Ebola dünya gündemi

Güncelleme Tarihi:

Ebola dünya gündemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2014 01:25

Şimdiye kadar bulaştığı insanların yarısını öldüren, ABD Başkanı Obama’ya iki gün üst üste program değiştirten Ebola salgını, dünya liderlerinin gündemine oturdu. Beyaz Saray’ın ardından AB’de de Ebola zirvesi toplandı.

Haberin Devamı

ABD’de Liberyalı bir Ebola hastasının ölümü sonrası tedavi gördüğü hastaneden iki hemşirenin daha Ebola teşhisiyle karantinaya alınması, ABD Başkanı Barack Obama’nın programlarını yine değiştirmesine yol açtı. Obama, dün Rhode Island eyaletinde yapacağı konuşmayla New York’ta katılacağı bağış kampanyası programını erteledi ve Ebola’yla mücadeleye yoğunlaştı. Obama, önceki gün de, New Jersey ve Connecticut eyaletlerine ziyaretlerini erteleyip kabine üyeleri ve Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililerle Batı Afrika ve ABD’deki Ebola krizini görüşmüştü. Ebola’yla mücadele toplantıları için program akışını değiştiren Obama, böylece iki gününü salgına karşı atılacak adımların belirlenmesine adamış oldu.

Hava kontrolü

ABD Başkanı Obama’nın, Avrupa Birliği (AB) liderleriyle de video konferansla Ebola gelişmelerini görüşmesinin ardından, AB sağlık bakanları da dün Brüksel’de Ebola krizini ve alınabilecek önlemlerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla üst düzey bir toplantı düzenledi. Bakanlar, özellikle AB çapında havalimanlarında kontrolleri devreye sokma seçeneğini ele aldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu tür kontrollerin salgının yaşandığı ülkelerin çıkış noktalarında yapılmasını öneriyor. Ancak İngiltere’nin ardından Fransa da havalimanlarında Ebola kontrolünü devreye sokma kararı aldı. Ancak uzmanlar arasında oldukça masraflı ve rahatsız edici bulunabilen kontrollerin etkisi konusunda fikir ayrılığı yaşanıyor. Bazı uzmanlar, en belirgin Ebola habericisi olan yüksek ateşin, karantina kararı vermede yanıltıcı olabileceğini savunuyor. AB çapında doktorlar arası kurulması planlanan bir bağlantı ağıyla da Ebola konusunda tecrübesi olmayan doktorların bu konuda bilgili meslektaşlarna doğrudan danışabilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

‘EBOLA IŞİD GİBİ’

WHO, aralık ayı başında haftada 10 bin vaka olabileceği uyarısında bulunmuş, Ebola’dan ölme oranının yüzde 70’e çıktığını açıklamıştı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin ise, Ebola salgınıyla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ‘çifte bela’ olduğunu söyledi. Hüseyin, her ikisinin de sessizce ilerleyişinin dünya tarafından görmezden gelindiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ebola’nın ‘vız’ geldiği adam

ABD ve AB’de Ebola zirveleri sürerken (üstte), Ebola’ya yakalanan hemşire Amber Vinson’ın Atlanta’ya nakli sırasında kameralara yakalanan ‘korunmasız’ görevli şaşırttı (altta). Sosyal medyada bu görevliye tepki yağarken, NBC 5 televizyonu tarafından da yayınlanan görüntüleri büyük yankı uyandırdı.

‘Ebola insanlık için trajedi’

İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yle görüşen abd Başkanı Barack Obama, Ebola’nın hızla yayılmayı sürdürdüğü Batı Afrika ülkelerine yardımın çoğaltılması gerektiğini söyledi. Ebola’yı hem insanlık trajedisi hem uluslararası güvenlik için tehdit olarak niteleyen Obama’nın planları arasında İspanya’yla hava üssünün Ebola operasyonel merkezi olarak kullanılması konusu da yer alıyor.

Haberin Devamı

Ebola kitapları yok satıyor

ABD’de Dallas’ta iki hemşirenin Ebola’ya yakalanması üzerine virüsle ilgili ‘hayatta kalma’ kılavuzları yok satmaya başladı. Vanity Fair dergisinin haberine göre Wall Street Journal gazetesinin elektronik kitap olarak okuyucularına sunduğu “Ebola – Hayatta Kalma Kılavuzu 2015”ten sonra ortalama her gün iki kılavuz daha piyasaya sürüldü. Ülkenin en ünlü internet alışveriş sitesi Amazon’un online kitapçılık hizmeti çerçevesinde de birçok Ebola ile mücadele ile ilgili kitapları 2.99 dolardan satışa sunuldu.

Reha ERUS /ROMA

Türkiye’deki sıtma çıktı

20 GÜNDÜR Türkiye’de bulunan Fildişi Sahilli Balkıssa Dene’nin (22), önceki gece Ebola şüphesiyle Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurması, panik yaratsa da korkulan olmadı.
Gece boyunca süren panik, İstanbul Valiliği’nin, “25.09.2014 tarihinde ülkemize giriş yapan hastaya yapılan tetkikler sonucunda sıtma teşhisi konmuş ve enfeksiyon servisine yatırılarak tedavisine başlanmıştır” açıklamasıyla sona erdi.

DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!