Ege ayağa kalktı

Güncelleme Tarihi:

Ege ayağa kalktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 00:00

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara mitinginde, “Taksim Meydanı boşaldı boşaldı. Boşalmadığı takdirde artık bu ülkenin güvenlik güçleri orayı boşaltmayı bilir” uyarısından 3 saat sonra polisin Gezi Parkı’na müdahalesi tüm Türkiye’de olduğu gibi Ege’de de binlerce insanı sokağa döktü.

Haberin Devamı

İzmir’de, müdahalenin duyulmasının ardından vatandaşlar, Gündoğdu’ya akın edip meydandaki eylemcilerle birleşti. Göstericilerin arasından ayrılan yaklaşık bin kişi, AK Parti Konak İlçe Başkanlığı’nın da bulunduğu Basmane Meydanı’na yürüdü. Gazi Bulvarı’nı trafiğe kapatan topluluğun önü TOMA araçlarıyla eylemcilerin bir kısmı yola yatarken, kimisi de insan zinciri oluşturdu. Protestocuların arasından seçilen kişiler, kendilerini karşılayan bir emniyet yetkilisi ile görüştü. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

300 kişi yürüdü

İstanbul’daki olaylar Manisa’da 300 kişilik grup tarafından yapılan yürüyüşle protesto edildi. Manolya Meydanı’nda buluşan topluluk, büyük bir Türk Bayrağı eşliğinde, “Hükümet istifa”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atarak Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Bulvarı ile Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde yürüdü. Protestoculara vatandaşlar da evlerinin balkonlarından Türk Bayrağı açarak, tencere-tava çalarak destek verdi. Eğitim-Sen Şubesi Üyesi İsmail Şener, LYS’yi hatırlatarak grubu sessiz olmaya ve belli süre sonra dağılmaya davet etti. Şener’in uyarısını ardından topluluğun büyük bölümü dağılırken, geriye kalan 80 kişi şarkılar seslendirdi, bir saat daha oturduktan sonra da dağıldı.

Haberin Devamı

İki ayrı eylem

Balıkesir’de ise Gezi Parkı’na yönelik polis müdahalesi iki ayrı eylemle protesto edildi. Anafartalar Caddesi Kuvva-yi Milliye Müzesi yanındaki küçük alanda yapılan ilk eylem, Balıkesir Gezi Parkı Dayanışma Platformu’nca gerçekleştirildi. 60 kadar üniversite öğrencisi, “Direniş şehitleri ölümsüzdür” pankartı açarak oturma eylemi yaptı. “Kahrolsun AKP diktatörlüğü”, “Mehmet Ayvalıtaş bizim onurumuzdur”, “Ethem Sarısülük bizim onurumuzdur”, “Abdullah Cömert bizim onurumuzdur” sloganları atan gençler, olaysız dağıldı. İkinci eylem ise Eskikuyumcular Mahallesi Mekik Sokak’taki Özmerkez önünde yapıldı. Üniversite öğrencisi, CHP, İP, KESK üyeleri ile vatandaşlardan oluşan 300 kişilik topluluk, hükümet aleyhine sloganlar attı, “Diren Türkiye” pankartı açtı. Eyleme CHP Milletvekili Ahmet Haluk Gümüş, CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, CHP Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci, İP Merkez İlçe Başkanı Necla Bilener de katıldı. Okunan basın açıklamasının ardından LYS nedeniyle sessiz oturuma eylemine geçen grup, 02.00’de dağıldı.

Haberin Devamı

Yol kapattılar

Çanakkaleliler de Taksim’deki müdahaleye sessiz kalmadı. Saat 24.00’te yürüyüşe geçen 200 kişilik bir grup, Demircioğlu Caddesi’nden feribot iskelesine giden yolun İskele Kavşağı’nda yere oturdu. “Hükümet istifa” sloganları atan eylemciler, yolcu otobüsleri hariç 1 saat boyunca araçların feribota geçişine izin vermedi. Olay yerine gelen Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, telefonla Vali Ahmet Çınar’ı arayıp durum hakkında bilgilendirdi. Bir süre sonra İskele Meydanı’na gelen Çınar, grubu temsilen birkaç kişiyle görüştü. Vali Çınar da LYS’yi hatırlatarak, yolu trafiğe kapatmadan, kimseyi mağdur etmeden uygun bir alanda eylemlerine devam ettirebileceklerini söyledi. 10 dakika süren görüşmenin ardından göstericiler, büyük bir Türk Bayrağı açarak sloganlar eşliğinde 250 metre ilerideki Truva Atı’nın önüne giderek eylemlerine devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!