Edirne'de "Roman Çalıştayı" düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Edirnede Roman Çalıştayı düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 19:32

- BAROM Başkanı ve Makedonya Cumhuriyeti Bakanı Mustafa: - "Recep Tayyip Erdoğan yurt dışında yaşayan Romanlara Türkiye'nin kapılarını açtı"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkanı ve Makedonya Cumhuriyeti Bakanı Necdet Mustafa, "Recep Tayyip Erdoğan yurt dışında yaşayan Romanlara Türkiye'nin kapılarını açtı" dedi.

Çalıştay, BAROM, Edirne Roman Kültürünü Araştırma ve Dayanışma Derneği (EDROM), Trakya Üniversitesi (TÜ) Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü ile Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) tarafından, TÜ Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu'nda düzenlendi.

Mustafa, burada yaptığı konuşmada, Romanların daha iyi bir yaşam standardına ulaşması için çaba harcadıklarını söyledi.

TÜ ve Edirne'nin Romanların tarihinde yer edineceğini belirten Mustafa, "Trakya Üniversitesi'ndeki çalışmalarla Roman dili yeniden doğmaya baylaşacak. Roman diliyle bilimsel çalışmalar yapılacak" diye konuştu. Romanlarla ilgili yapılan uluslar arası çalışmalarda olumlu sonuçlar alındığını anlatan Mustafa, şunları ifade etti:

Haberin Devamı

"Birkaç gün evvel sizin Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan Romanlar için tarihi bir söylem yaptı. Bu söylem Romanlar için çok önemlidir. Recep Tayyip Erdoğan yurt dışında yaşayan Romanlara Türkiye'nin kapılarını açtı. Bunu Romanlara bir şans olarak verdi. Romanlar, Erdoğan'ın söylemini her gün dinlemelidir. O size güç, kudret verdi ve siz kendi haklarınızı kazanıyorsunuz. Erdoğan'ın bu söylemleri gelecek jenerasyonlara örnek olacaktır."

- "Sorun varsa hayat var demektir"

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de geçen yıl Mart ayında kurulan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'de Romanlar ile ilgili konulara en üst akademik düzeyde değer verildiğini anlatan Yörük, şunları kaydetti:

"Tabii ki sorunlar bitmez. Sorun varsa hayat var demektir. Bu anlamda bizlerin bugünkü konuşmalardan edindiği çok büyük dersler var. Biz burada bir anlamda dersimizi de çalışıyoruz. Burada konuşma yapan her bir Roman derneği başkanına teşekkür ediyorum. Her bir bakış açısı ve çok seslilikten büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Romanlar konusunda da fikirlerin farklılığı zenginliği vurgulamaktadır aynı zamanda. Farklılık demek ayrılık demek değildir. Ben gökkuşağı örneğini veriyorum. O gökkuşağına güzelliğini veren renklerin farklılığıdır. Gökkuşağındaki renkler birleştiği zaman o beyazı güzelliği oluşturuyor. Doğruyu oluşturuyor. Biz siyahı istemiyoruz. Siyah demek hiçbir rengin olmadığı demektir."

Haberin Devamı

Çalıştayda, Akdeniz Roman Derneği, Ankara Roman Hakları, Aydın, Bursa, Ege, Marmara, Truva Roman Federasyonları ve EDROM temsilcileri katıldı.

Programda, Üsküp Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ruzhica Cacanoska da yurt dışında yaşayan Romanların durumuna ilişkin bilgi verdi.

Öte yandan, çalıştay kapsamında İpsala Mehter Takımı katılımcılara bir gösteri sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!