112 mi, 110 mu?

Güncelleme Tarihi:

112 mi, 110 mu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘‘AKS-110'' tanıtımda. AKS, Büyük Şehir Belediyesi tarafından verilen Acil Kurtarma ve Sağlık Hizmetleri demek. 110 ise bu hizmetlere ulaşılacak telefon numarası. AKS-110, ‘‘Trafik kazalarında ilk müdahaleyi sistemli ve en az kayıpla gerçekleştiren bir acil kurtarma ve sağlık sistemi'' diye duyuruldu. Felaketler karşısında artık çaresiz kalmamak için atılmış önemli bir adım.

ANCAK kafaların karışmasından endişe ediyorum. Çünkü Sağlık Bakanlığı, 5 yıl önce 112 numaralı acil yardım, kurtarma ve ambulans hizmetlerini İzmir, İstanbul ve Ankara'da pilot olarak başlattı. Bugün 63 ilde Acil Yardım ve Kurtarma Komuta Kontrol Merkezi koordinasyonu ile bu hizmetler veriliyor. 363 istasyonda 434 tam donanımlı ambulans görevli.

İzmir başarılı

BUNLAR arasında en başarılı il İzmir. Sadece kazalar değil, evinde kalp krizi geçirene, komaya girene de koşuyorlar. Üstelik ambulans hizmetleri tek elde toplandı. ‘‘SSK'sı, DDY'si, üniversite hastanesi, bilmem ne belediyesi ya da köy muhtarlığı ambulansı'' diye ayırım tarihe karıştı. 5 yılda en büyük başarı ise şüphesiz 112 rakamının milyonların beynine kazınması oldu.

9dakikada ulaşım

ŞİMDİ ise yeni bir oluşum İzmir kamuoyunun gündeminde. ‘‘9 dakikada kaza yerine ulaşır, 7 gün 24 saat hayat kurtarır'' mesajı veriliyor. Bunun gerçekleşeceğinden şüphemiz yok ama bu hizmetler tek merkezden yönetilip güçler birleştirilirse, kaynaklar ekonomik kullanılsa daha iyi olmaz mı? Bana olmaz da görünmüyor. Vatandaşı da, ‘‘112 mi, 110 mu'' ikileminden kurtarır.

UNUTMADAN aday ülke olduğumuz Avrupa Birliği'nin acil yardım kurtarma hizmetlerinde kabul ettiği rakam 112. Belki bu bile taraflar arasında işbirliği kapılarını açmaya yeter.

Telekom’un gücü

EGE Üniversitesi Hastanesi Başmüdürü Mustafa Akçay, geçtiğimiz günlerde gripten evde yatan bir doktor arkadaşını telefonla arayıp, geçmiş olsun dileklerini iletir. Üzerinden çok geçmez, boğazında yanma başlar, halsizleşir. Geceyi ateşler içinde geçirir. Ertesi günü hastanede günün dedikodusu şöyle olur; ‘‘Helal olsun Telekom'a. Öyle bir sistem kurmuş ki mikrop geçiren hatlarıyla, bizim müdürü yatağa düşürdü.''

Toplam 200 kişinin görev aldığı AKS-110 ekibi doktor, itfaiye eri ve paramedik olarak adlandırılan ambulans teknikerlerinden oluşuyor. Ekipler metropol ilçeleri ve büyükşehir sınırlarından başlayarak ortalama 70 kilometre alan içindeki karayollarındaki kazalara, yangınlara koşacak, doğal afetlerde sıırlarını aşacak.

Alo 112 sistemi artık herkes tarafından biliniyor. Cep telefonlarında kapsama alanı dışında bile tek ulaşılabilecek telefon 112. Ekiplerse gece gündüz, haftasonu bayram tatili demeden özveriyle hayat kurtarmaya koşuyor.

Deterjan savunması

ATATÜRK Eğitim Hastanesi'nde temizlik şirketi SEFAM'ın tahlil sonuçlarına göre standartlara uygun olmayan deterjanlarla hizmet verdiğini, ceza kesilmesini öneren tutanakların sümenaltı edildiğini yazmıştım. Firma yetkilisi Kadir Özer aradı. Tahlil sonuçlarının doğru, ancak cezayı önleyen haklı gerekçeleri olduğunu söyledi. 5 yıldır Türkiye çapında çeşitli kurumlarda başarıyla hizmet verdiklerini savunan Özer, Hıfzısıhha'da uygun bulunmayan deterjandan kendilerinin sorumlu olmadığını belirtti.

Yanlışlıkla verilmiş

DETERJAN aldıkları Güven-Tem'den o günlerde aldıkları bir yazıyı belge olarak sundu. Belgeye göre firma bir başka amaç ve müşteri için hazırlanmış deterjanı yanlışlıkla SEFAM'a vermiş. Başhekimlik de belgeyi makul bulup ceza kesmemiş.

BAŞHEKİM Hüseyin Katılmış da, ‘‘Hiç kimseyle organik bağımız, korumamız yok'' diyerek sümenaltı iddialarını reddetti, firmaya 150 milyon lira ceza kestiğini söyledi. İki tarafın savunmaları böyle.

GÜLÜMSEYİN

Yakışıklıyı görünce

Nezleden sesi kısılan yakışıklı adam doktora gider, zili çalar. kapıyı güzel sekreter açar. Adam kısılan sesiyle sorar:

Doktor bey içerde mi?

Sekreter aynı kısık sesle yanıt verir yok yok içeri girin.

HASTA HAKLARI BİLDİRGESİ'NDEN

Bir sağlık kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin;

MÜRACAAT, ŞİKAYET VE DAVA HAKKI: Haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü müracaat, şikayet ve dava hakkını kullanmaya hakkı vardır.

Hekimlerle ilgili bazı gerçekler

Dayak yiyen bir hekimin diğer hastaları muayene etmeden önce 10 dakika kadar dinlenmesi gerekir.

Actuel Medicine Dergisi'nden

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!