Ege Cansen: İyi ki Ecevit Başbakan

Ege CANSEN
Haberin Devamı

SON bir-iki aydır Türkiye'de yine her şey ters gidiyor. Bana kalırsa ekonomideki krizden başka, ülkede esasında ters giden bir şey yok. Ekonomideki krizi de Türkiye bir şekilde atlatacak. Şimdiye kadar çok kriz geldi geçti, bu da gelip geçecek.

***

Pek tabii, Türk ekonomisinin esas sorunu, bu gelip geçen krizler değil. Esas sorun, kavmiyetçi bir anlayışla, ulusal ekonomiyi yönetmeye kalkmamız. Bu mümkün değil. Bu yüzden, biraz patavatsızca da olsa İTO Başkanı, ‘‘Asker yönetime el koysun, on tane işinin ehli uzmana ekonomiyi teslim etsin, yoksa batıyoruz’’ diye olağanüstü bir çıkış yaptı. Askerin yönetime el koymasının tercümesi, ‘‘kavmiyetçi değil, ulusçu bir gücün’’ idareye hákim olması demektir. Çünkü Türk Ordusu'nun en büyük özelliği, Türk toplumunu meydana getiren kavimlerden bağımsız bir ‘‘üst kimliğe’’ sahip olmasıdır. Halk bu yüzden en çok orduya güvenmektedir. Halbuki siyaset, ‘‘kavmiyetçilik’’ üzere yapılmaktadır. Her parti, kendi oy tabanına ‘‘gelir transferi’’ yapmak için merkezi hükümet bütçesini zorlamaktadır. Bu yüzden ‘‘ulusal ekonominin’’ değil, ‘‘yerel-yöresel-sınıfsal, alt kümelerin’’ çıkarları maksimize edilmeye çalışılmaktadır. Bu tutum, milli gelir artışını düşürmektedir. Kavmiyetçiliğin, ekonomideki adı ‘‘sub-optimization’’dur.

***

Bizler ekonomiyle uğraşırken bir de baktık, gündeme ‘‘hapishaneler’’ sorunu geldi oturdu. Marksist bir tarikatın üyesi olan bir grup, 20 hapishanede 9 yıldır egemenlik tesis etmiş. Pek tabii, bu egemenliğin, hapishane dışına taşan bir eylem yapmadıkça, pek bir kıymeti harbiyesi yok. Devlet, bu ve benzeri ‘‘ferdin, ferdi ezdiği’’ egemenlikleri kırmak için, F tipi denilen yeni bir cezaevi sistemine geçmeye karar vermiş. Bunu duyan tarikat şeyhleri, bu teşebbüsü durdurmak üzere üyelerini ‘‘açlık grevi ve ölüm orucu’’ eylemine başlattılar. Hikáyeyi hepiniz biliyorsunuz; aracılar devreye girdi falan, ama sonuç alınamadı. Bunun üzerine Başbakan Ecevit, hiçbir solcunun şantajından etkilenmeyecek bir siyasi sicile sahip olduğu için, işi bitirme kararı verdi. Malum odalar ve barolar, tarikat üyelerine tam destek verdikleri ve medya da olaylara mal bulmuş mağribi gibi atladığı için, hadise büyüdü. Ortaya hiçbir sosyal tabanı olmayan ve halkın yüzde 99'unun desteklemediği bir ‘‘sosyal’’ eylem çıktı.

Allah'tan başımızda Ecevit var. Gürültüye hiç pabuç bırakmadı. Bugüne kadar benden hiç oy almamasına rağmen, Ecevit'in iktidarda bulunuşuna ne kadar şükrettim bilemezsiniz. Düşünebiliyor musunuz, ya Devlet Bahçeli başbakan olsaydı ve devlet aynı şeyleri yapmaya kalksaydı, işte o zaman gök kubbe başımıza inerdi. Vallahi, bu milletin verilmiş sadakası var.

SON SÖZ: Sivrisinek, sıtma olmaz.

Yazarın Tüm Yazıları