Edirne Belediye Başkanı Gürkan: Trafo kararında hukuka uyacağız

Güncelleme Tarihi:

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: Trafo kararında hukuka uyacağız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 14:59

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: Trafo kararında hukuka uyacağız

Haberin Devamı


Jale AVYÜZEN/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de, halkın itirazlarına rağmen bir süre önce Kocasinan Mahallesi'nde bulunan yeşil alana kurulan trafo binası için Edirne Bölge İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti, söz konusu alanda kurulan trafonun şehircilik ilkelerine aykırılık teşkil ettiğine oy birliğiyle karar verdi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Hukuka uyacağız" dedi.


TREDAŞ, Edirne Merkez Kocasinan Mahallesi'ndeki bölgede mevcut trafoların yetersiz kalması nedeniyle Dr. Sadık Ahmet Caddesi üzerindeki yeşil alana mahallinin itirazlarına rağmen trafo binası yaptı. Söz konusu alanın trafo alanı oluşturulmasına dair karar Edirne Belediye Meclisi 2016/195 sayılı kararla geçmiş bunun üzerine mahallede oturan Ada Sitesi Yöneticisi Furkan Fulya Ermin, Edirne Belediye Başkanlığı'nın kararının iptal edilmesi için Edirne Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Edirne Bölge İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan 3 kişilik heyet, gerekli incelemeleri yaparak, nihai raporunu açıkladı. Trafo alanının gereklilik olduğu kadar çevre açısından birçok problemin olduğu ifade edilen raporda, "Park alanı kamuya bedelsiz terk edilmiş bir alandır. Fakat trafo alanı KOP kapsamında kamulaştırmayla temin edilecek iken park alanı üzerinde yapılan değişiklik ile bedelsiz bir tahsise konu edilmektedir. Düzenleme Ortak Payı (DOP) kapsamında temin edilmiş alan üzerindeki KOP'a (ileride kamulaştırılacak alan) konu olan tahsisi, yeşil alan standartlarını düşürücü etkide bulunmaktadır. Dosyada ne park alanına olan ihtiyaç fazlalığını gösterir bir belge ne de eş değer bir alan tahsisinin yapıldığına dair ilave bir bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca trafo alanında görsel olarak da mekan bütünlüğünü etkileyen bir kullanım olmakla beraber konumu itibariyle yeşil alan sürekliliğini de etkileyecek bir konumdadır. Gerekli güvenlik şartları da göz önünde tutularak yer altında veya yeşil sistemin bütünlüğünü etkilemeyecek bir konumda çözümler düşünülebilir" denildi.

HUKUKA UYACAĞIZ
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, trafo hakkında bilirkişinin raporu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hukuka uyacaklarını belirten Gürkan, "Bu hukukun yöntemlerinden biri bilirkişi raporu. Ama mutlak değil. Mahkeme tayin eder Bilirkişi raporunu verir. Bu bilirkişi raporuna her iki tarafın da itiraz hakkı vardır. Bu itiraz bazen kabul edilir, bilirkişi değiştirilir yeni bir rapor yayınlanır veya kabul edilmez reddedilir, bunun bir üst mahkemesi vardır. Yani hukuk içinde kalarak, hukuk ne diyorsa onu yapacağız. Hukuk 'bu yanlıştır' diyorsa biz buna rağmen 'bu doğrudur' diyemeyiz. Aslolan hukuktur, hukuka uyacağız" dedi.

Bölgede kendi açılarından bir nokta olduğunu söyleyen Gürkan, "DOP ve KOP diye iki kavram var. Biri Düzenleme Ortaklık Payı ki, buraya yeşil alanları parkları falan koyuyoruz vatandaşlardan kestiğimiz alanlar. Diğeri Kamu Ortaklık Payı. Bilirkişi raporu diyor ki,KOP'tan kesilen yerlere konulmalıdır trafo. Burada şunu söylemek gerekiyor. Maalesef raporun bu kısmı Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmüyor. KOP pyı olarak planlara koyulan yerler okul alanları, dini tesisler, ibadethaneler, spor tesis alanları, eğitim tesis alanları gibi yerlerdir. Ve bunlar şahıs arazileridir. Tapuları şahısların üzerinedir. Mesela 10 dönüm bir eğitim tesis yeri ayırmışsınızdır, orada 200-300 tane tane şahsın hissesi vardır. Milli eğitim buraya okul yapmak istediğinde öncelikle burayı kamulaştırır, mal sahiplerine kamulaştırma ücretini öder ondan sonra okulunu yapar.  Bugüne kadar Türkiye'de TREDAŞ da bir devlet kurumu olduğu için, TREDAŞ'ın bu anlamdaki yatırımları devlet yatırımı sayıldığı için TREDAŞ Türkiye'nin hiçbir yerinde yer kamulaştırarak trafo yapmamıştır. Yaptıysa da çok zorunlu hallerde, çok istisnai durumlarda yapmıştır. Hal böyleyken biz DOP payından değli de KOP paylarından ayırırız bizim için farketmez. Biz bunu yapınca TREDAŞ bu kamulaştırmayı yapacak mı? Mesela gelin ben size çıkarayım. Şehrin farklı noktalarında 20-30 yıldır ibadethane ve tesis olarak ayrılmış binlerce dönüm KOP payı o kurum tarafından kamulaştırılmadığı için ne hak sahipleri parasını alabilmiş ne de orası bir fonksiyon kazanabilmiş. TREDAŞ bugüne kadar benim bildiğim kadarıyla hiç kamulaştırarak Trafo alanı yapmadı. Çünkü devlet kurumu ve burada kamu menfaatı var" dedi.

Trafonun kaldırılması halinde yaşanacak sıkıntılara değinen Gürkan, "Mahkeme derse 'ey belediye sen bundan sonra DOP paylarında trafo yeri ayırma'. O zaman biz KOP paylarından ayırırız ama TREDAŞ'ın oraları kamulaştırma bedeli ödemesi gerekiyor. TREDAŞ bugüne kadar devlet kurumu olduğu için hiç trafo yer yapmadı. Dolayısıyla bu şehrin enerji ihtiyacı nasıl çözülecek? Bunu görmek lazım. Biz de çok meraklı değiliz yeşil alanlarda bir şey yapılmasına ki, bizim 3 yıldır tavrımızda ortada. Yeşil alanı ne bir kimseye verdik, ne peşkeş çektik. Önceden verilenleri geri aldık. Bu tavır ortadayken mahkeme bana kaldır derse mühürlerim, yıkarım. O zaman 'enerji nereden gelecek' diye sorulduğunda, o da benim sorunum değil. Akşam eve gittimi herkes televizyonu nasıl açar, cep telefonunu hangi prizden nasıl şarj eder bilemem. Ben mahkemenin kararına uyarım" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!