Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu

Haberin Devamı

Hep güncel kalma hedefiyle faaliyet gösteren Ilıca Hotel, 15 milyon euro’luk yatırımla yeni sezona iddialı giriş yaptı.

Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu

TÜRKİYE’nin önemli turizm merkezlerinden Çeşme’nin yıllardır en büyük sıkıntısı, ecrimisil... Turizmcisinden yazlıkçısına kadar geniş bir kesim bu dertten mustarip. Bölgenin önemli turizm tesislerinden biri olan Ilıca Otel, deniz kıyısı için ödediği yüksek ecrimisil bedelleri nedeniyle kendince bir çözüm üretti. Tesis, 3 bin metrekarelik arazisinde kendi plajını kurdu.

Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu

Haberin Devamı

Yıllardır kıyı kullanımı nedeniyle ciddi ecrimisil ödeyen Ilıca Hotel’in Genel Müdürü Yakup Demir, bu konuda kendilerine verilen sözlerin bir türlü tutulmadığına dikkat çekiyor. Demir, “Biz de otel olarak kendi çözümüzü geliştirdik. Kendi mülkiyetimizde plaj yaptık. Deniz kumunun kullanımı da suç olduğu için Turgutlu’da bir ocakla anlaştık. Oradan deniz kumuna eş değer kum getirdik. Yaklaşık iki yıldır bunun için uğraş veriyoruz. Bu sene tamamlandı. Hazine’nin mülkiyetinden uzaklaştık. Kullandığımız zaman ciddi bedel ödüyorduk” dedi.

Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu


15 milyon euro yatırım

Otelde tek yenilik bu plaj değil. Özkardeş ve Özilhan aileleri ortaklığında kurulan Ilıca Hotel, 15 milyon euro’luk yatırımla yenilendi. “Hep güncel kalmaya çalışıyoruz” diyen Yakup Demir, turistin konaklama tarzının nereye gittiğini araştırdıklarını ve çıkan sonuca göre yatırım yaptıklarını anlattı. Tüketicinin yeni dönemde geniş ve teknolojik odalar istediğini belirten Yakup, “Biz de bu istek doğrultusunda çalışma başlattık. Bu yatırımla 164 oda ilavemiz oldu ve böylece 650 yatak kapasitesine ulaştık” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu

***


ANTALYA’DAN ÇEŞME’YE

Ilıca Hotel’de yatırımlar sadece oda bazlı değil. 13 de toplantı salonu yapılmış. Bu salonlar özellikle, partner oldukları Anadolu Grup şirketlerinin toplantılarına ev sahipliği yapacak. Böylece, Kıbrıs ve Antalya’da gerçekleştirilen toplantılar artık Çeşme’de yapılacak. Bölge için önemli bir kazanım.
Bin 200, 700 ve 600 kişilik toplantı salonları olduğu bilgisini paylaşan Yakup Demir, Dubai’de bulunan yedi yıldızlı otellerdeki toplantı salonlarına eşdeğer salonlar yaptıklarını ifade ederek, yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Dünyada en çok ilgi gören toplantı salonlarını inceledik. Çıkan sonucu buraya uyarladık. Bunun dışında 2 bin metrekare olan termal merkezimize de önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Bu alana 2 bin metrekare daha ilave ettik. 600 metrekare ile Ege’nin en büyük termal havuzunu inşa ettik. Çocuklara yönelik su parkımızın minyatürünün kapalısını yaptık. ‘Vay be böyle bir şey de varmış’ dedirten ilginç tasarımlara imza attık. 150 günlük sürede 14 bin metrekarelik inşaat yaptık.”

Haberin Devamı

Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu

***

 


5 YILDA 9 MİLYON EURO

Çeşme’de son yıllarda düğün turizminde de önemli artış var. Bu gelişimde Ilıca Hotel’in de ciddi katkısı bulunuyor. Yakup Demir, son 5 yılda 250’ye yakın düğün organizasyonu yaptıklarını ve bunların yarısının yurtdışından geldiğine dikkat çekti. Dubai Emirliği’nden Amerika’ya kadar düğünler yapılmış, bunun için uçak kaldıran bile olmuş. Demir, 5 yılda 150 bin kişiyi Çeşme’ye getirdiklerini vurgulayarak, “Bunun ekonomik büyüklüğü de 9 milyon euro. Ciddi bir pazar. Şu anda Çeşme’de bizim dışımızda, açık alanda bin 500 kişilik düğün yapacak yer yok. Bu yıl da önemli düğünlere ev sahipliği yapacağız. Ama bu sektörün önünde birtakım engeller var. ‘Gürültü ve Kıyı Kanunu’ bu tür organizasyonları engelliyor. İnsanları buraya getiriyoruz ama bu tip kuralları özellikle yabancılara anlatmakta zorlanıyoruz. Gürültü konusunda esneklik istiyoruz ama bir türlü sonuç alamıyoruz. Bu nedenle yüzde 30’lara varan kayıplar var” diye dert yandı.

Haberin Devamı

Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu

 

***


 

12 AY TEMENNİ İDEALİ DOKUZ AY

Aynı zamanda Çeşme Turizm Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı olan Yakup Demir, son dönemde ilçeyi tercih edenlerin sayısında önemli bir artış olduğu bilgisini verdi. Demir, bunun en önemli göstergesinin magazin sayfalarında ‘x kişi sezonu Çeşme’de açtı’ başlıklı haber olduğunu söyledi. Artan ilgi beraberinde sezonun uzamasını da getiriyor. Bugün Çeşme’de sezon mayısta başlıyor ve eylül sonuna kadar devam ediyor. Sezon geçmişte haziran-ağustos arasına sıkışmıştı. Yakup Demir’e 12 ay turizm hedefini sorduğumuzda ise şöyle konuştu: “Bu tamamen bir temenni. Ama reelde pek mümkün olmadı. Mayorka’dan İbiza’ya kadar birçok turizm bölgesinde bile 12 ay değil. Bunun en ideali dokuz ay. Biz de enerjimizi buna harcıyoruz. Önce altı, ardından dokuza çıkarmak istiyoruz. Bu süreçte ne sunacağımızın analizini iyi yapmamız gerekiyor. Kongre, termal ve düğün ilk akla gelenler.”

Haberin Devamı

Ecrimisil bunalttı kendi plajını kurdu


VE BİR ÖNERİ
Yakup Demir, Çeşme’nin golf turizminde de pay alması gerektiğini düşünüyor. Bunun için alan olarak ilçenin simgelerinden biri haline gelen rüzgar güllerinin bulunduğu yerleri gösteriyor. Bu isteklerini yerel yönetimlere aktardıklarını ifade eden Demir, “Hükümet kanalında bu işler biraz yavaş yürüyor. Ciddi bir pazar ve bu pazardan Çeşme’nin de faydalanması gerekiyor” görüşünde.


GELİŞİME ENGEL OLUYORLAR
Çeşme’nin gelişimine kalkan olan bazı hususların var olduğuna dikkat çeken Yakup Demir, şu bilgileri verdi: “Kıyı kullanımı, gürültü kanunu bunlardan bazıları. Ayrıca, Çeşme’nin turizm çeşitliliğini artıracak bir termalimiz var. Burada da sıkıntı söz konusu. Termali kullandığınızda şirketin genel bütçesinden yüzde 1 harç alınıyor. Bunun yanında termal tesislerde uzman doktor ve hemşire bulundurma zorunluğu geliyor. Devlet hastanelerine uzman doktor bulamıyor ama bizden bunu istiyor.”

Yazarın Tüm Yazıları