E-devlet üzerinden emekli aylığı kesintileri nasıl sorgulanır?

Güncelleme Tarihi:

E-devlet üzerinden emekli aylığı kesintileri nasıl sorgulanır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 12:26

Emekli vatandaşlar birçok zaman maaşlarındaki kesintilerin nereden kaynaklandığını merak edebiliyor. Bunu öğrenmenin ise bir yolu var. E-devlet üzerinden hem alacağınız emekli aylığı tutarını, hem de aylık kesintilerinizi öğrenmeniz mümkün!

Haberin Devamı

Bulunduğumuz teknolojik gelişimler nedeni ile e-devlet girişleri oldukça kolay bir hal almıştır. Daha önceden e-devlet girişine özel bir şifre gerekirken, şu sıralarda kişinin internet bankacılığı varsa bunun üzerinden giriş yapması da olağan kılınmıştır. İnternet bankacılığına sahip değilseniz yapacağınız işlem oldukça basit. En yakın PTT şubesine giderek kimliğiniz ile birlikte ilk şifrenizi alabilirsiniz.

E-devlet’in ilk çıktığı dönemlerde şifre ücreti 1 TL iken zaman geçtikçe 2 TL’ye ulaşmıştır. Fakat daha önceden e-devlet şifresi aldıysanız ve şifrenizi unuttuysanız şifre kaybetme cezası ödemeniz kaçınılmazdır. İkinci şifrenizi almak için PTT şubesine gittiğiniz zaman 10 TL şifre kaybetme cezası ödeyebileceksiniz. Bu miktarı ödemeden ikinci şifrenizi alamazsınız.

Haberin Devamı

EMEKLİ AYLIĞI KESİNTİLERİ NASIL SORGULANABİLİR?

İlk yapmanız gereken adım, e-devlet resmi sitesinden (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir) TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi ilgili alanlara girmenizdir. Girişin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu menüsüne gelin. Bu aşamada sigorta şeklinize göre; 4A, 4B ve 4C seçenekleri arasından seçiminizi yapın. Seçiminizin ardından emekli aylığı kesintinizi öğrenmek için bir form sayfası karşınıza gelecektir.

Burada kesintisini görmek istediğiniz yıl ve ay seçeneklerini doldurun ve onaylayın. Sayfada karşınıza çıkacak olan döküm, belirttiğiniz tarihte emekli aylığınızdan yapılmış olan kesintilerin dökümü olacaktır. Eğer ‘’kesinti bilgisi bulunamadı’’ diye bir yazı ile karşılaşırsanız emekli aylığınızdan o dönem içerisinde kesinti yapılmamış olduğunu anlayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!