Eczacılar, Suriyeliler'e verdikleri ilaçların parasını alamamaktan dertli

Güncelleme Tarihi:

Eczacılar, Suriyelilere verdikleri ilaçların parasını alamamaktan dertli
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 08:49

Eczacılar, Suriyeliler'e verdikleri ilaçların parasını alamamaktan dertli

Haberin Devamı

MANİSA Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, sığınmacılara verilen ilaçların bedelini 7 aydan beri tahsil edemediklerini söyledi. Kurtuluş, "Valilikten bu paraların ödeneceğine dair bir yazı geldiğini de belirtip, "Ancak, ne zaman ödenecek? Ortada sözleşme yok, 7 aydır paralar ödenmiyor" dedi.

Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, sektörlerinin zor durumda olduğunu söyledi. Türkiye'de son 10 yılda ilaç fiyatlarının 572 defa düştüğünü kaydeden Kurtuluş, "İlaç fiyatlarındaki düşüş, giderlerin gün geçtikçe artması, ciroların düşmesinden dolayı sıkıntımız var. Sektör eskisi gibi iyi değil. Hasta sayısı sürekli artıyor ama tasarrufun sürekli ilaca yapılması bizim gücümüze gidiyor. Özel hastanelere böyle bir kısıtlama yapılmıyor. En kolay olanı tercih edip ilaca kısıtlama yapıyorlar. Son 10 yılda ilaç fiyatları 572 defa düşmüş. Son 10 yılda giderlerimiz ise 2'ye katlandı. Bizler bir hastane gibi büyük işletmeler değiliz. Türkiye'de 6 bine yakın eczane kapanma tehlikesi altında" dedi. Kurtuluş ayrıca işlerinin kötü olmasına rağmen birçok eczacının da işyerini kapatamadığını belirterek şunları söyledi:

"İşleri iyi olmamasına rağmen kapatamayan çok fazla eczacı var. Emekliliği gelmiş kapatsa çok büyük bir vergi yükünün altında kalacak. Bir yere girip çalışsa daha çok para kazanacak ama kapatamıyor."

7 AYDIR REÇETE ÖDENEĞİ YOK

Suriyeli, Iraklı, Afganlı sığınmacılara verilen ilaçların bedellerinin 7 aydır ödenmediğini kaydeden Kurtuluş, Valilikten yazı geldiğini ancak ne zaman ödeneceği konusunda bir açıklama olmadığını dile getirdi. Kurtuluş, "Suriyeli konusu da yaklaşık 7 aydır eczanelerin üstünden finanse ediliyor. 7 aydır reçete ödeneği alamıyoruz. Suriyelilerin ilaçlarını veriyoruz. Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile ilaç alım sözleşmesi imzalanması lazımdı. Ücretin karşılanması lazım. Şu an Valilikten, 'Bunu ödeyeceğim' diye bir yazı geldi. Tamam ödeyeceksin ama ortada bir sözleşme yok, resmi bir yazı yok. Karşılıklı imzalanmış bir sözleşme yok. Biz de ilaçları veriyoruz. Bir sözleşme olmadığı için 7 aydır ücret ödenmiyor. Şu an eczacı, 'Artık ilaç vermiyorum' diyeceği zaman ise muhatap yok. Başlarken böyle olacağını tahmin etmiştik. Sözleşmeyi ısrarla yapmamalarından belliydi. Zaten eczacılar zor durumda bu da artı bir yük getiriyor. İlaç verseniz paranızı alamıyorsunuz. Vermezseniz ayrı bir vicdan azabı. Birçok eczacı kıyamayıp veriyor. 31 Mart'a kadar bir protokol imzalanırsa ilaç verilmeye devam edilecek ama imzalanmazsa verilmemesi durumu var" diye konuştu.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!