Edirne'den, altyapı referandumuna yüzde 98 evet

Güncelleme Tarihi:

Edirneden, altyapı referandumuna yüzde 98 evet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 16:19

EDİRNE Belediye Başkanlığı, şehirdeki yapılması planlanan altyapı projelerinin hayata geçirilmesi yöntemi ile ilgili, dün referandum yapıldı. Edirne’nin 24 mahallesinin yanı sıra Engelliler Derneği, eski ve yeni TOKİ konutlarında olmak üzere toplam 27 sandık kuruldu. Sabah saat 09.00’da başlayan oy verme işlemi, saat 17.00’de sona erdi, 61 bin 228 kişi oy kullandı. Referandumda, ’İçme Suyu Şebekesi, Kanalizasyon, Yağmur Suyu Toplama Kanalı, Atık Su Arıtma Tesisi projelerinin, sokakları bir defada kazıp hepsini ayni anda mı hayata geçirelim?’ şeklinde yöneltilen soruya, katılanların yüzde 98’i ’Evet’ yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Edirne Belediyesi’nin ’7’den 70’e’ sloganı ile günlerdir afişler, billboardlar ilanları ve yerel gazeteler aracılığı ile duyurduğu referandumda kent halkına, ’İçme Suyu Şebekesi, Kanalizasyon, Yağmur Suyu Toplama Kanalı, Atık Su Arıtma Tesisi projelerinin, sokakları bir defada kazıp hepsini ayni anda mı hayata geçirelim?’ sorusu yöneltildi. Seçmenden hazırlanan oy pusulalarındaki ’Evet’ ya da ’Hayır’ kutucuklarının işaretlenesi istendi.

OYLAMA 8 SAAT SÜRDÜ

Edirne’deki 24 mahalle muhtarlığı ile Engelliler Derneği, eski ve yeni TOKİ konutlarında olmak üzere toplam 27 sandık kuruldu. Oy verme işlemi saat 09.00’da başladı ve saat 17.00’de sona erdi.

Edirne Belediye Başkanlığı’nda görevli memur ve meclis üyelerinin nezaret ettiği halk oylamasında oy kullanmak isteyenlere kimlik sorulmadı. Ayrıca oy kullananlar için imza listesi de düzenlenmedi. Halk oylamasına çocuklar da oy kullandı. Bazı seçmenlerin farklı sandıklarda birkaç kez oy kullandığı yönünde sosyal medya üzerinden gelen eleştirilere Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan tepki gösterdi.

BİR DAKİKADA ORTALAMA 127 KİŞİ OY KULLANDI

Edirne Belediye Başkanlığı’nın açıkladığı halk oylaması sonuçlarına göre rekor katılım oldu.

Edirne’nin en büyük mahallesi Şükrüpaşa da 1 Kasım genel seçimlerinde 22 bin 482 seçmen oy kullanırken bu rakam dün yapılan referandum da 21 bin 838 oldu. Bu sonuçlara göre Şükrüpaşa Mahallesi muhtarlığında kurulan tek sandıkta 8 saat içerisinde dakikada, 45 seçmen oy kullanmış oldu.

Edirne genelinde ise 61 bin 228 seçmen toplam 27 sandıkta oyunu kullandı. Halk oylaması sonuçlarına göre, bir dakika içinde kentte ortalama 127 seçmen oyunu kullanmış oldu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan oyunu Şükrüpaşa Mahalle Muhtarlığı’ndaki sandıkta kullandı. Oy verme işlemi sona erdikten sonra sandıklar muhalle muhtarlıklarında sayılarak tutanak düzenlendi. Oy sayım işlemi de 3 saat içinde tamamlanarak sonuçlar, Başkan Gürkan tarafından sosyal medyadan açıklandı.

’İLK KEZ REFERANDUM YAPTIK’

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, sonuçları değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, belediye olarak ilk kez referandum yaptıklarını açıklayarak, şöyle konuştu:

"Bu bir güven oylamasıdır. Edirne halkı 30 Mart’taki yerel seçimlerde seçtiği başkana ve meclise sahip çıktığını, desteklediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bununla ilgili çok şey söyleyenler var. ‘Referandumu niye yaptınız?’ diyenler var. Gereksiz bulanlar var, şeklini beğenmeyenler var. ‘Ne gereği vardı?’ diyenler var. Bunlar görüştür, herkesin görüşü kendisini bağlar. Ama bizim tarzımızda bu. Bizde halka sormayı uygun gördük, doğru bulduk. Bir başkası da doğru bulmayabilir. Bu arkadaşımızda halktan yetki alırsa eğer bir gün göreve gelirlerse onlarda halka sormadan yaparlar. Bu kadar basittir."

’YAŞ SINIRINI KALDIRDIK’

Halk oylamasında farklı bir yöntem denediklerini, dünyada en erken oy kullanma yaşının 16 ile Kanada’da olduğunu hatırlatan Başkan Gürkan, "Bu stajyer ehliyet alan şoför yaşı 16. Kanada o şekilde kabul etmiş, 16 olarak kabul etmiş. Biz yaş sınırı koymadık. Bir tercihtir bu, herkes tercihlerini uygulama hakkına da sahiptir. Halk oylamasında imza listesi de yapmadık, seçmen kartı da dağıtmadık çünkü ’Bu alt yapı çalışmaları sırasında doğal olarak işin doğası gereği sıkıntılar olacak. Bu sıkıntıları sadece seçmen yaşına gelmiş olanlar yaşamayacak. Seçmen yaşına gelmemiş olanlar da yaşayacak. 7 yaşındaki, 10 yaşındaki çocuk da yaşayacak bu sıkıntıyı’ dedik. Okuluna giderken, belki uzağa yürümek zorunda kalacak, çamura basmak zorunda kalacak veya zaman zaman suyu kesilecek gibi. Biz bu mantıkla hareket ettik. Hangi yaşta olursa olsun, her bireyin karar sürecine katılımına destekleyici bir düşüncemiz vardı" diye konuştu.

YÜZDE 98 ’EVET’

Referandumun bağlayacı bir sonucu olmadığına dikkat çeken Başkan Recep Gürkan, "Hukuku olarak bir sonucu yok, ahlaki, siyasi ve vicdani anlamda bir sonucu var. Toplam 61 bin 228 oy kullanılmış, 60 bin 226 ’Evet’, 630 ’Hayır’, 372 de geçersiz oy var. Burada ’Evet’lerin yüzde 98’in üzerinde olması memnuniyet verici. Resmi rakamları baz alırsak, Edirne’yi 152 bin 600 kabul edersek, yüzde 39.5 gibi bir rakam yapıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!