10 koyup, 1 aldık

Güncelleme Tarihi:

10 koyup, 1 aldık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Egeli, ödediği verginin karşılığını yine alamadı. 2000 yılı projeleri için ayrılan ödenekler komik kaldı, yatırımların tamamlanması bir başka bahara...

TÜRKİYE'nin dünyaya açılan önemli penceresi Ege, ülke ekonomisine sağladığı katkının karşılığını yine alamadı. İzmirliler geçen yıl 1 katrilyon liradan fazla vergi ödemesine karşılık, bu yıl devletten yatırımları için sadece 88 trilyon lira alabildi.

Hayal kırıklığı

VERDİĞİNİN onda birini bile alamayan İzmir, hayal kırıklığı yaşadı. Devletten aldığı ödenek her yıl giderek azalan kentte, doğalgaz, liman, organize sanayi bölgeleri, ulaşım, eğitim, sağlık başta olmak üzere pek çok önemli projenin gerçekleşme beklentileri, önümüzdeki yıllara ertelendi.

Denizli'de şok

TEKSTİLİN lokomotif kentlerinden büyükşehir adayı Denizli de, hüsrana uğradı. 115 trilyon lira vergi veren Denizli, yatırımları için ancak 60 trilyon lira alabildi. Vali Yusuf Ziya Göksu, çareyi yatırımcı daire müdürleri ve kaymakamları, tassarrufa çağırmakta buldu.

Manisa ve Aydın

MANİSA ve Aydın'ın ödenekleri, vergisinin üçte biri oranında kalırken, Manisa Belediye Başkanı Adil Aygül, ‘‘Sadece, önemli yolların tamamlanması için 20 trilyona ihtiyaç var. Manisa'nın daha güçlü bir lobi kurması ve siyasi alanda da kendini yeterince anlatması gerekir’’ dedi. DOĞAN HABER AJANSI

NE VERDİK, NE ALDIK

İller Ödenen vergi Alınan ödenek

İzmir 1.018 trilyon 88 trilyon

Aydın 94.8 trilyon 35 trilyon

Balıkesir 188.6 trilyon 42 trilyon

Çanakkale 44.2 trilyon 48 trilyon

Denizli 115 trilyon 60 trilyon

Manisa 114 trilyon 43 trilyon

Muğla 63 trilyon 100 trilyon

Uşak 9 trilyon 17 trilyon

Taner: İzmir'in vergisi yeterli

İZMİR Vali Yardımcısı Mustafa Tamer, devam eden 2 bin 84 projenin bir yıllık vergiyle tamamlanabileceğini söyledi. Projelerin tamamlanması için toplam 627 trilyon lira ödeneğe ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Tamer, ‘‘İzmir geçen yıl 1 katrilyon 18 trilyon lira vergi ödedi. Bu yıl için 88 trilyon lira ödenek ayrılıyor. Oysa ki yatırımların programa uygun şekilde devam etmesi için en az 300 trilyon liraya ihtiyaç var. Özel sektörün liman, enerji santralleri, üniversite gibi alanlarda devreye girerek yatırım yapması gerekiyor’’ dedi.

Ödenek bekleyen yatırımlar

İZMİR: Alsancak Limanı Tevsii projesi, Çandarlı Limanı, doğalgaz projesi, Bornova - Turgutlu - Salihli yolu, İzmir - Manisa yolu, çeşitli hastanelerin inşaat, malzeme ve benzeri yatırımları, organize sanayi bölgeleri, adliye sarayı, eğitim yatırımları

AYDIN: Çine ve Dandaloz barajları, Aydın - Denizli otoyolu

BALIKESİR: İkizcetepeler Barajı'ndan gelecek su isale hattı, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, Balıkesir - Susurluk - Kemalpaşa yolu

ÇANAKKALE: Doğalgaz, yapımı devam eden barajlar, Çan - Çanakkale karayolu, Çan - Yenice karayolu.

DENİZLİ: Çardak Havaalanı'na terminal projesi, Denizli - Çardak duble yolu, adliye sarayı, SSK Bölge Hastanesi

MANİSA: Gördes Barajı, Manisa - İzmir, Manisa - Turgutlu ve Menemen karayolları.

MUĞLA: Dalaman Akköprü Barajı, Fethiye Seki, Yatağan Girme, Milas Derince barajları, Kemerköy, Yatağan, Yeniköy termik santrallarının bacagazı arıtma tesisleri, Bodrum yat limanı, Köyceğiz - Dalyan altyapı projesi, Güllük gemi yanaşma iskelesi, Muğla, Fethiye, Milas, Yatağan organize sanayi bölgeleri, Göcek Tüneli.

UŞAK: Küçükler Barajı, Tekstil Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisi, E 96 karayolu genişletilmesi, üniversite kampüs inşaatı, fen lisesi, ilköğretim okulları projeleri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!