Düz dünya koşulları

DÜŞÜNCELERİN sınırları kaldırdığı, uymayanların yaşam şanslarının azaldığı düz dünya koşulları Türkiye’yi de turizm anlamında da yeni bir konuma taşımaktadır. Bunların en önemlisi hava ulaşımında dünyanın önemli aktarma merkezlerinden biri haline gelmesidir. Bir diğeri de kurvaziyer turizminde aktarma limanları arayan işletmelerin ilgi alanlarının İstanbul, İzmir ve Antalya üzerinde yoğunlaşmasıdır.

Kongre alanında Türkiye’nin ilk kuruluşu olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu ICVB’nin çabaları ile İstanbul’un kazandığı önem aynı derecede başarılı bir kongre bürosu nedeniyle Antalya’da da görülmektedir.Ortadoğu ülkeleri ile kurulan başarılı diplomatik ilişkiler komşularımızla turizm, ulaşım ve ticari anlamda da yeni boyutlar kazanmış Türkiye batı ile doğuyu birleştiren; bir anlamda da mağrip (Kuzey Afrika) ülkeleri denilen coğrafyanın küresel merkezi haline gelmiştir. Hızına ve bireyi ön plana alan, yücelten koşullarına ayak uydurmamız gereken bir ortamda; iki değil, üç kıtayı doğrudan birleştiren bir çizgide, zamanla barışmamız gereken bir konumdayız.

Güvenlİğe nezaket eğİtİmİ

Bu gelişmelerin geleceğini düz dünya koşullarına uyum aşamasında gerekli ortamın sağlanması belirleyecektir. Uluslararası aktarma merkezi haline gelen hava alanlarında güvenlik başta olmak üzere hizmetlerin veriliş şeklinin yeniden düzenlenmemesi halinde farkında olmayacağınız olumsuz sonuçlara ulaşılacaktır. Yakınımızdan başlamak gerekirse Ankara TAV Esenboğa Havalimanı’ndaki özel güvenlik görevlileri öncelikle konumlarının gerektirdiği nezaket eğitiminden geçirilmelidir. Bir zamanlar ülkeyle ilgili ilk ve son izlenimlerin oluştuğu hava alanlarındaki kamu görevlileri için yaptığımız görevlerini yaparken kendilerini bir karşılama ve uğurlama görevlisi gibi düşünmeleri çağrısının sonuç verdiğini görüyoruz ve darısı özel güvenlik görevlilerin başına diyoruz.

Kendi içimizde doğuştan suçlu anlayışı ile yaşamaya alıştırıldık. AVM’lerde, devlet tiyatrolarında çantalarımız, kemerlerimiz, cebimizdeki mendillerimize kadar aranıyoruz; bunu Türkiye’de aktarma için bulunan ve bekleme süresini kentte değerlendirmeyi düşünen bir yabancıya anlatmanız mümkün olmadığı için o kişiyi kente karşı olumsuz bir ilgiye yönlendirmiş olursunuz.Önlemlerin kentin yaşamının da bir parçası olması gereken havaalanlarından başlaması; oralara sadece uçmak isteyenler zorunluluk nedeniyle gider; kapıdaki nazik olmayan davranışlara da katlanır anlayışının değişmesi gerekir.

ZAMANA GÖRE YAPILANDIRMAK

Ankara’da yaşayanlar, başarısı belgeli hava alanlarını görmek ya da söz gelimi BTA’nın dünya çapında ödül kazanan mutfağını ve yeniliklerini görmek isteseler de otopark ve nazik olmayan karşılama hizmetleri nedeniyle böyle bir denemeye girmezler.

Kentlerimizi, ulaşım araçlarımızı ve yaşam ortamımızı zamanın gereklerine göre yapılandırdığımızda gelen ziyaretçiler için ayrıca önlemler oluşturmamıza ihtiyaç kalmayacaktır. Dünyada örnek gösterdiğimiz ülkelerin ve kentlerin yaptığı da budur.
Küresel ya da yöresel bir merkez olmak, düşüncelerin anlık hızı ve yapısı ile uyumlu kararlar ve politikalar gerektiriyor. Düşünceler, bozmadığımız sürece yaşamın safiyetini, güzelliğini ve kutsallığını aktarıyor.
Yazarın Tüm Yazıları