Ecevit’e göre Vahdettin neden hain değildir

Güncelleme Tarihi:

Ecevit’e göre Vahdettin neden hain değildir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2005 17:50

Bülent Ecevit, ‘Vahdettin hain değildir’ dedi, ortalık karıştı. Atatürkçüler, Kemalistler (vardır vardır, arasında fark vardır) ve ‘ulusalcılar’ çok kızdı, dinciler sevinçten iki takla attı. Ecevit ‘Neden Vahdettin’e hain demediğini Takvim gazetesine açıkladı. Çok vahim bir açıklamaydı...

Takvim’in yazarı Mehmet Çetingüleç konuşmuş Bülent Ecevit’le; önce tartışma konusunu hatırlatıyor.

Ecevit, 12 Temmuz akşamı gazeteci ve Zaman Gazetesi Parlamento Büro Şefi Ömer Şahin'in Kanal-A'da yayınlanan programına konuk oldu. Şahin, gündemde olmadığı halde
- diyor Çetingüleç - Ecevit’e sordu:

- Sizce Vahdettin hain midir?

Canlı yayında hazırlıksız yakalanan Ecevit cevap ... pardon yanıtladı:

- Bana göre, değil!

Konu devletin resmi tarihine ters, konu bir tabu, ‘Vahdettin hain değildir’ demek Nutuk’u yalanlamak demek... kıyamet koptu haliyle.

Mehmet Çetingüleç, Bülent Bey’e bu konuyu tekrar sormuş.

Ecevit’in cevabı:

“Ben hayatımda hiç kimseyi 'Hain', 'Alçak' gibi sert kelimelerle nitelemedim. Partimi bölüp gidenlere de 'Hain' dememiştim. Benim üslubumda yoktur insanlar hakkında böyle ağır ifadeler kullanmak!”

Ve eklemiş Bülent Bey:

“1970'li yıllar, Sayın Demirel'le en kavgalı olduğumuz zamandı. O dönemde Tandoğan Meydanı'nda partililere seslenirken Demirel'den 'Sayın Demirel' diye söz ettiğim için, mitinge katılanlar tepki gösterdi. 'Sayın deme' diye bağırdılar. Bir süre 'Derim, 'Diyemezsin' tartışması oldu. Ama ben o zaman bile Demirel'e hep 'Sayın' dedim. Bu benim üslubumdur. Hain kelimesi de bunun gibi. Ben kimseye 'Hain' demem. O benim tarzım değil.” (Takvim, 11 ağustos)

Demek ki Bülent Bey’e mesela ‘Abdullah Öcalan alçak mıdır?” diye sorsanız, (zamanında Demirel’e bile ‘Sayın!’ diyen) Ecevit ‘Hayır değildir’ cevabı verecek.

Çok ‘nazik’ bir insandır Bülent Bey, Allah selamet versin!

- Usame bin Ladin terörist midir?
- Hayır!

- Ümraniye’de 5 çocuğun ırzına geçen sapık mıdır?
- Değildir! Ben kimseye sapık demem!


*

Hiç oy vermedim, ama saygı duyarım.

Meslektaşlarımdan bir ricam var: Lütfen artık kimse Bülent Bey’e soru sormayın!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!