Edirne'de yılın 'Ahisi' seçilen Yılmaz: Meslek okullarımız atıl duruma geldi

Güncelleme Tarihi:

Edirnede yılın Ahisi seçilen Yılmaz: Meslek okullarımız atıl duruma geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2017 14:26

Edirne'de yılın 'Ahisi' seçilen Yılmaz: Meslek okullarımız atıl duruma geldi

Haberin Devamı

 

Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de Yılın Ahisi seçilen oto tamircisi Hasan Yılmaz,'a düzenlenen törenle Şed'dini Edirne Valisi  Günay Özdemir, kuşattı. Anahtar taşıyarak başladığı mesleğinde bugün yılın Ahisi seçilmenin onurunu yaşadığını söyleyen Yılmaz, "Türkiye'de mesleki okullarımız bugün çok atıl duruma gelmiştir. Artık usta çırak ilişkisinde sıfır noktasındayız" dedi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında yılın Ahisi seçilen 75 yaşındaki oto tamircisi Hasan Yılmaz için Şed Kuşanma töreni gerçekleştirildi. Törene Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, ile davetliler katıldı. Vali Özdemir, yılın Ahisi seçilen Hasan Yılmaz'ın Şed'dini kuşatırken, Edirne'nin medeniyetin kurulduğu bir şehir olduğunu söyledi. Özdemir, "Ahilik teşkilatı Anadolu'nun fethiyle başlayan Edirne'de bir medeniyetin simgesi haline gelen, daha sonra da dünyaya örnek olan bir anlayış. Aslında Anadolu'nun ilk fethi Kars'ta başlıyor. Bu anlayışın Anadolu'da mayalanarak, Edirne'de bir sistem oluşturduğunu görüyoruz. Medeniyet kurucusu Fatih Sultan Mehmet, bir kimseye inancını, Allah'ın kula soracağı soruları sormayın diyordu. Karnın aç mı? Bir sıkıntın var mı? Diye kulun kula soracağı soruları sorun diyordu. Bunu bir sistem haline getirmişti ve İstanbul'u böyle fethetmişti. Ben bunu Edirne'ye geldikten sonra anladım. Fatih Sultan Mehmet sabah namazını kıldıktan sonra çarşıya çıkar ve ilk alışverişini yapar. Ardından ikinci ürününü ister, esnaf da ben siftahımı yaptım. Komşum yapmadı oradan alışverişini yap der. Edirne'nin sosyal değerleri, inanç yapısıyla farklı insanların Edirne'de bir arada olduğunu görüyoruz" dedi.

Yılın Ahisinin yanı sıra il kalfası ve il çırağının da ilk defa Şed kuşatıldığı programda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ahi Evran'ın tarihteki önemini anlattı. Gürkan, "Ahi Evran'ın neredeyse 700 yıl öncesinde başlatılan gelenek bir dönem unutulsa da sonra tekrar gün yüzüne çıkartılmış. Zanaatın gelişmesinde çok önemli bir süreç olan çırak-usta-kalfa geleneğini bugün günümüzde yaşatmaya devam etmekteyiz.  Anahtar taşımaktan başlayıp bugün yılın ahisi olmak kolay bir süreç değildir. Yine onun kalfa ve çırakları belki de gelecek yılların ahileri olacaklar. Bir Osmanlı bakiyesi olan Türkiye Cumhuriyeti, değerlerini bugüne ve yarınlara taşımayı görev bilmelidir" dedib

Türkiye'deki mesleki eğitim veren okulların sistem olarak zayıfladığını, artık usta çırak ilişkisinin yok olduğunu belirten yılın Ahisi Hasan Yılmaz, "Türkiye'de mesleki okullarımız bugün çok atıl duruma gelmiştir. Artık usta çırak ilişkisinde sıfır noktasındayız. Çırak kalfa olarak son temsilciler olacaklar. Usta olarak da gerekli önlemleri almazsak da son temsilciler bizler olacağız. Bunun çalışmasını başlatıp çözümüne ulaşamazsak, yıllarca esnaflık yapan arkadaşlarımızın yok olacağına tanık olacağız. İthal yaparak bu sorunları çözdük. Bu buharlaşan meslek gruplarını kaybedersek, dünyanın hiçbir yerinden milyonlarca insan ithal etme şansımız yok. Bundan sonra bölgesel çalışmalar, gerekli eğitimlerle ilgili çalışmalar yapılabilir" dedi.


Törende bu yıl ilk kez seçilen Edirne'de yılın kalfası traktör tamircisi Ata Tülü'nün Şed'i, Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından Edirne'de yılın çırağı biçerdöver tamircisi Hüsnücan Sever'in Şed'i de Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ 
tarafından kuşatıldı. Törenin sonunda, katılımcılara pilav ve ayran ikramı yapıldı.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!