Ege Haberleri

    12 bin ton sütten 100 bin ton peynir

    Mete Tamer OMUR / HÜRRİYET
    03.10.2011 - 00:00 | Son Güncelleme:

    EGE’nin geleneksel tarım ürünlerinden zeytinyağında yıllardır yaşanan tağşiş sorunu, son yıllarda tüketimi hızla artan keçi sütünde de görülmeye başladı.

    Şu anda litresi yaklaşık 1.25 TL olan keçi sütünün içine yoğun oranda inek sütünün karıştırıldığı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, piyasada, üretilen sütün yaklaşık 20 katı keçi sütünün bulunduğu görüşünde. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, yaşanan soruna çözüm için keçi peynirinde hangi tür sütün bulunduğunu analiz eden laboratuvar kurmak için harekete geçme kararı aldı. Birlik, yaptığı analizle karışım tespit ettiği ürünleri deşifre edecek.

    Laboratuvar kurulacak

    Birliğin başkanı Özer Türer, şu anda keçi sütünde büyük tağşiş sorunun yaşandığını, bunda da keçi sütü fiyatının yüksekliği ve talepteki canlılığın etkili olduğunu dile getirdi. Türer, “Bu, ciddi bir sorun. İzmir’de yıllık 12 bin ton keçi sütü üretiliyor. Ama piyasaya baktığınızda 100 bin ton keçi sütünden üretilmiş peynir olduğu görülüyor. Bu tamamen keçi sütüne inek sütünün karıştırılmasından kaynaklanıyor. Keçi sütünün fiyatı şu anda 1.25 TL. İnek sütü ise 70 kuruş civarında. Bu noktada tüketicinin yapacağı tek şey, güvenmediği markadan ürün almaması yönünde olacak” dedi.

    Birlik olarak tağşiş sorununa ilişkin bir dizi çalışma başlattıklarını aktaran Özer Türer, “Peynirin içinde ne tip süt kullanıldığını tahlil eden bir laboratuvar kurmayı planlıyoruz. Akredite edilecek olan bu laboratuvarda analizler yapacağız. Çıkan sonuçları da kamuoyuyla paylaşacağız. Üretimini yaptığınız ürünün içeriğinde ne kullandığınızı belirtmek zorundasınız” diye konuştu.


    BÜYÜK SAVAŞ VAR

    Özer Türer, keçi sütünde büyük bir açığın olduğunu ifade ederek, sütten ağırlıklı olarak peynir üretildiğini, süt için gerekli ürünün bulunmadığını kaydetti. Türer, popülaritesi her geçen gün artan keçi sütünde bir savaşın yaşandığına dikkat çekti, “Seferihisar’da beş mandıra var. Ciddi rekabet söz konusu. Süt alımı öncesinde önemli avanslar veriliyor” dedi.

    SOĞUK TANKA GİRDİ

    Birliğin kırsal kalkınma programı kapsamında keçi sütünü soğuk tanka soktuğunu dile getiren Özer Türer, “26 soğutma tankı aldık. Soğuk zincir kurduk. 5-10 litre sütü büyükler toplayamaz. Bu sistemle İzmir’de ulusal markalara istedikleri hijyen ve standartta süt temini var. Artık ulusal firmalar da kokmayan keçi peyniri üretecek” diye konuştu.

     


     

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNAN HABERLER

        Sayfa Başı