E Devlet sistemi soyağacı sorgulama yüzünden kilitlendi.. İşte soyağacı sorgulamada son durum

Güncelleme Tarihi:

E Devlet sistemi soyağacı sorgulama yüzünden kilitlendi.. İşte soyağacı sorgulamada son durum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2018 14:12

Soyağacı sorgulama sistemi vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Yoğunluk öyle bir boyuta ulaştı ki gece yarısı dahil sitenin soyağacı bölümü için arama yapılan kullanıcı sayısı her geçen dakika arttı. Gece 02:00-04:00 saatleri arasında bile soyağacı sorgulama ekranına ulaşmaya çalışan vatandaşlar sistemi kilitledi. Sonun çare soyağacı sorgulama ekranını devre dışı bırakarak bulundu.

Haberin Devamı

E-Devlet’te yeni başlayan alt üst soy raporu (soyağacı sorgulama) işlemi büyük ilgi çekmeye devam ediyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, "alt soy üst soy raporunun" e-Devlet üzerinden de alınabileceğini bildirdi. Alt soy üst soy raporu kullanıma açılmasından itibaren e-Devlet üzerinden 1 saat içerisinde yaklaşık 33 bin belge üretildi. Yaşanan yoğunluktan dolayı e-Devlet sistemi kilitlendi.

E-Devlet’te alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmeti dün uygulanmaya başlandı.

Vatandaşlar kullanıcı adı ve şifreleriyle E Devlete giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı üzerinden alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmetini kullanabiliyor. Sisteme giren vatandaşlar "belge oluştur" diyerek geçmiş yıllara ait soy ağaçlarını görebiliyor.

Haberin Devamı

Alt-Üst soy bilgisi sorgulama ekranı şuan için teknik alt yapı çalışması yapılarak devre dışı bırakıldı. İlerleyen günlerde tekrar hizmete girmesi beklenen soyağacı sorgulama ekranına şuan için ulaşılamıyor. 

E Devlet sistemi soyağacı sorgulama yüzünden kilitlendi.. İşte soyağacı sorgulamada son durum

SOYAĞACINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Yoğunluk nedeniyle oldukça ağır ilerleyen sistem durma noktasına geldi. Bir çok vatandaş soyağacı sorgulama işlemi yapamadan sistem çöktü. Sıklıkla güncellenen turkiye.gov.tr adresi an itibari ile sorgulama işlemlerini gerçekleştiremiyor. 

Kanun değişikliğiyle vatandaşların sadece İlçe Nüfus Müdürlüklerinden bilgi amaçlı alabildikleri "alt soy üst soy raporunun" e-Devlet üzerinden de alınabilmesi mümkün hale geldi.

E-Devlet kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında vatandaşların "alt soy üst soy raporunun" Nüfus Müdürlüklerine gitmeden e-Devlet üzerinden alabilmesi için yapılan çalışmalar bugün tamamlanarak, e-Devlet hizmeti yürüten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğünün kullanımına açıldı.

Alt soy üst soy raporu kullanıma açıldığı gün e-Devlet üzerinden 1 saat içerisinde yaklaşık 33 bin belge üretildi.

Haberin Devamı

Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt ve üst soy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.

E Devlet sistemi soyağacı sorgulama yüzünden kilitlendi.. İşte soyağacı sorgulamada son durum
Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği hizmet sayfasının ise yaşanan yoğunluk nedeniyle zaman zaman kilitlendiği görüldü.

Soyağacı Nedir?

Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.

Haberin Devamı

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.


.

BAKMADAN GEÇME!