DÜZELTME - "Türk Hava Kuvvetlerinin ilk şehidi Fethiye'de anıldı" başlıklı haberimizin 6. paragrafında yer alan "Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Hurşit Atılgan" ifadesi, "Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan" şeklinde düzeltilmiştir. Haberimizi düzelterek yeniden yayımlıyoruz. Saygılarımızla AATürk Hava Kuvvetlerinin ilk şehidi Fethiye'de anıldı

Güncelleme Tarihi:

DÜZELTME - Türk Hava Kuvvetlerinin ilk şehidi Fethiyede anıldı başlıklı haberimizin 6. paragrafında yer alan Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Hurşit Atılgan ifadesi, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan şeklinde düzeltilmiştir. Haberimizi düzelterek yeniden yayımlıyoruz. Saygılarımızla AATürk Hava Kuvvetlerinin ilk şehidi Fethiyede anıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2016 15:58

- Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk şehidi Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey için ölümünün 102. yılında, adını taşıyan Muğla'nın Fethiye ilçesinde tören düzenlendi- Törende, paramotor, model uçak ve mikrolight uçaktan serbest atlayış gösterileri yapıldı

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - Fethiye ilçesine ismini veren Türk Hava Kuvvetlerinin ilk şehidi Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 102. yılında düzenlenen törende anıldı.

İlçedeki Tayyareci Fethi Bey Anıtı önünde gerçekleştirilen törende konuşan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, yaşadıkları coğrafyaya ismini veren şehit Fethi Bey'i ölümünün 102. yılında saygıyla andıklarını söyledi.

Bölgede bir varoluş savaşı yaşandığını belirten Çalık, "Güneydoğu'da şu anda kahramanca çarpışan askerimiz, polisimiz, hava ve kara kuvvetlerimizin yanında her gün şehit olan kahraman yiğitlerimiz var. PKK ve PYD gibi terör örgütleri Amerika ve Rusya'nın bölgede yeni bir harita çizmek isteyen küresel güçlerin maşası konumunda. Bölgede yeni bir harita çizmenin tek engeli, Türkiye Cumhuriyeti'nin bunun iyi bilmesi lazım" dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgenerel Cevat Yazgılı da havacılık tarihine adını altın harflerle yazdıran ve kendisinden sonra gelen genç havacılar için ilham kaynağı olan Yüzbaşı Fethi Bey'i minnetle andıklarını ifade etti. Yazgılı, Türk milletinin, asırlardır şanını yüceltip bağımsızlığını ebedi kılmak için can veren şehitlerin hatıralarını saygıyla anmanın milli bir görev olduğu bilincini yaşadığını dile getirdi.

Türk milletinin yetiştirdiği kahraman havacılardan olan ve hava kuvvetlerinin ilk şehidi olma şerefine erişen Yüzbaşı Fethi Bey'in Türk havacılarına büyük katkı sunduğunu vurgulayan Yazgılı, "Bu millet her şehidine olduğu gibi Yüzbaşı Fethi Bey'e de çok şey borçlu. Türk milletinin bağımsızlığı için şehit olan tüm kahramanlarımıza minnettarız" diye konuştu.

- "Teknolojik gelişmeler tayyarecilik sayesinde oldu"

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan, 100 yılda önemli ölçüde gelişen havacılığın, bugün insanların ulaştığı medeniyet seviyesinin asli unsuru haline geldiğini anlattı. Atılgan, insanlığın bu kadar hızlı gelerek uzakları yakın etmesinin, her alanda büyük teknolojik gelişmeler sağlamasının havacılık sayesinde olduğunu vurguladı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da milletine itibar kazandırmak için çıktığı yolculukta ilçelerine adını veren Tayyareci Fethi Bey'i minnetle andıklarını söyledi. Saatcı, 102 yıl önce Türk toprakları olan ancak şimdi farklı sınır içerisinde kalan bölgede şehit düşüp, binlerce kilometre öteden bir şehre adını veren Fethi Bey'i her yıl düzenlenen etkinlikle anmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Beşkaza Meydanı'nda devam eden törende, Türk Hava Kurumu tarafından paramotor, model uçak ile mikrolight uçaktan serbest atlayış gösterileri yapıldı.

Bahriye Mektebini 1907 yılında bitiren Fethi Bey, 1911'de gittiği İngiltere Bristol Uçak Fabrikası'nda aldığı havacılık eğitiminden dönünce yüzbaşılığa yükseldi. Bir süre İstanbul'da çeşitli gösteri uçuşları gerçekleştiren Fethi Bey, 8 Şubat 1914 tarihinde Sadık Bey ile Muavenet-i Milliye isimli Bleriot XI/B XI/B uçağıyla İstanbul-Kahire uçuşuna başladı.

Uçak, Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden Kahire'ye uzanacak yolculuğun son etaplarında, 27 Şubat 1914 tarihinde Şam'ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında düştü. Fethi Bey ve Sadık Bey, Türk havacılık tarihinin ilk şehitleri oldu.

Muğla'nın Meğri kasabasına da Tayyareci Fethi Bey'in anısına "Fethiye" adı verildi.

BAKMADAN GEÇME!