EBSO ve koltukları

HER koltuğun bir sahibi vardır. Bu koltuk evinizdeyse sorun yok, ama EBSO, İZTO gibi odalardaysa, oturmak o kadar kolay değil.

Haberin Devamı

Çünkü bu koltuklar belli dönemler için seçilenlere sağladığı bütün sosyal statü ve güçle tahsis edilir. Söz konusu dönem için o koltuğa oturmak istiyorsanız, çok zorlu bir seçimden çıkıp, akla gelebilecek her türlü kağıt-kağıt-kağıt oyunlarında test edilerek layık olduğunuzu göstermeniz gerekir.
EBSO, mali gücü İZTO kadar çok iyi olmasa da, Ege’de sanayinin sesi. EBSO’daki koltukların taliplisi çok ve hepsi de güçlü. Atıl Akkan, Ender Yorgancılar, Ufuk Akgün (alfabetik sırayla) ve Hilmi Uğurtaş, Kani Aydoğdu, Mehmet Tiryaki, Ramazan Abay ve Salih Esen (alfabetik sıra), yönetim kurulu ve meclis başkanlıkları için adı geçenler. Adaylığını açıklayan Atıl Akkan, Ender Yorgancılar ve Ufuk Akgün. Kalanlar, meclis oluştuktan sonra adaylığını, “duruma göre” açıklayacak.

İnat hırs görüntüsünde

Haberin Devamı

Söze Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan’la başlayalım. Daha önce de başkanlık yapıp seçim kaybeden Akkan’ın ALOSBİ borçlarıyla sıkıntılı olduğu biliniyor. Son meclis toplantısı notlarına bakıldığında, Akkan’ın adaylığı biraz “inat-hırs” görünümünde.
On yıldan fazla EBSO yönetiminde olan ve meclis başkanlığı yapan Ender Yorgancılar en güçlü iki adaydan biri. Yorgancılar’ın söylemi, “Tarafsız, ılımlı, tüm sanayi odalarıyla iyi iletişimde olan, sanayicinin sorunlarını çözen, İzmir-Ankara arasında köprü olan ve 24 saat cep telefonundan ulaşılabilen, bir başkan olmak.” Yorgancılar’ın Salih Esen ile dirsek temasında olduğu söyleniyor.

İddialı projeler

Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın’ın aday olmayınca yarışa giren Başkan Vekili Ufuk Akgün bir diğer güçlü isim. TMSF ile EGS sorununun çözümünde de önemli bir rol oynadığı bilinen Akgün’ün söylemi ise, “Uluslararası ilişkileri geliştirip, reel sektöre yönelik, istihdamı artıracak yatırımcı çekmek ve iletişim kanalları oluşturmak. Somut fayda sağlayacak projelere yönelmek.”  Şu anda ABİGEM’in de başında olan Akgün, AB fonları ve İZKA hibe programlarının üyelere kullandırtmayı hedefliyor. Bunları yanı sıra, Basmane’deki Dünya Ticaret Merkezi çukurunu çözmek gibi iddialı projeleri de var.
Görünen o ki, EBSO’daki bu seçim Yorgancılar ve Akgün arasında geçecek. Ve zor olacak. “EBSO’nun perspektifi ne olmalı” derseniz, bu iki adayın da hedefleri arasında var; ama ayrı ayrı.

Sanayicinin en büyük ihtiyacı olan mal satmak, ortaklık kurmak, istediği yerlere ulaşmak için    dışarı açılmak ve içerdeki sorunlarını çözmek için de, maalesef “Ankara”ya ulaşmak. O yüzden, EBSO’da yapılacak en büyük icraat etkin, sonuca giden iç ve dış iletişim kanalları oluşturmak.

Yazarın Tüm Yazıları