Ebeveynliğinizi test edin

Çocuk sahibi olan her ebeveyn, zaman zaman "nasıl bir anne-baba olduğu" konusunu gündemine alır.

Bu konuda kendinizi değerlendirmek istiyorsanız, aşağıdaki testi yapın. Ancak, değerlendirme kısmına bakmadan, eşinizden kopya çekmeden testi yanıtlayın.

Çocuğunuzun küçük yaşından itibaren kendi işlerini kendisi yapması için nasıl bir yol izlersiniz?

a- Ben çocuğuma yapacağı işi önce öğretirim, daha sonra kendi işini yapması için ısrar ederim. İşlerinin çoğunu kendi yapabiliyor, ama daha iyi yapması gerektiğini söylerim.

b- Çocuğum kendi yapmak isteyene kadar her işini ben yaparım. O bizim için o kadar değerli ki, onun yorulmasına dayanamam.

c- Çocuğumun zihinsel ve fiziksel olarak yapabileceği işleri yapması için onu teşvik ederim. Önce küçük sorumluluklar veririm. Zaman zaman benden yardım istediğinde yardımcı olurum, ama her seferinde değil. Zamanla daha iyi yapacak.

d- Çocuğum benim yaptığım işleri nasıl yaptığımı görüyor. Zamanı gelince kendi kendine öğrenmesi ve yapması gerekir ama bu konuda yetenekli değil.

Çocuğunuzu küçük yaşından itibaren sevip, öper, onu çok sevdiğinizi söyler misiniz?

a- Çocukları fazla sevip öpmenin onları şımartacağını düşünüyorum. Küçükken severdim ama büyüdüğü için sevgimi göstermemeye çalışırım.

b- Onu o kadar çok seviyorum ki, her fırsatta bunu söylemeden duramam. Ne kadar büyüse de o her zaman benim bebeğim olarak kalacaktır.

c- Küçükken daha çok sevip öperdim. Şimdi ise konuşuyor. Ona ne kadar değer verdiğimi söylüyorum. Zaman zaman bağrıma basıp, şefkatle sarılmayı ihmal etmem.

d- Çocuğumu okşayıp öptüğümü hiç hatırlamıyorum.

Çocuğunuzla beraber onun sevdiği bir oyunu oynama sıklığınız nedir?

a- Nadiren

b- Sık sık

c- Zaman zaman

d- Hiçbir zaman

Tatile çıkma, eve mobilya alma gibi çeşitli konularda çocuğunuzun fikrini sorar mısınız?

a- Bazı konularda görüşünü aldığımız olur.

b- Ona fikrini mutlaka sorarız. İstediğinin olması için kendi isteğimden bile vazgeçerim.

c- Fikrini sorarız, fakat şartlara göre son kararı eşimle birlikte veririz.

d- Ona fikir sormayı gereksiz görürüm.

Çocuğunuza ders çalıştırırken hangi yolu izlersiniz?

a- Ders çalıştırırken hata yapmasına tahammül edemem. O da benimle beraber çalışmak istemiyor.

b- Onun ödevlerinin çoğunu bizzat ben yapıyorum.

c- Benimle çalışmaktan çok hoşlanıyor. Fakat, kaynak göstererek düzenli çalışma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorum.

d- Çocuğumun dersleriyle hiç ilgilenmem.

Aile sofrası hakkında size en uygun ifade hangisidir?

a- Sofrada konuşulmaz. Ancak büyükler konuşabilir.

b- Sofrada çocuklar istedikleri gibi davranabilirler.

c- Sofra edep öğrenme yeridir. Çocukların yemeklerini yerken söz isteyerek soru sorup sohbete katılmaları, onların eğitimine, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur.

d- Rahat yemek yemek için genellikle çocuklar ayrı sofrada oturtulmalıdır.

Bir toplantı için telefon görüşmesi yapacaksınız. O sırada çocuğunuz sizinle konuşmak için ısrar ediyor. Hangi tepki size daha uygundur?

a- Telefonda konuştuğumu görmüyor musun?

b- Söyle evladım, önce konuşalım sonra telefon ederim.

c- Birkaç dakika bekleyebilir misin? Sonra daha rahat konuşuruz.

d- Zaten her zaman beni rahatsız edersin.

Çocuğunuz yaşıtı bir çocuğun, onun yapamadığı bir becerisi var. Çocuğunuza ne dersiniz?

a- Çocuğumun da aynısını öğrenip yapması gerekir.

b- O da bir şey mi, benim yavrum daha güzel şeyler yapabiliyor.

c- Çocukları kıyaslamaktan hoşlanmam. Hepsinin ayrı özelliği var.

d- Zaten benimki her şeyde geri kalır.

Evde disiplini sağlarken koyduğunuz kurallar konusunda çocuğunuza karşı izlediğiniz yol hangisidir?

a- Kuralları söylerim, uymazsa cezalandırırım.

b- Kuralları yerine getirirse mükafatlandırır, uymazsa da ceza vermem.

c- Önce kuralı neden koyduğumuzu anlatırım. Kuralları alışkanlık haline getirene kadar unutmaması için hatırlatırım. Kurala uymamakta ısrar ettiğinde benzer bir şeyden mahrum ederek ceza uygularım.

d- Kuralları anlatmaya ne gerek var? Aklını kullanıp nasıl davranılacağını bilmelidir. Ama nerede o anlayış...

Eşiniz ve çocuğunuzla birlikte dışarı çıkmak için hazırlanıyorsunuz ama odası darmadağınık. Eşiniz onunla birlikte çıkmayacağını, evde büyükannesiyle kalması gerektiğini söylüyor. Bu fikri nasıl karşılarsınız?

a- Kurallara uymayan cezayı hak eder.

b- Çocuğumun üzülmesine dayanamam. Eşime onu affetmesini söylerim, ısrar ederse eşimle tartışabilirim.

c- Bazı alışkanlıkların kazanılması için bu tür cezanın son çare olarak verilmesi konusunda eşime katılır, sebebini çocuğuma izah ederim.

d- Çocuğumla çarşıya gitmekten zaten hoşlanmam.

DEĞERLENDİRME

a’lar çoğunluktaysa

Siz çocuğunuz üzerinde baskı kurarak onu eğitmeye çalışan bir ebeveynsiniz. Halbuki ona güzel örnek olduğunuz, şartları hazırladığınız takdirde baskı kurmadan da onu disipline edebilirsiniz. Baskının, çocuğunuzu ya aşırı pasif ya da saldırgan davranışlara itebileceğini unutmayın.

b’ler çoğunluktaysa

Siz de çocuğuna çok düşkün bir anne-baba özelliği gösteriyorsunuz. Her anne ve baba çocuğunu sever ama bu çocuğunuzu aşırı derecede kendinize bağımlı yapar. Onu kendi işlerini yapması için teşvik edin. Ona değer verdiğinizi gösterin ama dünyada ondan yeteneklisi, ondan güzeli olmadığı şeklinde bir duyguya kapılmasına da fırsat vermeyin. Yoksa ya bağımlı olur ya da herkesten sizin gösterdiğiniz ilgiyi göremeyince sıkıntıya girebilir. Aman ölçüyü kaçırmayın.

c’ler çoğunluktaysa

Çocuğuna gösterdiği ilgi ve sevgiyi dozunda verebilen, onu belli alışkanlıklar kazanabilmesi için disipline ederken, yaşının özelliklerini yaşamasına da fırsat veren bir ebeveynsiniz. Zaman zaman bazı problemlerle karşılaştığınızda, ne derecede ölçülü olduğunuz konusunda kendinizi sorgulamanız doğaldır. Fakat sevgi ve disiplinde kararlı olup, eşinizle aranızda metot ve fikir birliği olduğunu gösteren bir tutum izlemeye devam ettiğiniz takdirde, çocuğunuzun endişe verici davranışları zamanla düzelecektir.

d’ler çoğunluktaysa

Çocuğunuza karşı çok olumsuz duygu ve davranışlar içindesiniz. Belki bunu siz fark edemiyor veya böyle olmasını istemiyorsunuz. Muhtemelen çocukluğunuzda aileniz tarafından yeterli sevgi ve ilgi görmediğinizden, onun kendi işlerinize engel olduğunu düşündüğünüzden, soğuk ve sevgisiz bir tutum içindesiniz. Bu tutumunuz hem size, hem çocuğunuza, sonuçta topluma zarar verecek sonuçlar doğurabilir. Değişmek isterseniz değişebilirsiniz.

Yukarıdaki testi yaptınız, sonuç istediğiniz gibi çıkmadı. Olsun. Hiçbir şey için geç değil, Kimse mükemmel değil. Önemli olan değişimi istemek. Hele bunu çocuğunuz için yapmak keyif verebilir.
Yazarın Tüm Yazıları