Edirne'de kentsel dönüşüme 'Selimiye Camii ayarı'

Güncelleme Tarihi:

Edirnede kentsel dönüşüme Selimiye Camii ayarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2017 15:49

Edirne'de kentsel dönüşüme 'Selimiye Camii ayarı'

Haberin Devamı

Engin ÖZMEN/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, kentin 3 büyük mahallesinde belediye rehberliği ve denetiminde yerinde kentsel dönüşüm yapacaklarını açıkladı. Mahalle muhtarlarının katıldığı toplantıda gelecek yaz aylarında ilk kazmanın vurulacağını ifade eden Gürkan, yeni yapılacak apartman ya da sitelerin Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği Selimiye Camii'nin silüetini kesinle kapatmayacağını söyledi.
Edirne Belediyesi yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı 1'inci Murat, Kocasinan ve Fatih mahallelerinde 'yerinde kentsel dönüşüm' yapıyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, mahalle muhtarlarıyla birlikte düzenlediği bilgilendirme toplantısında yeni projeyle yapılacak evlerin Selimiye Camii'nin silüetini kesinlikle kapatmayacağını söyledi. 3 mahalledeki evlerin de kooperatifleşmenin başladığı 1970'li yıllarda inşa edildiğini kaydeden Gürkan, şöyle dedi:
"1'inci Murat, Fatih ve Kocasinan mahallelerini kapsayan yerinde kentsel dönüşüm yapacağız. Yerinde kentsel dönüşüm zor bir süreç, böyle büyük projelerde ciddi bir ön hazırlık gerektiriyor. Teknik elemanlarımız 10 aydır yapı stokları eskimiş bölgemizde yaklaşık 1500 dönümlük alanda inceleme yaptı. Bu mahallelerde kaliteli, sağlam, sıhhi ortamlarda oturtmak temel hedefimiz. Vatandaşlarımızın sahip olduğu hakları koruyup geliştirmek istiyoruz. Belediye olarak buradan bir kâr, para, bütçe beklentimiz yok. Elde edilecek tüm kazanç vatandaşlarımıza yansıyacak."
3 MAHALLEDE 8 BİN 34 KONUT VAR
Edirne'deki 3 mahalledeki 1500 dönümlük alanda yerinde kentsel dönüşüm yapılacağını anlatan Gürkan, bu mahallelerde toplam 8 bin 34 konut ve 460 kadar ticaret alanı olduğunu söyledi. Gürkan, şöyle konuştu:
"Mevcut planda 1500 dönümlük alandan bahsediyoruz, bu mahallelerdeki evlerimiz 1970'li yılların ortasında yapılmaya başlandı. Toplam 832 bin 995 metrekare konutumuz var. 8 bin 34 konutumuz, 460 ticaret alanı var. Konut büyüklüklerimizin ortalaması yaklaşık 100 metrekare. Hedefimiz burada 120-140 metrekarelik konut büyüklüğüne ulaşmak olacak. Yeni proje yapılırken, hava akımı, rüzgar koridorlarda hesaplandı. Bu projeyi mülk, ticari alan sahipleri ve uzmanlarla beraber yapacağız. 8 bin evi bir anda yapamayız, parsel parsel yapmayı düşünüyoruz. Projeler bittikten sonra hep beraber mahallelerde toplantılar yapacağız. Karar verilmesi ve sözleşmelerin imzalanmasının ardından önümüzdeki yaz aylarında inşaatlara başlamış olmak istiyoruz. Edirne Belediyesi bu projede rehber, düzenleyen ve denetleyen kurum olacağız."
YENİ PROJEYE SELİMİYE AYARI
Yerinde kentsel dönüşüm projesinde Selimiye Camii'nin önünü kapatan binalar olmayacağını ve buna özellikle dikkat ettiklerini kaydeden Gürkan, "Edirne'nin yarısında yükseklik sınırı oldu. Biz bunu Selimiye Camii silüeti için sınırladık. Yeni projede kaç kat olacak; birincisi Selimiye Camii silüeti önemli etken, rüzgar koridorları, nefes alması, yollar tüm bunları hesaplayarak planlayacağız" dedi.
"BU MEMLEKETE DELİ DE LAZIM"
Edirne'nin altyapı yenilenmesi projesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Gürkan, seçimlere yakın bir zamanda alt yapı çalışması yapmasını 'delilik' olarak nitelendirerek şunları söyledi:
"Sular akmıyor, sıkıntılar var' diye bana kızıyorsunuz, haklısınız da. Ama şimdi daha da kızacaksınız. Altyapıyla ilgili çok konuştum, hatta referandumda yaptık. 'Ne oldu?' diye sorarsanız. Yaklaşık 2 saat içinde altyapı için ilk kazmayı vuracağız. Biliyorum seçim öncesi böyle bir işe girmek deliliktir. Olsun bu memlekete deli de lazım. Altyapıya başlıyoruz, içme suyu şebekemizin 370 kilometre hattımızın tamamını yenileyeceğiz. Kanalizasyonumuzun büyük ölçüde yenileyeceğiz, 30 kilometre de yağmur suyu toplama kanalı yağacağız. Kıyık ve yeni yerleşim alanlarından başlayacağız, daha sonra şehir içine geleceğiz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!