Assos sahilleri umuda yolculuk kapısı oldu

Güncelleme Tarihi:

Assos sahilleri umuda yolculuk kapısı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 00:00

Sefalet ve zulümden kurtulmak için Asya ve Afrika ülkelerinden büyük umutlarla yola çıkan kaçaklar Türkiye üzerinden Yunan adalarına kaçmak için Çanakkale sahillerini mesken edindi. Son on ayda 2 bini aşkın kaçak yakalandı.

ÇANAKKALE’nin Ayvacık İlçesi sahilleri üzerinden canlarını hiçe sayarak şişme botlarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmek isteyen kaçakların sayısında son bir yılda müthiş bir patlama yaşandı. Bu yılın 10 aylık bölümünde yakalanan 2 bin civarındaki kaçakla birlikte, adı turizmle anılan Assos sahilleri adeta kaçak cennetine dönüştü.

Sefalet ve zulümden kurtulmak için Asya ve Afrika ülkelerinden büyük umutlarla yola çıkan kaçaklar Türkiye üzerinden Yunan adalarına kaçmak için Çanakkale sahillerini mesken edindi. Özellikle Ayvacık İlçesi’nin Küçükkuyu, Kadırga Koyu, Assos ve Babakale sahilleri kaçakların umuda açılan kapısı haline geldi. Küçükkuyu TCSG Sahil Güvenlik 6 Bot Komutanlığı, SAGET 14 Komutanlığı ve Mobil Radar Timlerinin ortaklaşa 24 saat boyunca yaptıkları kontroller sonucunda Küçükkuyu ile Babakale arasında yakalanan kaçak sayısı rekora koşuyor. Küçükkuyu TCSG 6 Bot Komutanlığı’nın yaptığı kontrollerde 894, SAGET 14 Komutanlığı’nın yaptığı kontrollerde 525 kaçak yakalanırken, diğer Sahil Güvenlik Botlarının (TCSG 107., TCSG 18, TCSG 80-81, TCSG 62) yaptığı kontroller de dikkate alındığında bu yılın ilk 10 ayında Ayvacık sahillerinden Yunanistan’ın Midilli Adası’na, buradan da çeşitli Avrupa ülkelerine gitmek isterken yakalanan kaçakların sayısı 2 bini buldu.

Taliban ve açlıktan kaçıyoruz

Denize açılmak için özellikle Assos ile Kadırga Koyu arasında kalan Kadırga Burnu’nu kullanan kaçakların büyük bir bölümünü Taliban rejiminden kaçtıklarını söyleyen Afganistan uyruklular oluşturuyor. Kaçaklar arasında Moritanyalılar, Filistinliler, Pakistanlılar, Burmalılar, Somaliler ve İranlılar da bulunuyor. Sahil güvenlik ekiplerince yakalanan ve umuda yolculukları hayal kırıklığıyla sonuçlanan Afganistanlı kaçaklardan Seyed Karim, Hamid Yousefi ve Ali Yousefi, vücutlarındaki yaraları göstererek Taliban tarafından işkenceye maruz kaldıklarını ve bu yüzden pasaport ve otobüs ile geldikleri Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçip oradan da İsveç’e gitmek istediklerini anlattı.

Afganistanlı Mesud Servari ise yanında eşi Bibiagha, çocukları Edris ve Fariba ile Taliban zulmünden kaçtıklarını söyledi.

HAYATLAR GİDİYOR

İnsan tacirlerine büyük paralar ödeyerek Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitme hayali çoğunlukla Çanakkale sahillerinde son buluyor. Hatta kimi umuda açıldıkları denizlerde boğulup yaşamlarını yitiriyor. Hayatta kalabilenler ise Türk ya da Yunan sahil güvenlik ekiplerini geçmeyi başaramıyor. Açık denizde yakalananlar, ayrı bir dramla karşılaşıyor. Sayılarının çokluğu ve bürokrasi nedeniyle barınma sorunu olduğu için rıhtımda tutulan kaçaklar, günlerce hatta haftalarca jandarma tarafından teslim alınmayı bekliyor. Yemek sorunu ve ihtiyaç gidermede büyük zorluk yaşayan kaçaklar askeri personelin fedakarca davranıp verdikleri kendilerine ait battaniyelere sarılarak sabahlıyor.

İSTANBUL’A YAKINLIK

AKP’li Küçükkuyu Belediye Başkanı Yusuf Aksoy, kaçakların Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmek için daha çok 24 kilometrelik Küçükkuyu-Asos Sahili’ni kullandıklarını belirterek, "Kaçakların bu bölgeyi tercih etmesindeki en büyük etken İstanbul’a yakın olması. Edirne Meriç’ten sonra Yunanistan’a kaçabilecekleri en yakın yer burası. Buradan Midilli Adası’na en yakın mesafe 5.5 mil. Gemiyle 1-1.5 saatlik bir yolculukla ulaşılabiliyor. Midilli Adası’nın Küçükkuyu’dan geçilen bölgede, kontrolün yetersiz olması da kaçaklar için bir tercih nedeni. Küçükkuyu-Asos Sahili boyunca bölgenin dağlık ve ormanlık olması kaçakların kötü hava şartlarında ve denizin dalgalı olduğu zamanlarda, bir kaç gün saklanmalarına da olanak sağlıyor. Küçükkuyu’da Sahil Güvenlik, kaçaklara karşı etkin mücadele için bot sayısını ikiye çıkarttı. Sadece Sahil Güvenlik ekibinin çabası yeterli değil. Jandarmanın ve çevre il ve ilçelerin de bu konuda etkin şekilde çalışması gerekir. Çanakkale-Küçükkuyu arası 90 kilometre, yol boyunca sadece bir tek trafik ekibine rastlıyoruz. O da hız kontrolü yapıyor. Tatil yöresi olmamız ve kışın nüfusun düşmesi nedeniyle, tedbirler daha da azalıyor. Bu da kaçakların ekmeğine yağ sürüyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!