Duygusal taciz nedir?

Güncelleme Tarihi:

Duygusal taciz nedir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 15:14

Sadece bireysel değil aynı zamanda toplumsal probleme dönüşen duygusal tacizi ve nasıl yapıldığını öğrenmenizde yarar var.

Haberin Devamı

Duygusal taciz, bir veya birkaç kişinin kurban olarak adlandırılan kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle uygulanan sistematik psikolojik bir baskıdır. Ülkemizde çoğunlukla kadınların maruz kaldığı duygusal taciz, ruh sağlığını önemli olarak etkileyen travmatik bir olaydır.

Yrd. Doç. Dr Adnan Çoban ,"Sürekli olduğunda ve/veya ağır biçimde yaşandığında, kadınların, erkeklerin bu davranışlarından dolayı gördükleri hasarın boyutları çok büyük olmakta ve bu hasarın etkilerinin gidermesi zorlaşmaktadır. Duygusal tacizin izleri yaşam boyu sürme eğilimi göstermektedir." diyor.

Duygusal taciz nedir

Haberin Devamı

Duygusal tacize uğrayan kişinin bu durumu yakınları ile paylaşamaması ya da hayatın bir gerçeği olarak kabullenmesi bu konu ile ilgili sorunların önemli bir parçasını oluşturur. Duygusal taciz sonucu mağdur içe kapanır ve depresif bir sürecin içine girer.

Kadının yok sayılması da duygusal tacize girdiği belirten Çoban, ameliyat olacak kadına eşinin veya erkek arkadaşının ilgi göstermemesi, aramaması gibi. durumlarında duygusal tacize girdiğini söylüyor. Bu durum yalnızlık, öfke, üzüntü gibi birçok duygunun açığa çıkmasına neden olabilir. “Sen Ne Anlarsın”, “Sen Başaramazsın” “ Sen Yapamazsın” gibi erkeğin kadına iğneleyici, aşağılayıcı sözler söylemesi, olumlu yönlerini görmezden gelmesi, eleştirmesi kadını duygusal anlamda travmatize eder.

DUYGUSAL TACİZ HER YERDE

Psikolojik şiddet, dışlama, aşağılama, rahatsız etme, motivasyonu ve özgüvenini kırma ve hatta mutsuz etme gibi temellere dayanan duygusal taciz aynı zamanda "mobbing" olarak da literatüre geçmiştir.

Duygusal taciz nedir

Sadece evde değil iş hayatındada duygusal tacizin izlerini görmek mümkün. Yapılan küçük hataları büyük hatalarmış gibi gösterilmesi, kişinin kendini yetersiz hissetmesini sağlaması ve kişiyi utandırma eylemleri duygusal tacizin iş yerindeki örneklerinden sadece birkaçı.

BAKMADAN GEÇME!