Edirne’de 2014 böyle geçti (2)

Güncelleme Tarihi:

Edirne’de 2014 böyle geçti (2)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 11:51

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Türkiye’nin Avrupa sınırındaki serhat kenti Edirne’de 2014 yılını sevindirici ve üzücü pek çok olayla geçirdi.

AA muhabirinin derlediği haberlerle 2014 yılında yaşanan bazı önemli olaylar Türkiye ve dünyaya şöyle duyuruldu.

-Temmuz

Yunanistan gümrük kapılarındaki 24 saat süreli grev, Pazarkule ve İpsala sınır kapılarındaki geçişleri de durdurdu. Grevin ardından geçişler normale döndü.

İsrail'in Gazze saldırıları kentin çeşitli yerlerinde protesto edildi. Saldırılarda hayatını kaybedenler için kentin tarihi camilerinde dua edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ramazan ayı için "Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın" temasıyla hazırladığı program kapsamında Edirne'deki diyanet görevlileri hastane, huzurevi, cezaevi ve sevgi evlerini ziyaret etti.

Haberin Devamı

Görevliler yaşlı, yetim, hasta ve tutuklularla vakit geçirerek, ramazan ayındaki birlik ve beraberlik hissiyatını yaşattı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları için çıktığı Trakya turuna Edirne'den başladı.

16 - 17 Temmuz'daki şiddetli yağışın ardından Edirne ve Uzunköprü'deki birçko ekili arazi zarar gördü.

Avrupa ülkelerinde yaşayan ve Ramazan Bayramı'nı Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçiler, arife gününde Kapıkule Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturdu.

Edirneli Meryem Hadımlı, akrabalarıyla yaşadığı sıkıntıları nedeniyle servetini Türk Kızılayı'na bağışladı.

Avrupa ülkelerine Türkiye'den mal götüren tır şoförleri, Ramazan Bayramı'nı Kapıkule Sınır Kapısı'nda kutladı. Sınır kapısından geçmek için işlemlerinin yapılmasını bekleyen tır şoförleri, bayramı ailelerinden uzakta karşıladı.

-Ağustos

Sınır kapılarından 24 saat canlı yayın başladı. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönmek için yola çıkmadan önce, internet sitelerinden kapılardaki yoğunluk durumunu canlı olarak izleyebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Edirneli tatlıcı Arif Meriç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, badem ezmesinden hazırlanmış "cumhurbaşkanlığı forsu" şeklinde tatlı armağan etmek için hazırladı.

Askeri birliğine giderken, Aksaray'daki otobüs kazasında hayatını kaybeden Dinçer Meriç'in cenazesi, memleketi Edirne'de toprağa verildi. Törene Vali Dursun Ali Şahin (sağ 2) ve Belediye Başkanı Recep Gürkan (sağda) ve diğer yetkililer katıldı.

Genç Kaşifler"in ikinci kafilesi yola çıktı. Gençlik ve Spor Bakanlığınca yürütülen "Genç Kaşifler Treni Projesi"ne katılan ikinci kafiledeki 118 kız öğrenci, Edirne Garı'ndan törenle uğurlandı.

-Eylül

Şarkıcı Doğuş, "Aşkkopat" adlı filminin çekimlerine Edirne'de başladı. Doğuş (ön sağ), daha önce dizi çektiğini, sinema filminin ilk olduğunu belirterek, 3-4 hafta sürecek çekimlerin tamamının Edirne'de gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Okullar, birinci sınıflar için bir hafta erken açıldı. Edirne'de, yeni eğitim ve öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1. sınıfa ve ortaokul 5. sınıflara devam edecek öğrencilerin "okula uyum eğitimi" başladı.

Edirne'de yaşayan 75 yaşındaki Melahat Datenin, vefat eden eşiyle Almanya'da zorlu işlerde çalışıp kazanarak biriktirdiği 200 bin avroyu kimsesiz çocuklar yararına kullanılmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağışladı.

Edirne'de çiftçi, market sahibi olan Ziraat Mühendisi Ömer Durmaz, arkadaşına ait bahçede melez tohumlarla 200 kilogram ağırlığında bal kabağı yetiştirdi.

"Dünya Barış Koşusu" kapsamında Dünyanın çeşitli ülkelerinden, farklı kültür ve dinlere mensup insanları bir araya getiren etkinliğin Edirne ayağı yapıldı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Onkoloji Hastanesi Radyoterapi Ünitesine alınan "Linak" cihazı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı, üniteyi gezerek doktorlardan bilgi aldı.

-Ekim

Kurban Bayramı dolayısıyla yurt içi vedışından gelen birçok vatandaş Mimar Sinan'ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camisi'ne akın etti.

Edirne'nin ilk kadın yolcu minibüs şoförü Sibel Pakarda (35) direksiyon başına törenle geçti.

İngiliz Ticaret Odası ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) arasında ekonomik iş birliğini güçlendirmek amacıyla mutabakat bildirisi imzalandı. ETSO'da düzenlenen imza törenine odaların temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzioğlu, Edirne, Enez, Keşan ve İpsala'da çeşitli programlara katıldı.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, yurt dışından Türkiye'ye giriş yapanları bayram nedeniyle şeker ve baklavayla karşıladı.

Kapıkule Gümrük Kapısı'nda vücutlarına gizledikleri 245 bin avroyla Türkiye'ye giriş yapmaya çalışan 2 kişi yakalandı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Meriç, İpsala ve Uzunköprü'de çeşitli programlara katıldı ve açılışlar yaptı.

Edirne Belediyesince düzenlenen "Edirne 2. Kitap Fuarı"nda 36 yayın evi ve 64 yazar 10 gün boyunca Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda kitaplarını vatandaşlara sundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kapıkule Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.

-Kasım

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, "Hedef 1 Milyon Üye Projesi" kapsamında kentteki bir spor tesisinde taraftarlarla buluştu. Yıldırım, yaklaşık 70 sporcusu bulunan Edirne Fenerbahçeliler Futbol Okulunu ziyaret etti.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik gerçekleştirdiği ihlalleri Edirne'de sinagog önünde protesto edildi.

Bulgaristan'ın Lesovo Sınır Kapısı'ndaki rüşvet operasyonu nedeniyle Türkiye sınırında kilometrelerce tır kuyruğu oluştu.

Tunca ve Meriç nehirlerinin dünden bu yana yükselen debileri yeniden düşüşe geçti. Öte yandan, Tunca Nehri’nin debisindeki artış, nehir suyunun çevreye yayılmasına neden oldu.

Uzunköprü ilçesinde, bir kömür madeninde meydana gelen grizu parlamasında 3 işçi yaralandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince Mimar Sinan Spor Salonu'nunda düzenlenen bölge toplantısına katılarak konuşma yaptı.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, Avrupa Birliği'ne giren Balkan ülkelerinin üyelik sevincinin kısa sürdüğünü, şimdi birçoğunun ekonomik sıkıntı yaşadığını söyledi.

Edirne'de, "Kıymet teyze" olarak bilinen Kıymet Peker'in kepçenin önünde oturarak inşaatını engellediği alanla ilgili imar planı ve inşaat ruhsatı iptal edildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kararın ardından Kıymet Peker'i ziyaret etti.

SOLOTÜRK, Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Selimiye Camisi çevresinde gösteri yaptı. SOLOTÜRK, yaklaşık 20 dakika Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli Cami üzerinde gösteri gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Diyanet - Sen Edirne Şubesi'nin kentteki bir restoranda düzenlenen 1. Olağan Kongresi'nde konuştu.

-Aralık

Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki artış sürüyor. Değirmenyeni köyü yolundan su akması nedeniyle Edirne girişi trafiğe kapatıldı.

Debisindeki artış nedeniyle Meriç Nehri taştı. Nehir suları bazı tarım arazilerine yayılmaya başladı, nehir kenarındaki bazı işletmeleri su bastı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen "Yılın Fotoğrafı" oylamasına katıldı.

Edirne'deki nehir taşkınları nedeniyle trafiğe kapanan Tunca ve Meriç köprüleri, ulaşıma açıldı. Trafiğin normale dönmesiyle Yunanistan'a gitmek isteyenler, Pazarkule Sınır Kapısı yolunu kullanabiliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Edirne, Uzunköprü ve Keşan'da çeşitli programlara katıldı.

Edirne'de geçen hafta taşkına neden olan Tunca ve Meriç nehirlerinin debisindeki artış devam ediyor. Tarihi taş köprülerin girişlerinin su olması nedeniyle Karaağaç Mahallesi sakinleri evlerine askeri araçla taşındı.

Meriç ve Tunca'nın taşmasıyla mağdur olan Karaağaç Mahallesi sakinlerine Türk Kızılay'ı ekiplerince yemek ikram edildi.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda şüphe üzerine bir araçta yapılan aramada, narkotik köpeği 113 kilo 608 gram uyuşturucu hap buldu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Keşan ilçesinde gerçekleştirilen AK Parti ilçe kongresine katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Edirne'de düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılarak konuştu.Başbakan Ahmet Davutoğlu, Selimiye Camii yanındaki Arasta Çarşısı’ndaki esnafların dükkan açma duasına katıldı. Davutoğlu'na Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu (sağ 2) da eşlik etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Edirne'de Pazarkule Gümrük Kapısı'ndaki Türk Tugayını ziyaret etti. Davutoğlu daha sonra Yunanistan sınır kapısında görev yapan askerleri ziyaret ederek selamlaştı. Davutoğlu'nu Yunan askerleri çiçekle karşıladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!