Edebiyattan beyazperdeye

Edebiyat uyarlamaları meraklılarını mutlu edecek bir haftadayız. İngiliz sinemasının son dönemdeki en parlak örneklerinden “Koşulsuz Sevgi”, zombi filmlerine aşk ve komediyi dahil eden “Sıcak Kalpler”, modern Love Story hikâyesi “Aşk, Şimdi!” ve Rusya yapımı animasyon “Karlar Kraliçesi”, kitap tutkunlarının ilgisini özellikle çekecektir. Haftanın dikkat çekici yapımlarından biri de Brian De Palma imzalı gerilim “Öldüren Tutku”!

Haberin Devamı

İki kadın arasında geçen kedi-fare oyunu

Öldüren Tutku
Passion
Yönetmen: Brian De Palma
2012/Almanya-Fransa/100’
Usta yönetmen Brian De Palma’nın 6 yıl aradan sonra çektiği ve klasik gerilimlerine dönüşünü müjdeleyen “Öldüren Tutku”, iki kadın arasındaki intikam oyunlarını konu alıyor. Üç sene önce Alain Corneau imzalı Fransız orijinalini izlediğimiz film, onun yeniden ve başarılı çevrimi. Isabelle, müdürü Christine’ye delicesine hayran olan hırslı bir işkadınıdır. Naif ve kullanılmaya açık Isabelle’nin parlak proje fikirleri Christine tarafından çalınınca intikam almaya karar verir ve farkına varmadan Christine tarafından tehlikeli bir oyunun içine çekilir. Orijinal “Ejderha Dövmeli Kız”ın Lisbeth’i Noomi Rapace ile Sherlock Holmes serisinin Irene’si Rachel McAdams’ı buluşturan film, kara film tutkunlarının kaçırmaması gereken bir gerilim.

Haberin Devamı

Büyümek hep zordur

Koşulsuz Sevgi
Broken
Yönetmen: Rufus Norris
2012/İngiltere/90’
En son İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nde “En İyi Film” seçilen ve başarılı İngiliz aktör Rory Kinnear’a yardımcı erkek oyuncu dalında ödül getiren “Koşulsuz Sevgi”, Avrupa Film Ödülleri’nde de “Yılın Keşfi” dalının güçlü adaylarındandı. Ünlü tiyatro ve opera yönetmeni Rufus Norris’in ilk yönetmenlik denemesi olan film, 11 yaşındaki şeker hastası Skunk’ın, mutlu süren yaz tatilinin komşuları Bay Oswald’ın sevimli ama rahatsız Rick’i tecavüzle suçlayıp dövmesiyle birlikte boyut değiştirmesini konu alıyor. Daniel Clay’in aynı adlı romanından uyarlanan ve bir kız çocuğun büyüme hikâyesine odaklanan bu etkileyici film, ilk filmiyle ağır bir rolün altından başarıyla kalkan Eloise Laurence’ı sinemaya kazandırıyor.

Aşk ölümden sıcaktır

Sıcak Kalpler
Warm Bodies
Yönetmen: Jonathan Levine
2013/ABD/97’
Isaac Marion’un internette yayınlanan kısa hikâyesi kısa sürede o kadar çok popülerleşti ki romana dönüşmesi de, bu hafta izleyeceğimiz filmin çekilmesi de çok hızlı oldu. “Sıcak Kalpler”, zombi filmleri klişelerinin hemen hepsini taşıyor görünse de içine Romeo&Juliet aşkı ve bolca komedi karıştırarak türdeşlerinden ayrılıyor. Filmin konusu ise şöyle: Gizemli bir virüs tüm medeniyeti harap etmiş, kurbanlarını et yiyen ve geçmişlerini hatırlamayan birer yaratığa dönüştürmüştür. Kurtulanlar büyük bir korku içinde saklanmışlardır, her an yakalanma korkusu içindedirler. Tam bu sırada, salgından etkilenmiş bir zombi, kendisini yok etmeye gelen Julie’ye aşık olur. Ve bu aşk, kaybettiği insani özelliklerini yavaş yavaş yerine getirmeye başlar. Gençler arasında şimdiden kültleşen film, türün sıkı tutkunları kadar perdede eğlence arayanlar için birebir.

Haberin Devamı

Aşk ölümü yener mi?

Aşk, Şimdi!
Now Is Good
Yönetmen: Ol Parker
2012/İngiltere/103’
Jenny Downham’ın çok satanlar listesinde uzunca bir süre kalmış “Before I Die/Ben Ölmeden Önce” adlı romanından uyarlanan “Aşk, Şimdi!”, ölümcül hastalığa yakalanmış 17 yaşındaki Tessa’nın 10 maddelik “hayatı değerlendirme listesi” yapmasıyla başlıyor. Listenin en önemli maddesi ise “aşık olmak”tır. Film de, aşkın Tessa’nın ölümünü engelleyip engellemeyeceği sorusunun peşine düşüyor. Lezbiyen aşk filmi “Imagine Me & You” ile sinemaya giriş yapan Ol Parker’ın yönettiği film, gözümüzün önünde büyüyen genç oyunculardan Dakota Fanning ile henüz geçen sene “War Horse/Savaş Atı” filmiyle başlayan kariyerinde hızlı adımlarla ilerleyen (kendisini bu ay “Great Expectations/Büyük Umutlar” filminde Pip rolünde de izleyeceğiz) Jeremy Irvine’ı bir araya getiriyor. Trajik sonlu aşk filmlerinden hoşlananların ilgisini çekebilir.

Haberin Devamı

Rusya’dan animasyon

Karlar Kraliçesi
Yönetmen: Maxim Sveshnikov
2012/Rusya/80’
Karlar Kraliçesi, yeni bir dünya yaratmaya niyetlenir. Bu dünyada, duyguların yerini tekdüzelik alacak; insanların ruhları kutuptan esen dondurucu rüzgarlarla donacaktır. Bu emeline ulaşmasının önünde ise son bir engel kalmıştır: Yaptığı aynalarda, insanın sadece sureti değil, ruhu da yansıyan cam ustası Vegard. Andersen’in masalından uyarlanan “Karlar Kraliçesi”, Rusya sinemasının şaşırtıcı animasyon ataklarından…

İnsan koleksiyoncusu iş başında

Koleksiyoncu 2
The Collection
Yönetmen: Marcus Dunstan
2012/ABD/82’
Elena, gizli bir depoda yapılan partiye gitmek için arkadaşları tarafından ikna edilir ve bu partide kendisini maskeli bir seri katilin kurup içerde eğlenenlerin biçilip, kesilip, ezildikleri kâbus gibi tuzakların içinde bulur. Bu dehşet verici cinayetler bittiğinde, Elena hayatta kalan tek kişidir. “Saw/Testere” serisini sevenler kaçırmasın.

Haberin Devamı

KAÇIRMAYIN HANEKE FİLMLERİ ANKARA’DA!


Ruhlarımızı huzursuz kılmaya yemin etmiş yönetmen Michael Haneke’nin filmleri 6-11 Nisan tarihlerinde Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda! Hafta boyunca ustanın son başyapıtı “Aşk”ın yanı sıra “Beyaz Bant”, “Kurdun Günü”, “Saklı”, “Piyanist”, “Ölümcül Oyunlar” ve “Bilinmeyen Kod” adlı filmleri gösterilecek. Haneke tutkunları kaçırmasın!

KİTAPLIĞINIZDA YER AÇIN!

Televizyon tarihimizin en sıradışı ve özgün sinema programı “En Heyecanlı Yeri” şimdi de kitap oldu. Programın yapımcısı ve sunucusu Ceylan Özçelik’in hazırladığı “Dikkat Çekim Var” adlı kitap Ömer Kavur’dan Reha Erdem’e, Yeşim Ustaoğlu’dan Ümit Ünal’a sinemamızın yaratıcılarıyla yapılmış sohbetlere yer veriyor. Kitabın kapağına iliştirilmiş DVD’si de cabası!

Yazarın Tüm Yazıları