Düşük profilli hükümet?

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Bazı kavramlara galiba alışamadan bu dünyayı terk edip gideceğiz:

Bir bilim adamı yazarımız yıllar önce durup dururken (daha doğrusu İngilizce'den aktararak) ‘‘günah keçisi’’ diye bir kavram icat etti. Her yeni lafa meraklı olanlar da bu toplumun kültüründe sanki buna uygun bir öge varmış gibi, ikide bir ‘‘günah keçisi’’ demeye başladı.

Şimdi yazılarında ikide bir ‘‘dil’’ ile ilgili üstelik doğru uyarılar yaptığını okudukça düşünüyoruz: İnsanlar kendi kusurunu görmüyor diye.

Bu yazıyı ‘‘Türkçe’’ diline ayırmaya niyetli değiliz ama, asıl konuya değinmeden aklımıza gelen öteki örneği anımsatalım:

Türkler artık, ‘‘sahne alma’’, ‘‘otobüs alma’’, ‘‘tren alma’’ gibi kavramlardan söz ediyorlar.

Söylemeye lüzum yok, bunların ne kadar yanlış olduğunu.

Bizimkiler neden ‘‘alma’’ meraklısıdır bilir misiniz?

Efendim İngilizce'de bu fiiller ‘‘alma’’ anlamına gelen sözcükle kullanılır da ondan.

Şimdi bir de ‘‘düşük profilli hükümet’’ çıktı başımıza.

Tahmin edeceğiniz gibi o da İngilizce'den aktarma...

İyi de, ‘‘düşük profilli hükümet’’ kavramının ‘‘düşük çoraplı kadın’’ gibi hiç de sevimli olmayan bir izlenim yarattığını ve bizim dilimizin yapısına ters düştüğünü görmek çok mu zor...

Bu kavramı siyasal söyleme -yanlış izlemedikse- Deniz Baykal soktu. Şimdi öteki siyasiler de kullanıp duruyorlar.

İşin ‘‘dil’’ kısmı ayrı. Bir de ‘‘siyasi’’ boyutu var.

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in bir süredir bu düşünceye yani Başbakan Mesut Yılmaz'ın yıl başında istifa etmesine, onun ardından ‘‘düşük profilli’’ denen türden bir hükümet kurulmasına karşı çıktığını biliyorsunuz. Gerekçesi, hem bugünkü hükümetin refom yapma, programını uygulama konusundaki hızını kesmenin anlamı olmadığı hem de Türkiye'nin bu yüzden yeni bir belirsizlik dönemine sürükleneceği idi.

Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Başkanı Hüsamettin Cindoruk da, koalisyon hükümetinin küçük ve huzursuz ortağı sıfatıyla dün Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği'nde (TÜSİAD) yaptığı konuşmada, bu -deyim için kusura bakmayın- ‘‘kuyruğu kulağı düşük hükümet’’ modeline karşı çıkmış. Böyle bir hükümetin hiçbir iş yapamayacağını, üstelik Türkiye'ye aylar kaybettireceğini söylemiş.

Sayın Cindoruk'un arada bir doğru değerlendirmeler yapması insana mutluluk veriyor.

Gerçekten bu ‘‘düşük halli’’ hükümet Türkiye'ye ne kazandıracak, Sayın Deniz Baykal ortaya çıkıp bir açıklasa da, anlasak. Belki ikna olur, onun görüşünü savunuruz. Ama bugüne kadar biz böyle bir açıklama görmedik.

Bekliyoruz. İnşallah öğreniriz de rahatlarız.













Yazarın Tüm Yazıları