Edirne-Odessa arasında ticaret ve turizm işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Edirne-Odessa arasında ticaret ve turizm işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2018 15:39

Edirne-Odessa arasında ticaret ve turizm işbirliği

Haberin Devamı

 

EDİRNE,(DHA)- UKRAYNA'nın  Odessa şehri ile Edirne arasındaki ticari ve turizm alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Odessa Bölgesel Konseyi üyeleriyle Edirne İl Genel Meclisi Üyeleri biraraya geldi. 
    
İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri gerçekleştirilen toplantıyla İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Meclis Üyeleri Recai Koçaşlı, Zafer Bahşi ve Ahmet Durmaz Ukraynalı mevkidaşlarıyla biraraya geldi. Toplantıya Ukrayna'dan AER (Avrupa Yerel Bölgeler Meclisi) Ukrayna Ofisi Başkanı Vyacheslav Berezhnyy, Odesa Bölgesel Konseyi Üyeleri Viktor Baranskyi ve Vitalii Sautonkov ile Ukrayna Türkiye İlişkileri Uzmanı Artur Amatuni katıldı.
    
l Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, amaçlarının Odesa ve Türkiye arasındaki ticaret ve turizm alanındaki ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi. Geçmiş, "Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihi ve kültürel yakınlıkları olmuştur. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başlamış ve bu iki ülke kısa süre içerisinde birbirleri için önemli ticari ortak konumuna gelmişlerdir. Ukrayna'nın Karadeniz'e kıyısı olması, jeopolitik açıdan Karadeniz'in güvenliğinin sağlanması noktasında Türkiye açısından önem taşıyor. Türkiye'nin Rusya'dan aldığı gazın büyük kısmını Ukrayna üzerinden geçen hat vasıtasıyla Türkiye'ye ulaşması da bu ülkenin jeopolitik konumunun önemini gösteriyor" dedi. 

İki ülke arasındaki diğer önemli faktörlerden birinin ise ekonomik ilişkiler olduğuna dikkat çeken Geçmiş, "TÜİK verilerine göre 2016 yılında iki ülke arasında ticaret hacmi 3.7 milyar dolar. Ukrayna'ya faaliyet gösteren yaklaşık 600 Türk firmasının bu ülkedeki toplam yatırım tutarı üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirilenlerle beraber 2 milyar dolar. Ayrıca Ukrayna'da faaliyet gösteren müteahhitlik şirketleri tarafından bu güne kadar üstlenilen 162 projenin toplam tutarı ise 5.1 milyar dolardır. Bu rakamlar iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son derece önemli olduğuna da işaret etmektedir. İlişkilerin ekonomik boyutu bununla da sınırlı değil. Turizm, taraflar arasında önemli bir alt başlığı oluşturuyor. 2014'te 650 bin Ukrayna vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti, 2015'te bu sayı 707 bine yükseldi. 2016 ise 1 milyon 45 bin Ukrayna'lı tatil için Türkiye'yi tercih etti. Bu çerçevede tarafların karşılıklı olarak vizeleri ve pasaportları kaldırılarak sadece kimlik ile seyahatin yolu açılmasıyla bu sayının artması da hedeflenmektedir" dedi

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden ötürü yerel yönetimler düzeyinde de fırsatların değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Geçmiş, "Merkezi hükümetler düzeyindeki karşılıklı ziyaret ve anlaşmalar bu ilişkilerin yerel boyutunun oluşmasına da önemli katkı sağlamaktadır. Bu merkezi hükümetlerin yapmış olduğu ilişkilerden biz de yerel parlementoda diye adlandırıldığımız hem Ukrayna Odessa'daki arkadaşlarımız hem de Edirne'deki il genel meclisi üyelerimizle birlikte bu ilişkilerimizin artarak devam etmesi, ilk toplantımızdaki alınan kararlarla bu dostluk ilişkilerinin de artacağına inancımız daha da yükselecektir. İnşallah bundan sonra Edirne'nin de Ukrayna ile en azından hem ticari hem de turizm açısından ikili ziyaretlerinin artarak çoğalması temennimiz olacaktır" dedi.

BU ZİYARET SON OLMAYACAK
Avrupa Yerel Bölgeler Meclisi Ukrayna Ofisi Başkanı Vyacheslav Berezhnyy, amaçlarının iki şehir arasındaki ortak değerleri bulup ortak amaçlar belirlemek olduğunu söyledi. Berezhnyy, "macımız iki şehir arasındaki ortak değerleri bulup ortak amaçlar belirlemek. İkili bölge arasındaki ilişkileri sürdürmek önceliğimiz. Bunun yanında bizim delegasyonumuz ilk defa Edirne'ye geliyor ama umarım son olmayacak" dedi.

Odesa Bölgesel Konseyi Üyesi Viktor Baranskyi de Edirne ve Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasıla'daki artışından oldukça etkilendiklerini dile getirdi. Baranskyi, "Edirne ve Odessa arasındaki işbirliğinin bu toplantılar sayesinde gelişeceğine inanıyorum. Sanırım iki şehrin de ortak pekçok noktası var. Birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz olduğuna inanıyorum. Gördüğümüz kadarıyla Gayrisafi Milli Hasıla'da hem Edirne hem de Türkiye bazında bir artış sağlanmakta. Bundaki gözlenebilir artışınız hem ulusal hem de yerel bazdaki çalışkanlığınız ve vatanseverliğinizle alakalı olduğunu düşünüyorum. Üzülerek söylüyorum ki bizim tarafta henüz bu kadar iyi sonuçlar alamıyoruz ekonomik anlamda. Umuyorum ki sizin başardığınız bu yolda biz de başarılı olmaya çalışacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!