Ebeveynlere diyabet egitimi

Güncelleme Tarihi:

Ebeveynlere diyabet egitimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Diyabetli cocuklari bulunan ebeveynler, Istanbul Tip Fakultesi Cocuk Klinigi'nde duzenlenen interaktif (katilimci) egitim kursuyla, diyabetin ortaya cikis nedenleri, belirtileri, tedavisi, kontrolu, yasanabilecek sorunlar ve cozumleriyle, diyabetik cocuk ve genc psikolojisi konularinda bilgilendirildi.

Cocuk ve Adolesan Diyabetliler Dernegi'nin duzenledigi Birinci Interaktif Ebeveyn Egitim Kursu'na 35 diyabetli ebeveyni katildi. Buyume Gelisme ve Pediaktik Endokrinoloji Bilim Dali ogretim uyeleri ile uzmanlarin verdigi kursta konusan Prof. Dr. Ruveyde Bundak, pankreasin adacik hucrelerinin harap olmasinin, insulin salgilanmasini bozarak Tip 1 diyabete yol actigini soyledi. Diyabetin cok su icme, cok idrara cikma, istah artmasina ragmen zayiflamayla kendini gosterdigini belirten Prof. Dr. Bundak, ‘‘Seker vucudun benzini gibidir. Yasam icin gerekli enerjiyi bize saglar. Tip 1 diyabette insulin olmadigi icin vucut kandaki sekeri enerji saglamak icin kullanamaz, kan sekeri yukselir. Sekerden saglayamadigi enerjiyi vucut yaglarini ve kas dokusunu yakarak saglamaya calisir. Bunu saglamak icin etkili baska hormon ve maddeleri kanda artirir. Bunlarin etkisiyle yag ve kas dokusu erir. Vucut zayiflar ve asit urunler ortaya cikar. Ketoza neden olur. Karin agrilari, kusma, hizli nefes alip vermek bunun belirtileri’’ dedi.

Cevresel faktorler

Diyabetin tedavisinde insulin, dogru beslenme ve egzersizin temel ilke oldugunu anlatan Prof. Dr. Hulya Gunoz, son 20-30 yildir diyabet sikliginin dunyada giderek arttigini soyledi. Diyabetin baslamasinda genetik yatkinligin buyuk onem tasidigini belirten Prof. Dr. Gunoz, ‘‘Ancak cevresel faktorler bu genetik yatkinligin hastalik haline donusmesinde buyuk rol oynar. Cevresel kirlenme, gecirilen viral enfeksiyonlar, hasere ilaclari, tarim ilaclari, kimyasal ajanlar, fare zehiri daha bilmedigimiz baska etkenler yatkinligi olan cocuklarin diyabete yakalanma olasiligini artirir’’ dedi.

Diyabet tedavisinde surekli egitimin onemini vurgulayan Prof. Dr. Gunoz, onumuzdeki aylarda kursun tekrarlanacagini soyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!