Düşük petrol fiyatları İran’ı cazip kılıyor

Güncelleme Tarihi:

Düşük petrol fiyatları İran’ı cazip kılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 21:02

İSTANBUL’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde, Hürriyet Enerji Muhabiri Merve Erdil, “İran’ın Enerji Sektöründeki Zorluklar” konulu oturumu yönetti.

Haberin Devamı

Oturumda, yaptırımların ardından İran enerji sektörünün geleceği tartışıldı. İran Enerji Ekonomisi Derneği Üyesi ve Petrol Geliştirme Stratejisi Danışmanı, aynı zamanda İran Petrol Bakanlığı’nda eski bir Genel Müdür olan Mahmoud Khaghani, “Petrol fiyatları düşmeye devam ettikçe, İran yabancı yatırımcı için daha cazip hale gelecek ve daha çok yatırım çekecek. Çünkü üretim maliyetleri düşük. Yaptırımların kaldırılmasıyla İran’da her şey petrol üretimini artırmak için hazır durumda. Üretim sonrası, yani taşıma, rafinaj, depolama ve dağıtım faaliyetlerini kapsayan downstream alanındaki yatırımlar ise daha da verimli olacak” dedi. Khaghani, yaptırımlarla ilgili ezber bozan bir söylemde bulunarak, “Yaptırımlar İran için aslında bir nimetti, bizi 2008 finansal krizinden korudu” şeklinde konuştu.

Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi’nde Kıdemli Araştırmacı olan Sara Vakhshouri ise İran’ın petrolünü küresel pazarda satmak için kendi ham petrol tanker filosunu kurmaya başladığını söyleyerek, “İran yaptırımlar kalkar kalkmaz ham petrol üretimini günlük 500 bin varil, bir sonraki altı ayda 500 bin varil daha artırabilir” dedi. Ancak, bunun İran’ın petrol sektörüne ne kadar yabancı yatırım çekeceği ile alakalı olacağını da ekledi. Atlantik Konseyi Güney Asya Merkezi’nde Kıdemli Araştırmacı Barbara Slavin ise İran’a uygulanan yaptırımların önümüzdeki yılın başlarında kaldırılacağını söylerken, “Tüm engeller teker teker kaldırılacak. İran yeniden Euro kullanabilecek fakat dolar kullanamayacak” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!