100’üncü yıl için 1915 metrelik Türk bayrağı

Güncelleme Tarihi:

100’üncü yıl için 1915 metrelik Türk bayrağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 01:20

ÇANAKKALE Sonkale Derneği, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıldönümüne 1915 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğindeki Türk Bayrağı ile damga vurmaya hazırlanıyor. Boğazın iki yakası arasına çekilerek, fener alayında omuzlarda taşınacak dev bayrağın Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi için gerekli girişimlerde bulunulacağı da bildirildi.

Haberin Devamı

Kent için tarihi önemi bulunan Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü için bir proje de Sonkale Derneği’nden geldi. Gelibolu Yarımadası’ndaki kanlı savaşların ardından 18 Mart 1915’i dünya tarihine altın harflerle yazdıran tüm şehit ve gazilerin anısına dernek tarafından 1915 metre uzunluğunda tek parça dev bir Türk bayrağı hazırlatılacak. Bayrağın üzerinde iki metre arayla ay ve yıldız yer alacak. Bursa’da bir firma tarafından dikimi yapılacak bayrağın, hava şartlarının uygun olması durumunda, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında 18 Mart günü, Çanakkale Boğazı’nın en dar noktası olan Avrupa Yakası’nda Kilitbahir ile Anadolu’da Koltuk Barınağı Limanı Mevkisi’ne balıkçı tekneleri yardımıyla çekileceği belirtildi. Aynı gece şehirde düzenlenecek fener alayı ile de kent sokaklarında gençlerin omuzlarında gururla taşınacak. Dev bayrağın Guinness yetkilileri tarafından atanacak noterler tarafından onaylanarak rekorlar kitabına girmesinin de sağlanacağı belirtildi. Dev bayrak daha sonra, 100’üncü yıl hatırası olarak kentin özel bir alanında sergilenmesi için Çanakkale Valiliği veya Çanakkale Belediyesi’ne hediye edilecek.

Haberin Devamı

"YÜREĞİMİZDEKİ BAYRAK SEVGİSİNİ DÜNYAYA GÖSTERECEĞİZ"

Geçtiğimiz yıl savaşların 99’uncu yıl dönümünde 99 metre bir bayrak hazırladıklarını hatırlatan Çanakkale Sonkale Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Sezer, yüreklerinde hissettikleri vatan sevgisi ve sorumluluk duygusu ile ’1915 Metre Şanlı Türk Bayrağı’ adlı projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Sezer şöyle devam etti, "Kahramanlık destanlarıyla taçlanmış Çanakkale Savaşları, tarih boyunca unutulmayacak kadar canlı ve her an bize hatırasını sunan, Türk ve dünya tarihi açısından çok önemlidir. Her anı kahramanlıklarla dolu olan bu savaşta, yürekleri Allah ve vatan aşkı ile dolu olan Mehmetçik, vatan toprakları için hem yardan hem de serden geçmiştir. Bu fedakarlıkların canlı şahidi olan Çanakkale, gururla ve özlemle evlatlarını beklemektedir. 2015 yılında 100’üncü yılı kutlanacak olan Çanakkale Zaferi, Türkiye ve dünyanın dört bir tarafında yaşayan yurttaşlarımız ve Türk milletinin destansı zaferine şahit olan milletlerin tarihi mirası için özel bir önem taşımaktadır. Vatan toprakları için şehit olan Mehmetçikleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını vatanperver duygularla anmak, hatıraları bir nebze olsun somut kılmak maksadıyla, yüreğimizdeki bayrak sevgisini tüm dünyaya bir kez daha göstermek için 1915 metre şanlı Türk bayrağımızı Çanakkale’de dalgalandıracağız."

Haberin Devamı

Başkan Sezer, tamamen kendi imkanlarıyla hazırladıkları projeye maddi, manevi destek vermek isteyenlerin dernek ile irtibata geçebileceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!