Edirne'yi Keşfet gazetesi bugün Hürriyet ile ücretsiz

Güncelleme Tarihi:

Edirneyi Keşfet gazetesi bugün Hürriyet ile ücretsiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 13:10

Hürriyet yazarlarının Edirne'yi Keşfet turu sonrası hazırlanan 16 sayfalık özel gazete, bugün Hürriyet ile birlikte ücretsiz... Bayinizden istemeyi unutmayın!

Haberin Devamı

HÜRRİYET gazetesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Edirne Belediyesi bir araya gelerek ‘Edirne’yi Keşfet’ organizasyonunu düzenledi. Hatay, Aydın, Mersin, Gaziantep ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sonra ‘Keşfet’ turlarının altıncısı Edirne’de gerçekleştirildi.

Tarihinden yemeklerine, yaşam kültüründen ekonomisine Edirne’nin dinamikleri Hürriyet gazetesinin güçlü yazar kadrosu tarafından ele alındı. 3 gün süren ‘keşfet’ turuna katılanlar arasında Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila yer aldı. Hürriyet Yayın Direktörü Fikret Ercan, Hürriyet İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Direktörü Zeynep Tandoğan, Ekonomi Müdür Sefer Levent, Magazin Müdür Selim Akçin, Spor Müdürü Mehmet Arslan ve Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz’ın da yer aldığı ‘Edirne’yi Keşfet’ turunda Hürriyet’in dev yazar kadrosu ise şu isimlerden oluştu: “Sedat Ergin, Yalçın Bayer, Erdal Sağlam, Nuran Çakmakçı, Cengiz Semercioğlu, Jale Özgentürk, Kanat Atkaya, Uğur Gürses, Gila Benmayor, Melis Alphan, Onur Baştürk, Melike Karakartal, Saffet Emre Tonguç, Muammer Elveren, Müge Akgün, Sahrap Soysal, Vedat Milor, Ömür Gedik, Gökhan Kimsesizcan, Barçın Yinanç, Serkan Ocak.” 

Haberin Devamı

Edirneyi Keşfet gazetesi bugün Hürriyet ile ücretsiz

16 SAYFALIK GAZETE

Keşfet turu sonrasında hazırlanan ‘Edirne’yi Keşfet’ gazetesi ise bugün Hürriyet ile birlikte bayilerdeki yerini aldı. 16 sayfalık ‘Edirne’yi Keşfet’ gazetesinin içeriği ise Hürriyet gazetesinin yazarları tarafından hazırlandı. 3 gün süren keşif turunun ardından Hürriyet yazarlarının her biri Edirne hakkındaki izlenimlerini kaleme aldı. Ücretsiz olarak tüketicilere sunulan ‘Edirne’yi Keşfet’ gazetesinde Edirne’de gidilecek yerler, tarihi mekanlar, gece hayatı, spor organizasyonları, en güzel restoranlar, sosyal yaşam, ekonomik göstergeler gibi konular ele alındı. Ayrıca gezi süresince Hürriyet ile birlikte ‘keşif’ turuna katılan tur operatörlerinin görüşlerinin yanı sıra, profesyonel turizmcilerin ‘Edirne’de neler yapılabilir’ konulu yazıları da okuyucu ile buluşmuş oldu.

Haberin Devamı

Edirneyi Keşfet gazetesi bugün Hürriyet ile ücretsiz

Hürriyet yazarları Edirne için neler yazdı?

Edirne ile ilgili Hürriyet yazarlarının ‘Edirne’yi Keşfet’ gazetesi için yazdıkları yazılardan kısa bölümleri paylaşıyoruz. Yazıların tamamı ‘Edrine’yi Keşfet’ gazetesinde...

Sedat Ergin: Edirne duygusu nedir?

Memleketinizin ilk kez ayak bastığınız her kentinde merak ile heyecanın iç içe geçtiği bir duyguyu mutlaka yaşarsınız. Ve pek çok kent kendi kimliğini bir duygu olarak size taşır, sonra o duyguyu ruhunuza nakşeder. Bu duygu bazı kentlerde zayıf olabilir, bazılarında güçlü. Ama Edirne’de bu çok güçlü ve çok karışık bir duyguydu.

Sefer Levent: Fahri hemşehrilerinin gözünden Edirne!

Haberin Devamı

Edirne için yapabileceğimiz çok şey var. Edirneliler’in de bunun farkında olması bence büyük avantaj. Tarihi kentteki sinagog, kilise, konak gibi manevi değeri yüksek binaların tek tek restore edilip yeniden ayağa kaldırılması çok önemli. Belediye Başkanı Recep Gürkan ve turizm acenteleriyle yaptığımız toplantıda altı çizilen çok önemli bir konu var. İstanbul’a çok yakın olan Edirne’nin bu avantajını kullanıp “bir kere görülecek yer” olmaktan çıkması gerekiyor.

Yalçın Bayer: Müjdeler olsun Edirne’deyiz

Gala gecesinde konuklara Edirne Mutfağının ve Edirne Saray Mutfağında yapılan 28 çeşit yemek, tatlı ve şerbet ikramı yapıldı. Edirne Yemek Kültürü Araştırmacısı Müşerref Gizerler’in kaynaklara ve yaşayan mutfak değerlerine göre hazırladığı yemek menüsünün sunumu ve tanıtımına herkes hayran kaldı.

Haberin Devamı

Kanat Atkaya: Ruh detoksu için istikamet Edirne

Müzik?.. Dans?.. Her noktadan yetenek fışkırıyor. Şehrin çarşısında tek başıma gezerken dinlediğim üniversiteli gençlerden, Meriç kenarındaki lokantada Roman havasından caz doğaçlamasına sıçrayışını soluksuz izlediğim klarnetçiye her köşede, her mekânda harikulade performanslara şahitlik ettim. Edirne’de geçirdiğim kısa fakat dolu dolu zaman diliminde içime yerleşen, nakşolan “Edirne hali”, en kestirme ifadeyle bir “ruh detoksu” oldu.

Haberin Devamı

Melis Alphan: Osmanlı’da tıp bu müzede görülür

Ödüllü bir müze. En İyi Müze seçildi; En İyi Sergi ödülü aldı ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmeyi başardı. ‘Darüşşifayı’ bugün gezerken, 15 ve 18’inci yüzyıllarda Osmanlı tıbbının ne kadar ileri seviyede olduğu rahatlıkla görülüyor. Binanın heksagram yapısı da, ona yoğun bakım ünitesi olma özelliğini kazandırıyor. Belki de dünya üzerindeki ilk yoğun bakım ünitesi burası.

Edirneyi Keşfet gazetesi bugün Hürriyet ile ücretsiz

Müge Akgün: Markalaşma yolunda önemli bir durak: Gastronomi kültürü

Artık kimse “Yediklerin içtiklerin senin olsun, bize gördüklerini anlat” demiyor. “Nerede ne yiyelim, nesi meşhur, hangi restoranlar iyi” ilk sorulanlar arasında oluyor genellikle. Osmanlı kültürünün, saray mutfağının olduğu bir kent markalaşma sürecinde geçmişten gelen bölgeye özgü yemek çeşitlerini daha iyi değerlendirip, sahiplenebilir.

Sahrap Soysal: Beraber yaşamın getirdiği zengin mutfak kültürü

Ülkemizin her tarafında olduğu gibi en büyük sıkıntı, yöresel yemeklerin sadece evlerde yapılıyor olması. Çarşıdaki lokantalarda ise klasik esnaf yemekleri var. Her ne kadar Edirne deyince incecik dilimlenmiş, lokum gibi kızarmış tava ciğeri gelse de Trakya’nın kıvırcık kuzusunun kaburgasından yapılan, yağı kararında içi sulu köftesinin tadına da doyulmuyor.

Vedat Milor: Osman’ın köftesi de Kazım’ın ciğeri de 5 yıldızlık

Ciğer ve köftede yüksek standartların korunması sevindirici. Kanımca Gerek Osman’ın köftesi gerek de Kazım’ın ciğeri 5 yıldızlık. Köfte şişman, yağlı ve sinirsiz. Olağanüstü. O kadar lezzetli ki ben o nefis sosa bulamadan tamamen naturel tercih ediyorum. Ya yaprak ciğer. Adana ciğeri, Urfa ciğeri, Arnavut ciğeri. Dünyada üstümüze yok ciğer pişirmede. Ama ciğer taze olmalı. Dolaba bile girmemeli. Bir de kesim işi var. Edirneli bir ustanın özel bir bıçakla ciğer kesmesini seyrederken aklıma Japonların meşhur sushi ustaları geldi.

Onur Baştürk: Kırkpınar zamanı daha çok turist, Meriç kıyısına rock festivali

Bulgaristan ve Yunanistan’a komşu olan bu medeni şehir iyi bir planlama ile elbette o kadar turiste ulaşıp ağırlayabilir. Hali hazırda Kırkpınar güreşleri mesela yabancı turist için ‘görülmesi gerekenler’ listesinde. Başkanın yerinde olsam yabancı kaliteli turisti Kırkpınar zamanı şehre çekmek için özel bir çalışma yapardım.

Serkan Ocak: Edirne’de 9/8’lik rota

Sanırım ilk kez bir ‘keşif’ sonrası tekrar o şehre gitmek için bu kadar kararlıyım. Çünkü iki hafta sonra (5-6 Mayıs) çok önemli bir organizasyon var: Kakava Şenlikleri. Halbuki o kadar da göbek atmış, doyasıya eğlenmiştik Edirne’de ama yetmedi.

Saffet Emre Tonguç: 92 yıllık başkentte tarihin izinde

Geçenlerde Hürriyet’in Keşfet Projesi çerçevesinde gittiğim Edirne adım adım tarihin izini sürmek için en güzel şehirlerden biridir. Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan şehir; geçmişinden miras tarihi dokusu, Meriç’in güzelliği ve lezzetli mutfağıyla, her zaman ilgi odağı olmayı hak ediyor. Genellikle Osmanlı mimarisine ilgi duyanların seyahat rotasında olsa da aslında keşfetmeyi seven herkesin mutlaka görmesi gereken yerler arasında. Ama mutlaka bir bahane isterseniz şehre ya Hıdırellez zamanı gidin ya da geleneksel yağlı güreşlerin yapıldığı festival günlerinde.

Edirneyi Keşfet gazetesi bugün Hürriyet ile ücretsiz

Barçın Yinanç: Sınır kenti Edirne göçmen değil, turist akını bekliyor

Hüriyet ve TÜRSAB’ın üç günlük Edirne turunu, biraz gecikmeyle, birinci günün akşam yemeğinde yakaladım. Sahnede suyun öte yanından bir sanatçı var; Selanikli. Türkçe parçaların yanısıra Yunanca en güzel aşk şarkılarından biri olan S’agapo’yu, ardından Emir Kusturica’nın Çingeneler Zamanı filmiyle ünlenen Ederlezi adlı parçayı seslendiriyor. Repertuarda Bulgarca şarkılar da var. İşte diyorum, Edirne bir Balkan kenti; Edirne; Avrupa.

Nuran Çakmakçı: 10 bin Balkanlı öğrenci bekliyor

47 bini aşkın öğrencisi olan Trakya Üniversitesi’nin 84 ülkeden 2 bin 300 yabancı öğrencisi eğitim görüyor. Bu yabancı öğrencilerin 2 bini Balkanların 10 ülkesinden. Trakya Üniversitesi Rektör Prof.Dr. Tabakoğlu da hedeflerini açıkladı: “2023’te 10 bin Balkanlı öğrenci istiyoruz. Hedefi koyduk ve bunu yapacağız. Burada yaşamaktan öğrenciler de öğretim üyeleri keyif alıyor. İnsanlar rahat ve anlayışlı.”

Erdal Sağlam: Tarih ve kültürün şaşırtıcılığı

İlde Vakıflar Genel Müdürlüğü de yoğun çalışıyor. Son 5 yılda toplam 91 restorasyon ve tadilat projesi gerçekleştirmişler ve toplam 37 milyon TL’lik yatırım harcaması yapmışlar. 8.5 milyon TL’lik Enez Fatih cami restorasyon ve rekonstrüksiyon harcamasından sonraki en büyük kalem 5.7 milyon TL’lik harcamayla Sinagog restorasyon projesi olmuş. Selimiye’nin olduğu, çok sayıda estetik cami, kervansaray, köprü, hamam, mescid, medreseye sahip Edirne’de bir sinagog görmek benim için şaşırtıcıydı.

Gila Benmayor: Annemin evi

Günün birinde bir mucize oldu…Ev eski haline dönüşmedi ama o güzel günleri yaşadığı haliyle pat diye önüme düşüverdi. Edirne’den söz ettiğim yazılardan biri okuyan İTÜ Makine Fakültesi öğretim görevlisi Yardımcı Doçent Dr. Murat Çakan “Edirne’den Suluboyalar” kitabını gönderdi. Annemle birlikte, çocukluğunu Edirne’de geçirmiş olan Murat Çakan’ın kitabının sayfalarını çevirirken annem “işte bizim ev” diye bir çığlık attı.

Jale Özgentürk: Kadınların şehri

Bursa’nın oğlu, İstanbul’un babası... Bu tanım Osmanlı döneminde İstanbul’un fethinden önce bir süre başkentlik yapan Edirne için söylenmiş. Bulgaristan ve Yunanistan’ın sınır komşusu Edirne, Türkiye’nin en renkli kentlerinden biri...

Edirneyi Keşfet gazetesi bugün Hürriyet ile ücretsiz

Uğur Gürses: Ülkenin güzel ‘hancısı’ Edirne

Dünyanın tüm gezginlerini Edirne gibi hikayesi olan kentler çeker. Anadolu yolunun Trakyalı hancısı Edirne’nin kent dokusu o kadar çok hikaye sunuyor ki; sokakları, binaları, insanları, çok estetik camileri, sinagogları, istasyonları, tabyaları, mutfağı, Arda, Tunca ve Meriç.

Melike Karakartal: Bir sarayın hayalinin izinde

Edirne’ye gittiğinizde, rotanızı Tunca nehrinin batısına, Sarayiçi bölgesine düşürün. Bugün tarihi Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alan, Bursa’dan sonra, İstanbul’dan önce Osmanlı Devleti’nin yönetildiği merkez.

Ömür Gedik: Huzurun şehrinden zor ayrıldım

Edirne belediyesi, kadına ve çocuğa şiddet uygulayanların toplu taşıma görevlisi olamaması, gece belli bir saatten sonra kadınlar toplu taşımadan istedikleri yerde inebilmeleri gibi pek çok ilki gerçekleştirmiş bir belediye. Otobüslerde evcil hayvanıyla seyahat etmek isteyen vatandaşlara özel koltuk ayrılması da müthiş bence.

Gökhan Kimsesizcan: Gündüz güreş gece dans

Hatay, Aydın, Mersin, Gaziantep ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sonra Hürriyetle Keşfet’ organizasyonlarının altıncısı için bu kez Edirne’nin yolunu tuttuk. Gündüz Karaağaç’ta At binip Ermeydanı Kırkpınar’da pehlivanlığa soyundum. Gece ise Gazi Baba’da fasıl yaparken Queen’de sabaha kadar dans ettim.

Mehmet Arslan: Melek kalpli insanların şehri

Ben iki şeyden söz edeceğim size.. Biri gülen yüzünü Edirne’ye yansıtan Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan. İkincisi de, Gürkan’ın Kırkpınar hayalinden. Kendisiyle bu kadar barışık ve hemşehrileriyle bu kadar kaynaşmış bir başkan çok az gördüm.

 

BAKMADAN GEÇME!