EBSO Başkanı Yorgancılar: Büyümede mucize gerçekleşti

Güncelleme Tarihi:

EBSO Başkanı Yorgancılar: Büyümede mucize gerçekleşti
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2018 14:28

EBSO Başkanı Yorgancılar: Büyümede mucize gerçekleşti

Haberin Devamı

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, içte ve dışta zorlu ekonomik koşullara rağmen Türkiye'nin yüzde 7.4 büyüyerek adeta bir mucizeye imza attığını öne sürdü.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2017 yılı son çeyrek ve yıl geneli büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yorgancılar, 2016'deki darbe girişimi nedeniyle ekonominin yavaşlamasının yarattığı baz etkisinin yüksek oranlı büyümede etkisinin görüldüğünü belirterek, "Büyüme açısından ekonomi yönetimi son derece başarılı olmuştur. Ancak yüksek oranlı büyüme, ekonomi yönetiminin istikrar ve sürdürülebilirlik açısından işini zorlaştırmıştır. Çünkü bu hızlı büyümenin ciddi yan etkileri ve maliyeti olmuştur. Yüksek enflasyon, yüksek faiz, artan cari açık, büyüyen bütçe açığı ile döviz kurlarındaki istikrarsızlık gibi olumsuz yan etkilere rağmen sağlanan yüksek oranlı büyüme ile karşı karşıyayız. Ancak büyümede istikrar ve sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık yönünde hala alınması gereken mesafe bulunuyor" diye konuştu.

"SANAYİCİNİN DURUMU İYİ DEĞERLENDİRDİĞİ GÖRÜLÜYOR"

Ekonominin son çeyrekte yüzde 7. 3, yıl bütününde ise yüzde 7. 4 oranında büyüdüğünü, 2017 yılı bütününde tarım sektörünün yüzde 4.7, hizmetler sektörünün yüzde 10.7, sanayi sektörünün yüzde 9.2, inşaat sektörünün yüzde 8.9 büyüdüğünü hatırlatan Yorgancılar şunları söyledi:

"Büyüme verilerindeki olumsuz gelişme ise, kur artışlarına bağlı olarak dolar bazında milli gelirin 11 milyar dolar gerilemesi olmuştur. Ülkemiz ekonomisinin büyümesinde ileri ve geri bağlantılarının yüksekliği nedeniyle lokomotif konumunda olan ve yılın son çeyreğinde yüzde 8.8 yılın bütününde ise yüzde 9.2 büyüyen sanayi sektörü performansının oldukça iyi olduğu söylenebilir. İmalat sanayinin son çeyrekte yüzde 8.2, yıllık olarak da yüzde 8.8 oranında büyüdüğü görülmektedir. Bu büyüme, 2017 yılında imalat sanayinde ihracatın yüzde 10.2, ithalatın yüzde 17.7 arttığı ve sanayi sektörü istihdamının yüzde 1.6 arttığı bir ortamda gerçekleşmiştir. Diğer taraftan sanayi sektöründe çalışan başına emek verimliliği 2017 yılında yüzde 6 oranında artmıştır. Bu veriler sanayi sektörünün hem istihdamı hem de emek verimini artırarak yani oldukça sağlıklı büyüdüğünü ortaya koyuyor. Böylesi bir gelişmede sanayicinin durumu iyi değerlendirecek deneyimi ve kur artışlarının etkili olduğu söylenebilir. Sıra bu büyümeyi destekleyecek yeni ve yüksek katma değerli üretim alanlarındaki yatırımların hızlandırılmasındadır."

GERÇEKÇİ KUR BEKLENTİSİ

Türkiye'nin bir daha düşük kura dönmemesinin önemine vurgu yapan Ender Yorgancılar, "Gerçekçi kur yardımıyla, yatırım ve ihracat çekişli, iç tüketim destekli büyüme ile yüksek ve sürdürülebilir hızlar mümkün. Bu çerçevede ayrıca kurumsal yapıların gelişmesi, siyasi takvimin dışına çıkılmaması ve özellikle de enflasyonun yüzde 5'in altına çekilmesi gerekiyor. Büyüme bu denli yüksek iken ve Hükümetin tüm gayretlerine rağmen işsizlik oranının düşürülememesi üzücüdür. İstihdam sağlayan ve üretimle sürdürülebilir büyümeyi sağlayan bir ekonomi, Türkiye'yi geleceğe taşıyacaktır. Hükümetin kamuoyu ile paylaştığı yakında açıklanacak olan 67 maddelik eylem paketinin, 2018 yılı büyüme verisine de olumlu yansımasını umuyorum" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!