeyen vatandaşlara sonunda “çare adresi’ bulundu.

Haberin Devamı

Menderes İlçesi’ne bağlı Gümüldür’de açılan, hasta ücretleri devlet tarafından karşılanan Özel Evim Bakım Merkezi’nde sokaktan toplanıp yuvaya kavuşturulanların sayısı 48’e ulaştı. “Artık bu kişiler ölünceye kadar bizim konuğumuz” diyen kurucu Oya Akgün, onların yaşam kalitelerini artırmaya çalıştıklarını söyledi. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce yapılan inceleme sonucunda ağır özür raporu yüzde 80 ve üzerinde olan, eline ayda 348 lira ve altında para geçen, engelli ve hastaların ömür boyu bakımlarının sağlanacağı İzmir’in ilk özel yatılı bakım merkezi Gümüldür’de açıldı.

59 merkez var

Ortağı Aydın Çakar ile birlikte 3 dönüm arazide kurulu 2000 metrekare alanı olan deniz manzaraları bir oteli kiralayıp, tadilatla yatılı bakım merkezi haline getirdiklerini belirten Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Oya Akgün, şunları söyledi: “Merkezimize 19 yaş üstündeki bedensel, ruhsal, zihinsel engeliler, yaşlılığa bağlı alzheimer, parkinson, demans hastaları, tekerlekli sandalye ya da yürüteç gibi yardımcı aletler kullanan, ilerlemiş kas hastalıkları olan, kendi öz bakım ve becerilerini geliştirmede yardıma muhtaç, kadın erkek engelliler kabul ediliyor. Türkiye genelinde böyle 59 merkez var, 3150 kişi yararlanıyor. İzmir’de böyle bir merkez yoktu. Bu ihtiyacı gördüğümüz gibi, çocukluğumda şizofren olan kuzenimin yaşadıkları beni çok etkilemişti. Ailesi onu zincirle bağlamak zorunda kalıyordu.”

Sıcak yuvaları var

“Bu yola baş koyduk. Burası bir ticarethane, ancak çocuklarımız dediğimiz sakinlerimizin yaşam kalitesini yükseltmek hedefimiz. Atelyeler kurmak, uygun olanları topula kazandırmak istiyoruz. Böyle bir merkez açmanın gururunun yanında sıkıntılarını da yaşıyorum. Kapasitemiz 93 kişi. Ama inanıyorum ki ihtiyaç daha fazla ve önümüzdeki yıllarda bu sayı artacak. Bu hizmetin en önemli özelliği hasta ücretlerinin devlet tarafından karşılanması. Elbette bunun şartları var. Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü’nün incelemesi sonucu bu koşullara uyan engellilere, hastalara 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Hedefimiz; bakıma muhtaç kişilere, insan onur ve haysiyetine yakışır, sevgi ve ilgi ile bir yaşam, sıcak yuva sunmak. O nedenle de bakım merkezimizin adını Evim koyduk.”

ÜCRETSİZ BAKIM YAPILIYOR

Haberin Devamı

? Ekonomik yoksunluk içindeki engellilerin bakımı üctesiz yapılıyor. Bu türden bakıma muhtaç özürlülerden, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olanların bakım ücreti Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.  Bakıma muhtaç özürlünün özellikleri dikkate alınarak her türlü özbakım hizmetleri, tehlikelere karşı korunması ve gözetilmesi gibi hizmetlerin yanısıra, bakıma muhtaç özürlü ve ailesinin, özürlüyü ve özür durumunu kabullenmesine, bilgilendirilmesine yönelik kişisel veya grup çalışması yöntemiyle verilen psiko-sosyal destek hizmetleri de veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!