Efsane tünel belgesel oldu

Güncelleme Tarihi:

Efsane tünel belgesel oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 10:38

İZMİR'de kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve Agora ile Kadifekale'yi birbirine bağlayan tünelin tüm dünyada tanınması ve turizmede katkı sağlaması için Konak Belediyesi tarafından internet sitesinde yayınlanmak üzere belgeseli çekildi.

Haberin Devamı

İzmirliler'in yıllardır dillerinden düşmeyen ve Agora ile Kadifekale'yi birbirine bağlayan efsane tünel, 2010 yılında Antik Smyrna Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi tarafından Sakarya Mahallesi'ndeki bir evin altında ortaya çıkarıldı. Tünelin bulunması büyük bir heyacan yarattı, yankı uyandırdı.

Efsane tünel belgesel oldu

Konak Belediyesi tarafından satın alınan bu ev onarıldı, bir bölümü Kent Tarihi Birimi olarak kullanılmaya başlandı. Eve, tünelin içinde bulunan ve doğurganlığı arttırdığı, kadınların sütünü bollaştırdığına inanılan, "Sütveren Anne" denilen çeşme nedeniyle "Sütveren Meryem Ana Dua Evi" adı verildi.

Haberin Devamı

Efsane tünel belgesel oldu


Konak Beledeyesi tarafından ziyarete açılan Süt Veren Meryem Ana Dua Evi'nde zaman zaman ayinler de düzenlendi. Tünelin tüm dünyada tanınması ve turizme katkı sağlaması için, Belediye'nin internet sayfasında yayılanmak üzere belgeseli çekildi. Belgeselle, tüneli ve evi daha fazla kişinin ziyaret etmesi amaçlandı.
Tünelin görüntülerine, 2103 yılında Tahsin İşbilen tarafından çekilen 'Basmane'de bir gün' adlı belgesel filmde de yer almıştı. İzmir'in su yolları yazarı İlhan Pınar ve kent tarihi yazarlarından Orhan Beşikçi bu çekimlere katkı koydu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!