Ecel kargosu: 37 ölü

Güncelleme Tarihi:

Ecel kargosu: 37 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2017 22:00

Türk kargo şirketi ACT’ye ait bir uçak, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek yakınlarında Manas Uluslararası Havalimanı’na inerken Daça Suu köyüne düştü. Yaklaşık 30 evin yıkıldığı kazada uçaktaki 4 Türk mürettebat ile 33 Kırgız Türkü hayatını kaybetti. Kaza sırasında bölgede sis nedeniyle görüşün çok düşük olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Atatürk Havalimanı’ndan cumartesi günü kalkan Türk şirketi MyCargo’ya (ACT) ait Boeing 747-400F Jumbo Jet tipi kargo uçağı, önce Kazakistan’da Astana’ya, oradan da Hong Kong’a uçtu. Burada uçağı kaptan pilot İbrahim Gürcan Dirancı, ikinci pilot Kazım Öndül ile yükleme uzmanı Melih Aslan ve teknisyen İhsan Koca teslim aldı. Kargosunu alan uçak, önceki gece Hong Kong’dan Bişkek’e gitmek üzere havalandı. Uçağın, Manas Havalimanı’ndan da İstanbul’a gelmesi planlanıyordu. Uçağın yerel saatle 01.45’te (TSİ 04.45) Manas Uluslararası Havalimanı’na inişi sırasında radar bağlantısı kesildi. Bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edilirken, uçağın yanan enkazı pist yakınlarında bulundu. Kırgız Havacılık Otoritesi’ne göre pilotlar herhangi bir acil durum bilgisi vermedi. İniş sırasında bölgedeki yoğun sis nedeniyle Manas Havalimanı’nda görüş şartlarının düşük olduğu belirtildi. Hava durumu raporlarına göre bulut yaklaşık 33 metreye inmişti. Görüş mesafesi ise 150 metreydi. Kazanın ardından Kırgız Havacılık Otoritesi soruşturma başlattı. Reuters’a konuşan Kırgız yetkililer kaza gerçekleştiği sırada bölgede yoğun sis olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ecel kargosu: 37 ölü

KÖYLÜLER: DEPREM GİBİYDİ

Uçağın düşmesi sonucu köyde en az 30 evin yıkıldığı ifade edildi. 33 kişinin yıkılan evlerde öldüğü Daça Suu köyü kazaya uykudayken yakalandı. Tacikan adlı bir kişi, “Büyük bir gürültü duyduk. Deprem gibiydi. Etraftaki her şey yanıyordu. Uçağın parçalarından biri komşumuzun evinin üzerine düştü. O ve ailesinin tamamı öldü” dedi. Zumriyat Rezakhanova adlı bir başka köy sakini ise “Uçak doğrudan evlerin üzerine düştü. Kardeşimin evi ağır hasar aldı. Neyse ki o ve ailesi kurtuldu” diye konuştu.

Ecel kargosu: 37 ölü

PİLOTAJ HATASI İDDİASI

Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Muhammetkali Abulgaziev, kazanın ardından “İlk bulgulara göre uçak pilot hatasından düştü” diye konuştu.
Uçak, Türk sivil havacılığının ilk Jumbo jetiydi. İngiliz yayın kuruluşu BBC başta olmak üzere birçok uluslararası yayın organı, düşen Türk uçağının THY’ye ait olduğunu duyurdu. Sosyal medyada tepkiye neden olan bu haber saatler sonra düzeltildi. AK Parti Adana Milletvekili ve Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan, BBC’ye “Kendinizden utanın. Haberleriniz ve fotoğraflarınız tamamen yanlış. THY’nin bu kazayla ilgisi yok. Özür dilemelisiniz” diye tweet attı.

Haberin Devamı

Ecel kargosu: 37 ölü

YÜKÜ TEKSTİLMİŞ

ACT Havayolları A.Ş.’den yapılan açıklamada, “İlk bulgulara göre, kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığı anlaşılmaktadır. Mürettebat, sefer öncesi Hong Kong’da 69 saat dinlenmiş ve Hong Kong-Bişkek arası 6 saatlik seferi tamamlamak üzere uçağı teslim almıştır. Uçağın arıza kaydı yoktur. Uçakta Çin’de üretilmiş teknoloji ve tekstil ürünleri ağırlıktaydı” denildi.

TAZİYE TELEFONU

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, düşen kargo uçağıyla ilgili Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i telefonla arayarak taziyede bulundu. Erdoğan, ACT Havayolları’na ait kargo uçağının Kırgızistan’da Daça Suu köyündeki evlerin üzerine düşmesi neticesinde yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu belirttiği telefon görüşmesinde, olayla ilgili bilgi aldı. (ANKARA)

Haberin Devamı

ClInton övmüştü

Uçağın ikinci pilotu emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül’ün bir süre Afganistan’da görev yaptığı ve başarılarından dolayı 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övüldüğü ortaya çıktı. 2003 yılında Kabil’de bulunan Bagram Havalimanı’na indiği sırada bir Türk subayınca karşılandığını söyleyen Clinton, Afganistan’da Türk askerinin üstün cesaret ve fedakârlıkla görev yaptığını belirterek, Türkiye’nin bölgede oynadığı aktif rol için teşekkür etmişti. Öndül, 2007-2008 uçuş eğitim yılı için Akıncı’daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen törende de dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’dan ödül almıştı. Uçağın kaptan pilotu emekli Albay İbrahim Gürcan Dirancı da yine Afganistan’da başarılı görevlerde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Ecel kargosu: 37 ölü

TÜRKİYE’YE ATEŞ DÜŞTÜ

UÇAKTA hayatını kaybeden 4 mürettebatın ailesi acı haberle yıkıldı. Kaptan pilot emekli Kurmay Yarbay İbrahim Gürcan Dirancı'nın Bursa Yenişehir'de yaşayan kuzeni Tamer Dirancı, "İbrahim evliydi ve bir çocuğu vardı. Babası kalbinden rahatsız olduğu için şimdilik sadece kaza olduğunu ve oğlunun yaralandığını söyledik” dedi. Kazada ölen iki pilotun oğulları da babalarının mesleğini seçmiş. Kaptan pilot İbrahim Gürcan Dirancı’nın oğlu Alp Onur Dinarcı, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Bölümü’nü bitirdikten sonra pilot olmak için Ayjet Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu’nda okumaya başladı. Yardımcı pilot Kazım Öndül’ün Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisi’nden mezun oğlu Gökçe Öndül, Türk Hava Yolları’nda çalışıyor. (Fırat ALKAÇ / İSTANBUL - DHA)

Haberin Devamı

Ecel kargosu: 37 ölü

Mesleğini bırakacaktı

KIRGIZİSTAN’da düşen uçaktaki 4 mürettebattan 40 yaşındaki yükleme uzmanı Melih Aslan Muğlalıydı. Acı haberle birlikte Aslan’ın Muğla’nın merkez Menteşe ilçesindeki baba evine taziye ziyareti için akın oldu. Ağabeyi Fatih Aslan, “Kardeşim yaklaşık 10 yıldır kargo uçağında çalışıyordu. Ölüm haberini İstanbul’dan arayarak verdiler. Birkaç ay sonra mesleğini bırakacaktı. Muğla’dan ev satın alıp burada yaşayacaktı” dedi. 

Ecel kargosu: 37 ölü

2 KİŞİ KURTULDU İDDİASI

KIRGIZİSTAN’da zanoza.kg sitesinin haberine göre uçak kazasında mucizevi bir olay da yaşandı. Uçağın düştüğü evlerden çıkarılan ve klinik ölümü tespit edilen iki Kırgız vatandaşı doktorların süratli müdahalesi sayesinde yeniden hayata döndürüldü. Dr. Yegor Borisov, “Kalp atışları tespit edilmiyordu. Reanimasyon uygulayıp iki vakada netice aldık” dedi. Borisov, altısı çocuk olmak üzere toplam 15 yaralı bulunduğunu da dile getirdi. (Nerdun
HACIOĞLU / MOSKOVA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!