Efsane olmak kolay değil

OKUDUKÇA gözlerime inanamadım. 20 Ağustos tarihli Yenigün Gazetesi’nin 11’inci sayfasında Adem Nakçı’nın, "Metronun riskli yeri Bahçelievler Parkı" başlıklı haberi.

Konuşan eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura. Çoktandır görüşmedik, ama tanışırız. Başkan-gazeteci olarak görevi döneminde saygıya, sevgiye dayalı ilişkimiz oldu. Haberin, metro bölümünü de okudum, ama asıl, "Efsane başkan icraat yaparak olunur" başlıklı kutu çekti dikkatimi.

*

Özfatura, merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’yı hedef almış. Arkadaşımız Adem Nakçı, soruyor: "Piriştina hakkında anlattıklarınız kayıt dışı mı?" Özfatura, "Açık açık yazın" diyerek, aramızdan ayrılalı beş yıl geçmiş, İzmirli’nin "Efsane" diye andığı Piriştina’ya vermiş, veriştirmiş:

*

"Efsane başkan icraatlar yaparak olur. Rahmetli Ahmet Piriştina’nın tekniğe aykırı Konak Alt Geçidi dışında tek bir icraatını göstersinler. Yok, gösteremezler. Asansör’de yemek yiyerek efsane olunmaz. 1999’da seçimi kaybettim. Yeni yönetim, her şeye sıfırdan başladı. Başarısını ve dürüstlüğünü ispatlamış ekibi tamamen israf etti. Bizim bıraktığımız bilgilere, etüdlere, projelere, yeterlilik ihalesi sonuçlarına hiç değer vermedi."

*

Özfatura, Piriştina döneminin genel sekreteri Hasan Mani’yi de yerden yere vurmuş: "En önemli hata, tecrübeli, başarılı ve dürüst ekibin tasfiyesi ile sırf CHP Genel Sekreteri destekliyor diye İzmir’in kaderinin Hasan Mani’ye teslim edilmesidir. İzmir’i, dönemin başkanı merhum Ahmet Piriştina değil, bu zat yönetmiştir. Her şeyi de berbat etmiştir."

*

Okuduklarıma inanamadığımı söyledim. Seçimi kaybedeli 10 yıl olan eski başkan, metroyla ilgili görüşü sorulunca, fırsat bulmuşçasına, kendisinden sonraki döneme vuruyor. Piriştina döneminde tek çalışma olmadığını iddia ediyor. Gerçekten de insaf. Benim ilk anda aklıma gelenler... "Fevzipaşa alttan mı geçilsin, üstten mi" diye geciktirilen metronun Üçyol-Bornova hattının tamamlanması, Menderes-Aliağa projesi... ’İstim arkadan gelir’ anlayışıyla izinsiz, yasadışı dolgularla insanların aylarca toprak yığınına bakmak zorunda bırakıldığı Birinci Kordon’un düzenlenmesi... Gündoğdu gibi bir meydan kazandırılması. Konak düzenlemesi. Büyük Kanal’ın devreye alınması geldi. Hatta kokudan geçilmeyen Meles’de 9 Eylül resepsiyonuna bile katıldık.

*

Bugünlerde metro bahanesiyle gazetelerde adeta tura çıkan Özfatura’ya şaşırdım. Kendisine her zaman saygılı olan Piriştina hakkındaki görüşlerini açıklamak için ölümünden beş yıl geçmesini mi bekledi? Ve CHP’li Başkan Piriştina’yı her zaman özlemle ananlardan, yazar-çizer arkadaşlarından tepki beklerdim. Bu gazetedeki haberi CHP’liler, il yöneticileri okumadı mı? Ya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu? Haberi biliyorlar da yanıta gerek mi görmediler?

*

Ve son söz... Özfatura’nın bir şey yapmadığını iddia ettiği merhum Ahmet Piriştina, ’Efsane Başkan’, ’Büyük Başkan’ diye anılıyor. Ya, çok çalıştıklarını, yığınla hizmet ürettiklerini iddia edenler?...

*

Demek ki kolay kolay ’Efsane’ olunmuyor. Geride insanlık bırakmak, liderlik kolay değil.
Yazarın Tüm Yazıları