E-hakem sahalarda

Güncelleme Tarihi:

E-hakem sahalarda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 22:34

TEKNOLOJİNİN tüm imkanlarından yararlanmaya başlayan futbol sahalarında orta, yan ve çizgi hakemlerinden sonra şimdi de elektronik hakemler (e-hakem) sahaya çıktı.

Haberin Devamı

Anlık olarak kameralardan alınan veriler, sunucularda anında işlenerek hakeme bildiriliyor. Böylelikle nesnelerin interneti (internet of things) ve görüntü tanıma teknolojileri etkili bir şekilde kullanılabiliyor. Bunun son örneği ise Avrupa Futbol Şampiyonası 2016’da (EURO 2016) kullanılıyor.

Teknoloji şirketi Dell’in paylaştığı bilgilere göre daha önce Brezilya’daki Dünya Kupası’nda kullanılan bu teknolojide, stadyumların çatısında 14 kamera bulunuyor ve topun pozisyonunu 3 boyutlu şekilde belirleniyor. Kameralardan elde edilen veriler Dell sunucularına gönderilerek, saniyeden kısa bir süre içerisinde topun çizgiyi geçip geçmediği titreşim ve sinyallerle hakemlerin kolundaki saatlere gönderiliyor. Böylece hakemler hiçbir tereddüt yaşamadan doğru kararı verme şansı yakalıyor. Aynı teknoloji 2015-2016 sezonunda Fransa Futbol Ligi’nde (Ligue 1) kullanıldı. Futbolun yanı sıra tenis, hokey gibi sporlarda bu teknoloji kullanılabiliyor. Dell EMEA Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Burak Ereren, “Daha fazla sensör kullanılması, birbiriyle bağlantılı sistemlere kameraların eklenmesiyle IoT teknolojilerinin hayatın her alanında çok daha fazla görülmesi bekleniyor. Gartner’ın öngörülerine göre, 2020 yılında IoT cihazların sayısı 21 milyara ulaşacak. Bu da çok daha hızlı işlem gücü ve değer katacak analiz ihtiyacı anlamına geliyor. Bu vizyon doğrultusunda Dell, hem IoT hem de büyük veri gibi alanlarda şimdiden tüm kurumların geleceğe adapte olabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!