Ege’nin gençleri Pera sınavında

Güncelleme Tarihi:

Ege’nin gençleri Pera sınavında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 23:58

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden genç sanatçılar, yeteneklerini Pera Müzesi’nde gösterme şansını buldu.

Haberin Devamı

‘Deneyimin Ötesi’ başlığıyla açılan sergide 85 lisans ve lisansüstü öğrencisinin 150 işi sergileniyor. Resim, heykel, seramik, geleneksel Türk sanatları, tekstil ve moda tasarımı, sahne tasarımı, grafik, fotoğraf ve sinema gibi farklı sanat dallarından eserlerin bir araya geldiği sergi, 30 Eylül’e kadar görülebilir.

40 YILLIK BİRİKİMİN MEYVELERİ

Kuruluşundan bu yana her yıl yaz aylarını genç sanatçılara ve sanat eğitimi veren kurumlara ayıran Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin, bu yılki konuğu İzmir’den Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi. Pera Müzesi’nin üç katında yer alan ‘Deneyimin Ötesi’ sergisinde 85 genç sanatçının 150’yi aşkın eseri yer alıyor. Güzel sanatlar alanında üniversite bünyesinde Türkiye’de kurulmuş ilk fakülte olma özelliği taşıyan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, dinamik bir değişimi öneren ve temelleri özgürlükçü sanat düşüncesine dayalı 40 yıllık birikime sahip. Bu sergide de üniversitenin kuruluşundan itibaren alternatiflere açık olan, sanatsal üretimde süreci önemseyen, bu süreçteki düşünsel dönüşümlere ve hatta kaymalara fırsat tanıyan bakış açısı tanımlanıyor adeta.
Sergide kavram düzeyinde öne çıkarılan ‘Deneyimin Ötesi’ başlığı, her ne kadar gelip geçici olan, risk içeren ve yanılma olasılığı yüksek işlerle üretim ve tasarımları tanımlasa da; kişisel algı ve tepkilerin ayrımlarını örnekleyen bir esaslı kapsam olarak karşımızda.

Haberin Devamı

ETKİNLİKLERİ KAÇIRMAYIN

Sergi kapsamında 5-28 Eylül tarihleri arasında fakülte mezunlarının katılımlarıyla konser, panel, performans, gösterim ve söyleşi etkinlikleri düzenlenecek:
* ‘Türkiye Güncel Sanat Ortamında Sanatçı ve Galeri İlişkisi; Bir Deneyim Olarak Kişisel Sergi’ söyleşisi 5 Eylül saat 17.00’de. 
*  Aynı söyleşinin ardından Çağıl Kaya Band, Pera Cafe’de saat 20.00’de konser verecek.
* ‘İnteraktif Medya, Reklam ve Tasarım’ konulu panel, 8 Eylül 14.00-18.00 saatleri arasında.
* Kahraman Kadırman’ın kurduğu ‘Mors, görsel ve işitsel bir performans’ 12 Eylül saat 20.00’de.
* Ümit Ünal’ın ‘Ara’ filminin gösterimi ve ardından söyleşisi 13 Eylül’de saat 17.00’de.
* ‘Dizi Oyunculuğu, Oyunculuk Eğitimi’ söyleşisinde ‘Yalan Dünya’dan Sarp Apak ve Öner Erkan olacak. 28 Eylül saat 18.30’da.

Haberin Devamı

Sinem Değer
PSİKOLOJİK DEPREMİN KAYNAĞI

Sergide dikkat çeken eserlerden biri ‘Odana Git’ serisinden masa ve sandalye. Lisans öğrencisi Sinem Değer, heykel alanında yarattığı bu eserde masa ve sandalyenin simetrisini bozarak öyle bir hale getiriyor ki sanki hayattan bezmiş, ezilmiş, ayaklarını yere sağlam basamayan bir insanı anlatıyor. Genç sanatçı; “Amacım, içimizde yaşanmış ve yaşanmakta olan psikolojik depremin kaynağını günlük yaşantımıza yansıtmak. Bunu yapmak için bir çocuk odasında bulunan mobilyaları çarpıtarak, çocuğun zihninde yaşanan bozulmayı nesnesel hale getirdim” diyor.


Gürtan Yoldaş
SEYİRCİ DE OYUNUN İÇİNDE

Georg Büchner’in Woyzeck adlı eserine dair yaptığım buluntu mekân projesinde kullandığım alan Danışman Geçidi, İstanbul’dur. Bu alanı kullanmamın nedeni Woyzeck oyununun sınıf çatışmalarının toplumsal kargaşaya sebep olacağını ve ezilenlerin şiddetinin yine kendi içinde sınırlı kaldığını gösteren kasvetli atmosferini yakalaması ve sahne tasarımımın mekana uyum sağlamasıdır. Mekanın tüm tasarımını yeniden ele alarak oyunla bütünleştirdim. Tasarladığım sahnede, oyunun mekanları olarak binalar, vitrinler gibi bütün alanlar kullanılıyor ve seyirci oyunun içinde tüm ayrıntıları ile 360 derece boyunca seyir halinde oluyor. Kısacası, seyirci hayatın sıradanlığı içinde mekanda bulunur ve oyunun bir parçasıdır.

 

Haberin Devamı

Merve Gökmenoğlu
MODA OLAN HER ŞEY ALINMALI MI

Merve Gökmenoğlu, tekstil ve moda tasarım alanında hazırladığı ‘Neopagan-Egodesign’ adlı projesinde ‘geri dönüşüm’ kavramından yola çıktı. Gazete kağıtları ve pipetlerden hazırlanan elbise, tüketim çılgınlığı ve bu uğurda katledilen hayvanlar ve doğa için bir uyarı gibi bu iş. Sanatçı, “Moda olan her şeyi al!” bilincinden uzaklaşıp, atıkları ve eskileri yeniden değerlendirebilmek için düşünmeye çağrıdır bu eser,” diyor.


‘Deneyimin Ötesi’ sergisi 30 Eylül’e kadar Pera Müzesi’nde görülebilir. (212) 334 99 00.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!