14 kişiye 954 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

14 kişiye 954 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00

İzmir’de, iki yıl önce, yurtiçinde kopyaladıkları ve yurtdışındaki ‘hacker’lardan satın aldıkları kredi kartı bilgilerini kullanıp yenilerini üreterek alışverişle suçlananların davası sona erdi.

Haberin Devamı

İZMİR polisi 2009’da banka ve kredi kartı dolandırıcılığı şikayetleri üzerine, bir grubu izlemeye başladı ve operasyon düzenlendi, 15 kişi yakalandı ve tutuklandı.
Bir kişi için yakalama emri çıkarılırken, kredi kartı kopyalamaya yarayan “papağan” adı verilen cihaz, bilgi yüklemede de kullanılan “enkoder” cihazı, farklı kişilerin bilgilerinin yüklendiği çok sayıda kartı, üç bilgisayarda Türk ve yabancıların yüzlerce kart bilgisi, 250 bin TL’lik alışveriş yapıldığına dair doküman bulundu.
Serbest kaldılar
Savcı, sanıkların özellikle Rusya’daki ‘hacker’lardan yabancı kişilerin kredi kartı bilgilerini satın aldıklarını, ayrıca yurtiçinde anlaşmalı oldukları bazı mağazalara da kopyalayıcı cihaz yerleştirdikleri, alışveriş yapan müşterilerin kart bilgilerini aldıkları ve başka kartlara yükleyerek, kullandıklarını belirtti. Savcı, ‘Sahte banka ve kredi kartı imal etmek, bulundurmak ve kullanmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlarından dava açtı, İzmir 22’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada 15 tutuklu serbest bırakıldı.
Sanıklarla avukatlarının katılmadığı son duruşmada Ö.D. ve E.Ö. beraat etti. Hakim Orhan Mehmet Ali Ulusan, 14 sanığı toplam 954 yıl hapisle cezalandırdı. Örgüt kurma ve üye olma suçundan beraat eden tüm sanıklar için tutuklama kararı çıkmadı.

İşte dağılım

Haberin Devamı

Ö.K.S’ye 45 ayrı sahte kredi kartı oluşturup kullanmaktan toplam 213 yıl, Z.U’ya 208 yıl, E.G.’ye 123 yıl, M.Ç.’ye 108 yıl, V.N.’ye 66 yıl, A.T.’ye
65 yıl, İ.G.’ye 55 yıl, H.M.Ü.’ye 50 yıl, İ.K.’ye 38 yıl, A.O.A.’ye 15 yıl, Ö.B.’ye 10 yıl, Z.İ.G., U.A. ve B.Ö’yü 1’er yıl. Avukatlar kakarı temyiz edeceklerini bildirdi.

Cinayetten çok daha ağır

Davada üç müvekkili bulunan İzmir’in bilişim hukuku konusunda deneyimli ceza avukatı Andaç Şükrü Zaloğlu, cezaların  yüksek olduğunu vurguladı, yasada düzenleme gerektiğini öne sürdü. Uygulamanın suça göre ceza prensibine aykırı olduğuni iddia ederek, “Adam öldüren kişi bile bu kadar ceza almıyor” diyen Zaloğlu, sanıklara 10 cinayete eşdeğer ceza verildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!