"Düzenli egzersiz diyabet oranını azaltıyor"

Güncelleme Tarihi:

Düzenli egzersiz diyabet oranını azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2016 09:55

"Düzenli egzersiz diyabet oranını azaltıyor"

Haberin Devamı

DENİZLİ Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfullah Kan, düzenli egzersiz ve eğitim ile diyabet görülme sıklığının yüzde 58 oranında azalabileceğini söyledi.
Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfullah Kan, diyabet hastalığının Türkiye ve dünyada hızla arttığını söyledi. Uzm. Dr. Kan, diyabet, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik bir hastalık olduğunu belirterek, "Diyabet hastalığı hemen ortaya çıkmıyor. Gelişmesi için yaklaşık 10 yıllık süreç var. Diyabet hastalığının erken teşhisi için hekime başvurmayı gerektirecek belirtileri var. Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı ve tekrarlayan enfeksiyonlar, sık görülen belirtilerdir, özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde ortaya çıkabilir. Son yıllarda hastalığın görülme sıklığı obezitenin artışına paralel olarak hızla artmakta ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmaktadır. Kısacası ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir" dedi.
Diyabette iyi bir tedavinin ve tedaviye uyumun iyi sonuçlar verdiğini ifade eden Kan, "Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamak diğer bir ifade ile kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Bu ayarın sağlanması komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir. Bel çevresi 102 santimetre gelen erkekler ve 94 santimetre olan kadınlar risk altındadır. Bu kişilerde diyabet, ortaya çıkmadan daha sessiz dönemde iken açlık-tokluk kan şekeri ölçümleri, şeker yükleme testleri ile tanınabilir. Günümüzde diyabeti önlemek amacı ile yapılan önemli çalışma sonuçları yaşam tarzı değişikliklerinin yani sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması, düzenli egzersiz ve eğitim ile diyabet görülme sıklığının yüzde 58 oranında azaldığını göstermiştir" diye konuştu.
Kan, 2015 yılında 415 milyon yetişkin diyabetli sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağının tahmin edildiğini belirterek, "Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağı tahmin edilmektedir. Tip 2 diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu uzun süre hastalığın farkında olmadan yaşamaktadır. Bu nedenle diyabetliler tanı aldıklarında komplikasyonlar uzun süre önce ortaya çıkmış olmaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirebileceği veya önlenebileceği öngörülmektedir" dedi.
Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAF
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!